ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Τις εργασίες του Πανελλήνιου Συνεδρίου Αιρετών Γυναικών με θέμα «Η Ισότητα στην Πόλη», που πραγματοποιήθηκε την 1η και 2α Απριλίου 2016 στην πόλη της Καβάλας παρακολούθησε αντιπροσωπεία γυναικών Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων του Δήμου Φυλής η οποία απαρτιζόταν από την αναπλ. Αντιδήμαρχο Τζένη Μπάρα, τη Δημοτική Σύμβουλο και πρώην Δήμαρχο Ζεφυρίου Φωτεινή Γιαννοπούλου, την Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Φυλής Ελένη Λιάκου και το μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Άνω Λιοσίων Λία Καψή. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα επειδή η πόλη έχει γυναίκα Δήμαρχο και συγκεκριμένα την Πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) Δήμητρα Τσανάκα.
Την παράσταση έκλεψε η αντιπροσωπεία αιρετών γυναικών του Δήμου Λέσβου η οποία κόμισε μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς στο προσφυγικό. Αρνητική πρωταγωνίστρια η ομίχλη που θυμήθηκε την Καβάλα μετά από πενήντα χρόνια και διέκοψε τη λειτουργία του αεροδρομίου, δημιουργώντας πρόβλημα στις προσελεύσεις του συνεδρίου.
«Oι διακρίσεις και οι διαχωρισμοί μεταξύ των φύλων δεν έχουν θέση στη σύγχρονη κοινωνία που θέλουμε να ζούμε», επισήμανε, μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ.Πατούλης κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.
Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Χάρτα Ισότητας των Φύλων, που υπεγράφη από τους εκπροσώπους των Δήμων κατά την τελετή και αποτελεί τη βάση συζήτησης του διήμερου Συνεδρίου, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε πως «Η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων είναι μια πρωτοβουλία του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης, του οποίου μέλος είναι η ΚΕΔΕ και στο οποίο είχα την τιμή να εκλεγώ πριν μερικούς μήνες ως Αντιπρόεδρος».
Ειδικότερα υπογράμμισε πως «το Συμβούλιο καλεί τους τοπικούς φορείς να δεσμευτούν , για την εκπόνηση και υλοποίηση ενός ευρέος σχεδίου δράσης για την ουσιαστική εξασφάλιση της ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της ζωής. Μέχρι σήμερα περισσότερες από χίλιες τοπικές και περιφερειακές Αρχές έχουν υπογράψει τη Χάρτα και έχουν ήδη ξεκινήσει την κατάρτιση των Σχεδίων Δράσης για την εφαρμογή της».
«Την Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων οφείλουν να την υπογράψουν καταρχήν όλοι οι Δήμοι» τόνισε ο κ. Πατούλης και ανακοίνωσε πως θα καταρτιστεί ένα Σχέδιο Δράσης για την Ένταξη της Ισότητας των Φύλων, στο οποίο καθορίζονται οι προτεραιότητες, οι ενέργειες και τα μέσα που υιοθετούνται για το σκοπό αυτό.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του να ενεργοποιηθεί και να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Επιτροπής Ισότητας, καθώς αυτή είχε καταργηθεί από το 2010 και πρόσθεσε πως της έχει αναθέσει να εκπονήσει ολοκληρωμένες πολιτικές θέσεις και προτάσεις, που θα αποτελέσουν κεντρικές κατευθυντήριες πολιτικές θέσεις της Κ.Ε.Δ.Ε.
Ωστόσο ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, σχολιάζοντας το δυσμενές περιβάλλον, στην ομιλία του έκανε λόγο για «θεσμική , οικονομική και λειτουργική απαξίωση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης καθώς και των αιρετών εκπροσώπων του» επικαλούμενος μεταξύ άλλων τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης μέσω των Κ.Α.Π. σε ποσοστό άνω του 60% και την ανάθεση από το 2011 στους Δήμους δεκάδων νέων αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων, χωρίς παράλληλα να τους δοθούν ούτε οι αντίστοιχοι πόροι, ούτε το απαραίτητο προσωπικό.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε την παρουσία των γυναικών στην πολιτική «απαραίτητη, αναγκαία και επιβεβλημένη», ωστόσο επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμα τομείς στους οποίους θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες.
Η ευρωβουλευτής Ελισσάβετ Βοζεμπεργκ-Βρυωνίδη χαιρετίζοντας το Συνέδριο διατύπωσε την άποψη πως ο αγώνας των γυναικών δεν έχει χαθεί και εξέφρασε την πεποίθηση πως θα καλυφθεί σύντομα το κενό που εντοπίζεται στο θέμα της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Παράλληλα αναφέρθηκε στην «αγαστή» και «γόνιμη» συνεργασία που έχει με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, τον οποίο συνεχάρη για το έργο του.
