spot_img

Στην αγορά βγάζει την ακίνητη περιουσία του ο Δήμος Φυλής

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του και σε έναν ανασχεδιασμό της «ταυτότητάς» του οδηγείται ο Δήμος Φυλής, σε μια εποχή που δείχνει ότι η αγορά των ακινήτων «γυρίζει» ξανά.

Για το σκοπό αυτό, μέσω διαγωνισμού, αναζητά σύμβουλο που θα αναλάβει την απογραφή των ακινήτων, τα επενδυτικά χαρακτηριστικά που αυτά διαθέτουν, ώστε να προχωρήσει στη δημιουργία επενδυτικά ελκυστικών χρήσεων. Πρόκειται για διετούς διάρκειας σύμβαση με προϋπολογισμό 306.000 ευρώ, με το σύμβουλο να καλείται να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες (εισηγήσεις, αναφορές, σύνταξη και υποβολή προτάσεων, αξιολόγηση τεχνικών και οικονομικών στοιχείων κ.λπ.), με σκοπό την ωρίμανση του σχεδίου αξιοποίησης κάθε ακινήτου.

Αναζητά νέο brand name

Σύμφωνα με το Δήμο Φυλής, στόχος είναι η αναζήτηση ενός νέου brand name, μιας και ο ΟΤΑ διαχρονικά έχει φιλοξενήσει ιδιαίτερα ρυπογόνες δραστηριότητες που αλλοίωσαν την χωρική αναπτυξιακή του φυσιογνωμία, δημιουργώντας και ένα δυσμενή κοινωνικό αντίκτυπο, τόσο για τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής, όσο και για την προσέλκυση επενδύσεων και την οικονομική ανάπτυξη.

Ως πρώτο στάδιο αυτού του σχεδιασμού επιλέγεται να είναι η αξιοποίηση της σημαντικής δημοτικής περιουσίας που διαθέτει, με προσανατολισμό την υπαγωγή της σε ένα εστιασμένο σχέδιο τοπικής ανάπτυξης που θα δημιουργεί και θα προσκαλεί για νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Βασικό βήμα αυτού του πρώτου σταδίου είναι η απογραφή αυτής της ακίνητης περιουσίας, με ουσιαστικό κριτήριο απογραφής τα επενδυτικά χαρακτηριστικά που αυτή διαθέτει. Για την αναζήτηση της νέας στρατηγικής που παραπάνω αναφέρθηκε, στο πρώτο στάδιο του σχεδιασμού εντάσσεται και η κατάλληλη προετοιμασία που επιβάλλεται να γίνει, με σκοπό την αξιολόγηση και την υποβολή προτάσεων αναδιάρθρωσης των χρήσεων γης που έχουν θεσμοθετηθεί στο ισχύον ΓΠΣ, με σκοπό τη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων που θα επιβάλουν την υπαγωγή του Δήμου στους ΟΤΑ πρώτης ταχύτητας, για τους οποίους θα προκηρυχθούν και εκπονηθούν νέα ΤΠΣ, δημιουργώντας και το κατάλληλο υλικό συμβολής για ένα νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Τα ακίνητα

Ποια είναι τα ακίνητα στα οποία δίνει έμφαση ο Δήμος Φυλής;

– Το ΒΙΟΠΑ Άνω Λιοσίων. Πρόκειται για μία περιοχή, η οποία έχει πολεοδομηθεί με πρωτοβουλία του Δήμου και διαθέτει κυρωμένη πράξη εφαρμογής. Ωστόσο το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο παρουσιάζει τοπικές ατέλειες και αδυναμίες που δεν επιτρέπουν την επί του εδάφους εφαρμογή του, στο σύνολο του. Παράλληλα επειδή η ανάπτυξη του ΒΙΟΠΑ έχει γίνει προ πολλών ετών χωρίς να έχει εφαρμοστεί σαφές πλαίσιο ανάπτυξης υποδοχέα πχ ΒΙΠΕ, ΒΕΠΕ, ΕΠ υπάρχουν σημαντικά τυπικά ελαττώματα και προβλήματα που δεν έχουν επιτρέψει την ολοκληρωμένη περαίωση του έργου. Αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω είναι το ΒΙΟΠΑ να παραμένει τυπικά αδρανής βιομηχανική περιοχή, χωρίς Διαπιστωτική Πράξη Ολοκλήρωσης, χωρίς τη δυνατότητα αξιοποίησης των κινήτρων των Επιχειρηματικών Πάρκων, γεγονός που αποτρέπει την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την ασφαλή και γρήγορη ανάπτυξη των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, σε βάρος της απασχόλησης και της τοπικής ανάπτυξης.

