spot_img

Βαγγέλης Σίμος: “Ο λαός έχει τη χωματερή της Φυλής στο σβέρκο και στα πνευμόνια του 53 χρόνια”

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Αποτέλεσμα εικόνας για σιμος κεδε

Στο θέμα της χωματερής της Φυλής αλλά και στην πολιτική που ακολουθείται και από τη σημερινή  κυβέρνηση στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, στάθηκε ο δήμαρχος Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Όπως είπε, «προέρχομαι από ένα δήμο που συνορεύει με τη Φυλή, τα Άνω Λιόσια και τα τελευταία 53 χρόνια δέχεται τα απορρίμματα όλης της Αττικής, των νήσων, ενώ δεχόταν για ένα μεγάλο διάστημα δεχόταν τα απορρίμματα και της Πελοποννήσου». 

Θύμισε τα χρονοδιαγράμματα 20ετίας που είχαν τεθεί και τη σημερινή της κατάσταση, που έχει υπερκορεστεί, αλλά και για την αύξηση των καρκινογενέσεων στην περιοχή της δυτικής Αθήνας, για πένα ζήτημα, της διαχείρισης των απορριμμάτων που απασχολεί όλη τη χώρα. Λέμε διαλογή στην πηγή, συνέχισε, και τόνισε πως πρέπει να γίνεται από τους δήμους η αποκομιδή και μόνο «και πρέπει να στηριχθούν σε αυτό γιατί χρειαζόμαστε για να γίνει χρειαζόμαστε στόλους και οχήματα νέα, χρειαζόμαστε και προσωπικό. Ποιος θα την κάνει την αποκομιδή; Δεν πρέπει να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού  μόνιμου που να καλύψουν αυτή την ανάγκη;».

Στάθηκε στο πρόβλημα της χρηματοδότησης καθώς όπως είπε «ένας δήμαρχος όταν δεν έχει ίδιους πόρους τρέχει να διεκδικήσει να πάρει από όποιο πρόγραμμα βρει. Το χρηματοδοτικό είναι εργαλείο που θα έδινε στους δήμους τη δυνατότητα να εφαρμόσει τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων, να πάρουν κάδους για χωριστό ρεύμα, να δώσουν έμφαση στα βιοαπόβλητα που όντως καταναλώνουν το 70% μίας σύμμεικτης σακούλας, να πάρουμε κάδους οικιακής κομποστοποίησης απλά μειώθηκε, το μεγαλύτερο κομμάτι έχει δοθεί για τα ΣΔΙΤ, Μακεδονίας, Ηπείρου και εν τέλει για τους δήμους για να υλοποιήσουν τα ΤΣΔΑ τι έχει μείνει;

Τίποτα. Πως θα το εφαρμόσουμε αυτό; Αν δεν σου δίνουν τα κονδύλια και το προσωπικό; Μήπως να προβληματιστούμε και να πούμε τι διαχείριση απορριμάτων θέλουμε και προς όφελος ποιανού;».

Αναρωτήθηκε επίσης γιατί να μην υπάρχει «κρατικός φορέας να διαχειρίζεται τα απορρίμματα; Γιατί να υπάρχει Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, να υπάρχει εταιρεία ανακύκλωσης Ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, εταιρεία που να διαχειρίζεται τα  τηγανέλαια, τις μπαταρίες, τις  λάμπες; Αυτά που έχει πληρώσει και πληρώνει μέσα από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού ο δημότης να τα πληρώνει ξανά σε κάποιον άλλον διπλά και τριπλά; Γιατί το ρεύμα που θα παραχθεί από τα απορρίμματα να μη γυρίσει πίσω δωρεάν στο λαό;

