spot_img

Κυβερνήσεις και τοπικές διοικήσεις υπεύθυνοι για τον χαμό του μικρού Μάριου

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Για όσους γνωρίζουν την κατάσταση σε περιοχές όπως το Μενίδι, το Ζεφύρι ή τα Άνω Λιόσια, μικρή έκπληξη έκαναν τα χθεσινά επεισόδια (διαβάστε ΕΔΩ) και το γενικότερο κλίμα πολέμου που έχει στηθεί μετά τον θάνατο του αγοριού.

Αφενός διότι ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι η αφορμή για σύρραξη μεταξύ Ρομά και «μη Ρομά» θα δινόταν αργά ή γρήγορα λόγω του συντηρούμενου καθεστώτος ανομίας και αφετέρου διότι κοινωνικά και πολιτικά το έδαφος δυστυχώς είναι ιδιαίτερα «εύφορο» για εξτρεμιστικές κινήσεις και συνθήματα τύπου «έξω οι γύφτοι απ’το Μενίδι», τα οποία ως ένα βαθμό και παρά την ρατσιστική τους υπόσταση, είναι απολύτως κατανοητά.

Ας σκεφτούμε και λίγο διαφορετικά όμως. Κάθε μέρα, χρόνια τώρα, το αστυνομικό ρεπορτάζ σε αυτές τις περιοχές είναι κάτι παραπάνω από πλούσιο. Και ως συνήθως, βασικοί υπαίτιοι είναι οι γνωστοί-άγνωστοι Ρομά, οι οποίοι κλέβουν, δέρνουν, διακινούν ναρκωτικά και σκορπούν τον τρόμο και την ανασφάλεια. Πράγματα για τα οποία είναι ενήμεροι οι τοπικοί άρχοντες, αλλά και οι εκπρόσωποι της κεντρικής πολιτικής σκηνής, οι οποίοι μόνο από αφέλεια δεν θα πρέπει να ανέμεναν μια τραγωδία όπως αυτή που συνέβη στο σχολείο του Μενιδίου.

Το ερώτημα είναι σαφές: Κατά πόσο ευθύνονται οι ίδιοι οι παραβατικοί Ρομά και κατά πόσο εκείνοι που τους αφήνουν να συνεχίζουν να κάνουν όλα αυτά; Νόμοι υπάρχουν (ορισμένοι βέβαια ανεπαρκείς) αλλά δεν εφαρμόζονται.

Ευθύνες υπάρχουν; Φυσικά. Βλέπουμε τους εκπροσώπους των τοπικών διοικήσεων των Δήμων να σπεύδουν να εκφράζουν την «οργή» τους για την κρατική αναλγησία. Μια αναλγησία που δεν ενοχλούσε όταν η, αγορασμένη με τα χρήματα του λαού, τσιγγάνικη ψήφος τους έφερνε στα έδρανα των δημοτικών συμβουλίων.

Από την άλλη, η τωρινή κυβέρνηση προτιμά να φορά το κοστούμι της (υποτιθέμενης) σοσιαλιστικής ψευτο-προοδευτικότητας περπατώντας στα gay parade, παρά να διασφαλίσει τούτη την κρίσιμη ώρα την ειρήνη σε μια περιοχή που θυμίζει βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Προτιμά το δρόμο του λαϊκισμού αντί να επιχειρεί να εντείνει τις προσπάθειες ένταξης αυτών των ανθρώπων, των Ρομά, μέσα από ένα αυστηρό πλαίσιο τήρησης του νόμου και του σεβασμού προς τον συμπολίτη.

Ήδη από την Κυριακή ακούμε τις πρώτες φήμες για αντίποινα των Ρομά, μερίδα εκ των οποίων ετοιμάζεται να ξεσπάσει πάνω σε αθώους πολίτες, προκειμένου να εκδικηθεί για τις μολότοφ που πέσανε στα σπίτια των οικείων τους, την ώρα που τα φασιστο-ναζιστικά καραγκιοζάκια περιμένουν στη γωνία για να κάνουν τη δική τους λαϊκίστικη επίθεση.

Έτοιμο και στημένο το σκηνικό πολέμου με λίγα λόγια.

Τώρα είναι που ζητείται νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Οι διοικήσεις των Δήμων να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αναλογιστούν τη ζημιά που κάνουν όταν μοιράζουν χιλιάδες ευρώ στους τσιγγανοπατέρες παραμονές της κάθε εκλογικής διαδικασίας και η κυβέρνηση επιτέλους να σταματήσει να προκαλεί και να ασχοληθεί με ζητήματα που έχουν ουσία και σημασία, γιατί τελικά ίσως ο πραγματικος υπεύθυνος για το χαμό του πιτσιρικά να μην κρύβεται σε κάποιο γκέτο των Ρομά, αλλά να κάθεται σε κάποια διοικητική θέση, σε τοπικό ή κεντρικό επίπεδο. 

Εξάλλου, έχουμε δει ότι οι διοικήσεις των Δήμων μπορούν να συνεργαστούν μια χαρά όταν το θέλουν με την κυβέρνηση και την Περιφέρεια και ειδικά για ένα τόσο «καυτό» ζήτημα οφείλουν να πράξουν τα δέοντα και όχι να πετούν το μπαλάκι ο ένας στον άλλο. Κι όλα αυτά πρέπει να γίνουν τώρα, πριν θρηνήσουμε κι άλλα θύματα. 

Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν γίνει, ο μικρός Μάριος δεν θα αποτελέσει αφορμή για αναδιοργάνωση και βελτίωση της ζωής μας, αλλά η αφορμή για αιματηρές περιπέτειες που θα περιπλέξουν ακόμα περισσότερο την, ήδη επιβαρυμένη από τα κάθε λογής οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, καθημερινότητά μας.

 

Σ. Γκλιάτης

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Χριστουγεννιάτικες ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου

Ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου  

“Θύματα” των περικοπών τα Αστυνομικά Τμήματα Ζεφυρίου και Άνω Λιοσίων

Από την σελίδα bloko.gr που ασχολείται κυρίως με αστυνομικά θέματα, διέρρευσε σήμερα το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών...

«Μια εβδομάδα χωρίς νερό…»

Καταγγελίες στην εφημερίδα «Αυγή» έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά "Όμηρος" Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, ισχυριζόμενος ότι δεκάδες...

«Ποντικοί» στο γήπεδο του Ακράτητου

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι άνθρωποι του Ακράτητου, με το θέαμα που αντίκρισαν όταν μπήκαν στην αποθήκη...