Οι εγκαταστάσεις του πρώην ΟΔΔΥ που βρίσκονται στην είσοδο της πόλης ή σε ανοικτή δημόσια θέα από όλους διερχόμενους από την Αττική Οδό.

– Μεγάλες εκτάσεις, σε κατάλληλες θέσεις οι οποίες μπορούν να αναδειχθούν σε υποδοχείς επιχειρηματικών ή άλλων δραστηριοτήτων που θα συμβάλουν στην τοπική ανάπτυξη και γενικότερα στο επανακαθορισμό της ταυτότητας της πόλης, εάν και εφόσον υλοποιηθούν οι κατάλληλες ενέργειες τυπικής και διοικητικής ωρίμανσης για αυτούς τους σκοπούς. Πέριξ της περιοχής του ΒΙΟΠΑ υφίστανται δύο εκτάσεις, οι οποίες πρέπει να αξιολογηθούν ως προς τα υφιστάμενα χαρακτηριστικά τους, για να ακολουθήσει η κατάλληλη προετοιμασία ωρίμανσης, για την επίτευξη του σχεδιασμού αξιοποίησης που θα επιλεγεί για αυτές. Ανάλογες ευκαιρίες και δυνατότητες μπορούν να αναδειχθούν και για άλλες περιοχές του Δήμου ή δημοτικά ακίνητα, εφόσον υλοποιηθούν οι κατάλληλες ενέργειες αποτύπωσης της υπάρχουσας κατάστασης, αξιολόγησης και διατύπωσης προτάσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα για αυτά (περιοχές ή ακίνητα).

– Το Λατομείο Μουσαμά, μία εγκαταλελειμμένη, από δεκαετίες, λατομική έκταση πολύ μεγάλης επιφάνειας, με διάσπαρτες επαγγελματικές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή του, σε περιβαλλοντικές και γεωμορφολογικές συνθήκες που μόνο ρύπους προκαλούν συχνά από δραστηριότητες παράνομων απορρίψεων απορριμμάτων. Σύμφωνα με το Δήμο, η υπόψη περιοχή, όπως και άλλες στην πόλη, προσβάλλει την αισθητική της, υποβαθμίζει το περιβάλλον και παραμένει αναξιοποίητη, ενώ επιβάλλεται τουλάχιστον η αποκατάσταση της ως εγκαταλειμμένου λατομείου, έστω και αν αυτή η υποχρέωση δεν φαίνεται να απορρέει ευθέως από την κείμενη νομοθεσία λόγω των πολλών ετών που έχουν παρέλθει από τη διακοπή της λειτουργίας του. Σημειώνεται ότι η περιοχή του Λατομείου δεν ανήκει στην κυριότητα του Δήμου.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Χριστουγεννιάτικες ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου

Ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου  

«Μια εβδομάδα χωρίς νερό…»

Καταγγελίες στην εφημερίδα «Αυγή» έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά "Όμηρος" Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, ισχυριζόμενος ότι δεκάδες...

“Θύματα” των περικοπών τα Αστυνομικά Τμήματα Ζεφυρίου και Άνω Λιοσίων

Από την σελίδα bloko.gr που ασχολείται κυρίως με αστυνομικά θέματα, διέρρευσε σήμερα το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών...

«Ποντικοί» στο γήπεδο του Ακράτητου

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι άνθρωποι του Ακράτητου, με το θέαμα που αντίκρισαν όταν μπήκαν στην αποθήκη...