Γιατί δεν υπάρχει αυτή η πολιτική κατεύθυνση; Δεν το γνωρίζουν οι υπουργοί, δεν έχουν υπηρεσιακούς παράγοντες να τους το υποδείξουν; Υπάρχει επιστημονικό προσωπικό καταρτισμένο και άρτιο που μπορεί να κάνει τέτοια έρευνα. Το ζήτημα είναι ότι υπάρχει κατεύθυνση να κερδίζουν επιχειρηματικοί όμιλοι μέσα από τη διαχείριση των απορριμμάτων. Και όχι μόνο κερδίζουν, αισχροκερδούν.  Το πόσα εκατομμύρια έχουν πάρει όλα αυτά τα χρόνια και το αποτέλεσμα για τους δημότες Πετρούπολης, ξέρετε ποιο είναι;

Τον Ιούλη να υπάρχει μία από τις κορυφαίες θεατρικές ή μουσικές παραστάσεις σε ένα από τα πιο όμορφα θέατρα της Ελλάδας, στο θέατρο Πέτρας και να μην μπορείς να σταθείς από τη μυρωδιά. Τα παράπονα τα ακούει ο δήμαρχος αλλά δεν είναι η αισθητική ή η κακή όσφρηση. Είναι εν τέλει ότι μπροστά στην υγεία μας, μπροστά στη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας, δεν έχει η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες, γιατί την ίδια πολιτική κατεύθυνση υλοποιούν και οι υπουργοί οι σημερινοί και προηγούμενοι, η σημερινή περιφερειακή αρχή εκλέχθηκε γιατί στις γειτονιές αυτές έλεγε αν εκλεγώ αύριο κλείνει η χωματερή. Και λήστεψαν την ψήφο των κατοίκων. Ο λαός αυτό περίμενε να ακούσει. Γιατί την έχει στο σβέρκο του, στα πνευμόνια του 53 χρόνια».

Τόνισε επίσης πως «μπροστά στην υγεία μας και στη ζωή των παιδιών μας, το κεφάλαιο είναι αδυσώπητο. Πρέπει να υπάρχει διαχείριση απορριμμάτων προς όφελος του λαού, στο σημερινό σύστημα δεν μπορεί να ισχύσει, γι αυτό καλούμε όλους τους αιρετούς, όλο το λαό να προβληματιστεί και να παλέψει σε αυτόν τον άξονα».

Καταλήγοντας στάθηκε στις διεκδικήσεις από ιερές μονές και επιχειρηματικούς ομίλους πάρκων, αλσυλίων και άλλων χώρων λέγοντας πως «το περιβάλλον, τα πάρκα, τα άλση είναι περιουσίες του λαού που πρέπει να τα χαίρεται δωρεάν αυτός και τα παιδιά του.

ρέπει κάποια στιγμή να φωνάξουμε ότι πρέπει να δοθεί εδώ και τώρα πολιτική λύση, με νομοθετική ρύθμιση, με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο τρόπο ώστε είτε είναι καταπατητές, μικρομεγαλοϊδιώτες, επιχειρήσεις, μονές, να τελειώσουν αυτά τα πράγματα. Γιατί το σημερινό επίκαιρο θέμα που υπάρχει με τις σχέσεις εκκλησίας – κράτους όχι μόνο είναι μεσοβέζικο και δεν λύνει αυτές τις καταστάσεις, αντιθέτως τα διογκώνει». 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Χριστουγεννιάτικες ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου

Ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου  

“Θύματα” των περικοπών τα Αστυνομικά Τμήματα Ζεφυρίου και Άνω Λιοσίων

Από την σελίδα bloko.gr που ασχολείται κυρίως με αστυνομικά θέματα, διέρρευσε σήμερα το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών...

«Μια εβδομάδα χωρίς νερό…»

Καταγγελίες στην εφημερίδα «Αυγή» έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά "Όμηρος" Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, ισχυριζόμενος ότι δεκάδες...

«Ποντικοί» στο γήπεδο του Ακράτητου

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι άνθρωποι του Ακράτητου, με το θέαμα που αντίκρισαν όταν μπήκαν στην αποθήκη...