spot_img

Απολογισμός από τη συμμετοχή μου στο Δ.Σ. του «Θριασίου» νοσοκομείου

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Νοέμβριος 2018

Πιστεύω βαθιά ότι η προτεραιότητα απολογισμού του έργου για κάποιον που βρίσκεται σε θέση ευθύνης, είναι πρωτίστως απέναντι στον κόσμο που αφορά η ευθύνη αυτή και σε συνέχεια στους διοικητικούς και πολιτικούς του προϊσταμένους.

Έτσι, νιώθω την ανάγκη σήμερα να ενημερώσω τους πολίτες της περιοχής μας (του Δήμου Φυλής), αλλά και γενικά της Δυτικής Αττικής, για τα αποτελέσματα της θητείας της Διοίκησης του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, στην οποία συμμετείχα τα τελευταία 3 σχεδόν χρόνια και συνέβαλλα ενεργά.

Το «Θριάσιο» είναι μια υγειονομική μονάδα αναφοράς για την περιοχή μας και τη δημόσια Υγεία, που τα τελευταία χρόνια δοκιμάστηκε από το βάρος που δέχεται καθημερινά από την διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα χρόνια των μνημονίων, αλλά και από θεομηνίες και πυρκαγιές στην Δυτική Αττική με πολλά θύματα. Παρόλα αυτά, με ικανοποίηση μπορούμε να πούμε σήμερα απολογιστικά ότι ανταποκρίθηκε αξιοπρεπώς στο ρόλο του! Με πλήρη επίγνωση της κατάστασης που παραλάβαμε πριν τρία χρόνια, με ένα σύστημα Δημόσιας Υγείας απαξιωμένο, υποστελεχωμένο και σε πορεία κατάρρευσης προς όφελος του ιδιωτικού τομέα στον χώρο, και με την πεποίθηση της υψηλής προτεραιότητας που έχει δοθεί από την Κυβέρνηση στο θέμα της Υγείας, παραθέτω σήμερα εδώ τα βασικά στοιχεία της λειτουργίας του νοσοκομείου μας, όπως παρουσιάστηκαν στον δημόσιο απολογισμό που πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα:

 • ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
 • Προχωρήσαμε στην παροχή πλήρους ιατρονοσηλευτικής περίθαλψης σε όλο τον πληθυσμό (ακόμα και ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων)
 • Διαγράψαμε όλες τις ανεξόφλητες οφειλές ανασφάλιστων συμπολιτών μας από το 2010 έως σήμερα
 • Εφαρμόσαμε τη Λίστα Χειρουργείου, βάζοντας τάξη σε πελατειακές συνήθειες δεκαετιών
 • Συστήσαμε Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών/ριών Υπηρεσιών Υγείας
 • ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

Το διάστημα από το 2016 έως και το Α΄εξάμηνο του 2018 οι προσθήκες (εισροές) σε ιατρο-νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό ανήλθαν στα 212 άτομα συνολικά, ενώ οι αποχωρήσεις/εκροές (συνταξιοδοτήσεις, μετακινήσεις κλπ) προσωπικού δεν ξεπέρασαν τα 170 άτομα. Ως Διοίκηση του Νοσοκομείου καταβάλλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ισοσταθμιστούν οι αποχωρήσεις προσωπικού με την κάλυψη των κενών θέσεων μέσω προσλήψεων (ωφελούμενοι ΟΑΕΔ, συμβάσεις προσωπικού, μόνιμο προσωπικό από προκηρύξεις).

 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Όσον αφορά στις ανεξόφλητες υποχρεώσεις του νοσοκομείου (πχ σε προμηθευτές), μειώσαμε δραστικά και εντυπωσιακά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σε αυτό βοήθησε και η αύξηση της τακτικής επιχορήγησης από το Υπουργείο  Υγείας, αλλά και οι αυξημένες εισπράξεις από ασφαλιστικούς οργανισμούς.

 • ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΑΡΟ-ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
 • Το 2016 προσήλθαν 45.567 άτομα στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, το 2017 61.438 άτομα, ενώ μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2018 ο αριθμός των εξεταζόμενων στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία έφτασε τις 35.315.
 • Στις μέρες γενικής εφημερίας του νοσοκομείου ο συνολικός αριθμός των ασθενών που προσήλθε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για το 2016 ανήλθε στα 58.243 άτομα, το 2017 στα 59.931, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2018 προσήλθαν 33.390 άτομα.
 • Το 2016 νοσηλεύτηκαν 18.358 ασθενείς, το 2017 18.499, ενώ πρώτο εξάμηνο του 2018 νοσηλεύτηκαν 10.093 ασθενείς.
 • Το 2016 πραγματοποιήθηκαν 5.514 χειρουργικές επεμβάσεις, το 2017 5.849 χειρουργικές επεμβάσεις και το Α΄εξάμηνο του 2018, 3.528 χειρουργικές επεμβάσεις.
 • Αυξημένη είναι και η διενέργεια συνεδριών αιμοκάθαρσης σε νεφροπαθείς της ΜΤΝ του νοσοκομείου σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, κάτι που οφείλεται στην επέκταση των χώρων της Μ.Τ.Ν και στην αναβάθμιση του ιατροτεχολογικού της εξοπλισμού. Συγκεκριμένα, το 2016 πραγματοποιήθηκαν 2.997 αιμοκαθάρσεις, το 2017 4.775 ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2018 διενεργήθηκαν 2.743 αιμοκαθάρσεις.
 • Επίσης, αυξητική τάση έχουν σημειώσει και οι ενδοσκοπήσεις στο Γαστρεντερολογικό τμήμα του Νοσοκομείου. Αναλυτικά, το 2016 διενεργήθηκαν συνολικά 385 ενδοσκοπήσεις εκ των οποίων 265 γαστροσκοπήσεις και 120 κολονοσκοπήσεις, το 2017 πραγματοποιήθηκαν 989 ενδοσκοπήσεις (567γαστροσκοπήσεις και 422 κολονοσκοπήσεις) και το πρώτο εξάμηνο του 2018 έλαβαν χώρα 635 ενδοσκοπήσεις (367γαστροσκοπήσεις και 268 κολονοσκοπήσεις).
 • ΣΤΟΧΟΙ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ, ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στις άμεσες προτεραιότητες υλοποίησης ή ολοκλήρωσης στόχων για το επόμενο διάστημα, σε αγαστή συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, περιλαμβάνονται και τα παρακάτω:

 • Αξιοποίηση του «Λάτσειου» Κέντρου Εγκαυμάτων και Δημιουργία μόνιμου αντίστοιχου Κέντρου Τραύματος και Εγκαύματος
 • Αξιοποίηση του προαύλιου χώρου της Ψυχιατρικής, που η ανακατασκευή του μόλις ολοκληρώθηκε
 • Λειτουργία αυτόνομων Τ.Ε.Π
 • Αναβάθμιση – Ανακαίνιση Χειρουργείων (προγραμματισμένη να ξεκινήσει στο τέλος του έτους)
 • Δημιουργία και λειτουργία εξωτερικών ιατρείων Νευρομυϊκών Παθήσεων
 • Δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος με απώτερο στόχο την δημιουργία «Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασθενούς».
 • Αξιοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου και των εξελίξεων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την οριστική απαλλαγή του Νοσοκομείου από την συναλλαγή με τους εργολάβους στους τομείς καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης, που θα σημάνει ένα νέο μη-επισφαλές εργασιακό καθεστώς για τους εργαζόμενους στους τομείς αυτούς.

Με εκτίμηση

Κατερίνα Καράλη
Παιδίατρος
Τακτικό Μέλος του ΔΣ
του «Θριάσιου» Νοσοκομείου Ελευσίνας

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Χριστουγεννιάτικες ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου

Ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου  

“Θύματα” των περικοπών τα Αστυνομικά Τμήματα Ζεφυρίου και Άνω Λιοσίων

Από την σελίδα bloko.gr που ασχολείται κυρίως με αστυνομικά θέματα, διέρρευσε σήμερα το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών...

«Μια εβδομάδα χωρίς νερό…»

Καταγγελίες στην εφημερίδα «Αυγή» έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά "Όμηρος" Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, ισχυριζόμενος ότι δεκάδες...

Ας καθιερώσουμε την 28η Απριλίου ως «ημέρα Δημοκρατίας»!

Αίσθηση προκάλεσε το πρωί το «μαύρο» στους τηλεοπτικούς  δέκτες.  Η επίσημη εξήγηση της Digea: «Λόγω σοβαρού τεχνικού προβλήματος...