Η Δήμαρχος Καβάλας και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας Δήμητρα Τσανάκα, καλοσωρίζοντας τους συνέδρους υπενθύμισε πως ο Δήμος Καβάλας ήταν από τους πρώτους που υπέγραψαν την Ευρωπαϊκή Χάρτα Ισότητας των Φύλων το 2012 και υπογράμμισε πως η αυξημένη εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική σκηνή θα συμβάλλει στο να ακουστούν οι φωνές και οι προσδοκίες των γυναικών. Παράλληλα ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ για την ευκαιρία που της έδωσε, όπως ανέφερε, να ασχοληθεί με το θέμα της ισότητας των φύλων.
Η Γενική Γραμματέας Ισότητας Φωτεινή Κούβελα υπογράμμισε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να προωθήσει σε καταλυτικό βαθμό το θέμα της ισότητας των φύλων, μέσω των δράσεων της και πρόσθεσε πως η ισότητα στην πόλη θα είναι αρωγός ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες.
Ο Πρόεδρος ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Ευάγγελος Λαμπάκης στον χαιρετισμό του σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι δυστυχώς ο νόμος του Συντάγματος περί ισότητας σμπαραλιάζεται καθημερινά και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο Συνέδριο.
Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης εκπρόσωπος της υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρος Μαρκόπουλος, εκπρόσωποι κομμάτων και εκπρόσωποι του Δικτύου Αιρετών Γυναικών «ΑΘΗΝΑ».
Μήνυμα χαιρετισμού απέστειλε και ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Τα βασικά συμπεράσματα που εξήχθησαν από τη συζήτηση είναι τα εξής:
-Με δεδομένο ότι η εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων- συμπεριλαμβανομένου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- είναι ακόμα πολύ χαμηλή, απαιτούνται επιπλέον μέτρα ενίσχυσης της γυναικείας συμμετοχικότητας. Σε αυτή την κατεύθυνση η ΚΕΔΕ, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πατούλης, θα αναλάβει τη σύσταση και λειτουργία γραφείων ισότητας σε όλους τους Δήμους.
– Σε ότι αφορά τα περιστατικά βίας και κακοποίησης κατά των γυναικών, υπογραμμίστηκε πως το μεγάλο στοίχημα είναι να σπάσει η σιωπή των γυναικών που υφίστανται βία προκειμένου να προχωρούν στην καταγγελία των περιστατικών. Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίστηκε η ανάγκη διατήρησης και ενίσχυσης των ξενώνων φιλοξενίας των κακοποιημένων γυναικών και των συμβουλευτικών δομών των Δήμων.
-Απαιτείται αναθεώρηση και ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου περί ισότητας των φύλων. Η ευρωβουλευτής Ελισσάβετ Βοζεμπεργκ-Βρυωνίδη χαιρετίζοντας το Συνέδριο διατύπωσε την άποψη πως ο αγώνας των γυναικών δεν έχει χαθεί και εξέφρασε την πεποίθηση πως θα καλυφθεί σύντομα το κενό που εντοπίζεται στο θέμα της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Παράλληλα αναφέρθηκε στην «αγαστή» και «γόνιμη» συνεργασία που έχει με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, τον οποίο συνεχάρη για το έργο του.
Δεκαέξι Δήμοι σε όλη την Ελλάδα έχουν γυναίκες Δημάρχους και συγκεκριμένα:
Δήμος Καβάλας (Καβάλας): Δήμητρα Τσανάκα
Δήμος Αγίου Δημητρίου (Αττικής): Μαρία Ανδρούτσου
Δήμος Μάνδρας Ευδυλίας (Αττικής): Ιωάννα Κριεκούκη
Δήμος Αγίου Ευστρατίου (Λήμνου): Μαρία Κακαλή
Δήμος Βισαλτίας (Σερρών): Αγνή Δουβίτσα
Δήμος Γαύδου (Χανίων) Ευαγγελία Καλλίνικου
Δήμος Ερέτριας (Ευβοίας) Αμφιτρίτη Αλημπατέ
Δήμος Ζωγράφου (Αττικής): Σταματίνα Καφατσάκη-Βλάχου
Δήμος Ιστιαίας Αιδηψού (Ευβοίας): Ελένη Ευσταθίου-Σπανού
Δήμος Κάσου (Καρπάθου): Μαίρη Σορώτου-Τσανάκη
Δήμος Λεβαδέων (Βοιωτίας): Γιώτα Πούλου
Δήμος Παρανεστίου (Δράμας): Αλεξάνδρα Σωτηριάδου
Δήμος Σαλαμίνος (Νήσων): Ρούλα Νάννου-Παπαθανασίου
Δήμος Σκύδρας (Πέλλας): Αικατερίνη Ιγνατιάδου
Δήμος Σουλίου (Θεσπρωτίας): Σταυρούλα Μπραϊμη-Μπότση
Δήμος Τήλου (Ρόδου): Μαρία Κάμμα-Αλειφέρη