spot_img

Ανοίγει πάλι ο φάκελος «Ξένιος»

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Στο «μικροσκόπιο» του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου και στο γραφείο του εισαγγελέα εφετών Αθηνών βρίσκεται η έκθεση των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για τον ιστορικό σταθμό «Ξένιο» όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα protothema.gr.

Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ:

“Κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε την τριετία 2007-2010 διαπιστώθηκαν παράτυπες οικονομικές επιχορηγήσεις

 Στο μικροσκόπιο του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου και στο γραφείο του εισαγγελέα εφετών Αθηνών βρίσκεται από τον Αύγουστο έκθεση των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που αφορά τις οικονομικές επιχορηγήσεις του Δήμου Ανω Λιοσίων σε έναν από τους πλέον ιστορικούς δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αττικής, τον «Ξένιο».

Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, λοιπόν, την οποία υπογράφουν οι επιθεωρητές, κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε την τριετία 2007-2010, όπου επικεφαλής του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού ήταν ο νυν δήμαρχος Ανω Λιοσίων Χρήστος Παππούς και συνεργάτες του, διαπιστώθηκαν παράτυπες οικονομικές επιχορηγήσεις.

Συγκεκριμένα, το ποσό των επιχορηγήσεων που έλαβε ο ραδιοσταθμός από την 1η Ιανουαρίου 2007 έως και τις 30 Απριλίου 2010 από τον Δήμο Ανω Λιοσίων ανήλθε σε 25.700.000 ευρώ. 

Διοργανώσεις γάμων για Αθίγγανους, κηδείες, αποκαταστάσεις ναών, οικοδομικές εργασίες και αγορές αρκετών χιλιάδων ευρώ σε ψάρια είναι μερικές από τις οικονομικές ατασθαλίες που βεβαίωσαν οι ελεγκτές κατά τον έλεγχό τους στον ραδιοφωνικό σταθμό.

Στις 76 σελίδες της έκθεσης αναγράφονται με κάθε λεπτομέρεια τα χρηματικά ποσά που πέρασαν από τον ραδιοσταθμό μέσω επιχορηγήσεων και ο τρόπος με τον οποίο αυτά διατέθηκαν.

Επίσης, οι διαπιστώσεις των ελεγκτών αναφέρουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τόσο των επιχορηγήσεων όσο και των προσλήψεων προσωπικού γίνονταν χωρίς να υπάρχει σχέση με τον σκοπό που εξυπηρετεί και για τον οποίο υπάρχει ο ραδιοφωνικός σταθμός.

Ειδικότερα, σε λογαριασμό που περιγράφεται με την ονομασία «δωρεές για κοινωφελείς σκοπούς» διαπιστώθηκε ότι από τα 7 εκατ. ευρώ, περίπου τα 5,5 διατέθηκαν για δαπάνες που δεν αφορούσαν τον σκοπό του ραδιοσταθμού, αλλά «παρανόμως προμήθειες ή υπηρεσίες που αφορούσαν σε δραστηριότητες του Δήμου Ανω Λιοσίων, νομικών προσώπων του και άλλων φορέων της ευρύτερης περιοχής αυτού, βάσει εντολών του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ραδιοφωνικού σταθμού και ύστερα από αιτήματα του δημάρχου και των αντιδημάρχων του δήμου». Συγκεκριμένα, κατά τον μήνα Δεκέμβριο του 2007 διατέθηκαν 29.750 ευρώ για γάμους Αθίγγανων και 13.131 ευρώ για είδη καθαριότητας και ποτά. Κατά τους μήνες Αύγουστο και Οκτώβριο του 2007 δόθηκαν για έξοδα κηδειών 9.503,04 ευρώ, το 2008 δαπανήθηκαν για αγορά σαρδέλας (!) 8.502 ευρώ, για μπλουζάκια 25.000 ευρώ και για ένα κουστούμι 365 ευρώ.

Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2008 διατέθηκαν για τετράδια, μολύβια και στυλό 27.000 ευρώ, ενώ για την αγορά 100 χριστουγεννιάτικων δένδρων 16.350 ευρώ και άλλα 6.426 για ενοικίαση καρουσέλ. Από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 2008 δόθηκαν 49.000 ευρώ για φυτά, ενώ τον Μάρτιο του 2009 45.780 ευρώ για πασσάλους καστανιάς.

Τον Ιούλιο του 2008 άλλα 29.750 ευρώ για στατική μελέτη αποκατάστασης ζημιών από σεισμό που προκάλεσε ζημιές στον ιερό ναό Ευαγγελίστριας. Στις κατηγορίες προμηθειών για τις οποίες ο ραδιοφωνικός σταθμός διέθεσε μεγάλα χρηματικά ποσά αναφέρονται επίσης και κάποιες οικοδομικές εργασίες μαζί με τα απαραίτητα υλικά. Συγκεκριμένα «τον Νοέμβριο του 2007 για οικοδομικά υλικά διατέθηκαν 97.000 ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2007 για οργάνωση γραφείου 71.976,91 ευρώ, με ένα τιμολόγιο, τον Ιούλιο του 2007 8.330 ευρώ για κατασκευή κεραμοσκεπής στον ιερό ναό Αγίου Λουκά, τον Ιούλιο του 2008 53.550 ευρώ για προκατασκευασμένη εκκλησία, ενώ τον Οκτώβριο του 2008 46.000 ευρώ για ασφαλτομείγμα. Το πρώτο πεντάμηνο του 2009 δαπανήθηκαν 35.000 ευρώ για σκυρόδεμα.

Για αποκομιδή μπαζών του Δήμου Ανω Λιοσίων τον Δεκέμβριο του 2008 δόθηκαν 120.000 ευρώ.

Οπως αναφέρουν οι ελεγκτές, για καμία από τις προμήθειες στον ραδιοφωνικό σταθμό, οι οποίες υπερέβησαν τις 3.000 ευρώ, δεν εκδόθηκε απόφαση του Δ.Σ., όπως επίσης δεν διενεργήθηκε δημόσιος διαγωνισμός.

Ειδική αναφορά στην έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης γίνεται για άτομα που, ενώ συνήψαν συμβάσεις εργασίας με τον ραδιοσταθμό, απασχολούνταν σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου Ανω Λιοσίων. Σύμφωνα με την έκθεση, ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός κατέβαλε για τα έτη 2007, 2008, 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2010 συνολικά 2.403.346 ευρώ. Από το παραπάνω ποσό πληρώθηκαν 327 άτομα, εκ των οποίων τα 140 δεν είχαν καμία σχέση με τον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Οπως αναφέρουν στην έκθεσή τους οι ελεγκτές, διαπιστώθηκε επίσης μη καταβολή δεδουλευμένων σε εργαζομένους του ραδιοσταθμού, αλλά και μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ, στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, στον ΕΔΟΕΑΠ και στο Ταμείο Νομικών. Επίσης και μη απόδοση οφειλών στην Εφορία, οι οποίες ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ. Από την έκθεση φαίνεται ότι οι επικεφαλής του ραδιοφωνικού σταθμού έδιναν δάνεια σε εργαζομένους, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις δεν γινόταν αποπληρωμή. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «η αποπληρωμή των δανείων που έχουν λάβει εργαζόμενοι του Δήμου Ανω Λιοσίων επαφίεται στη συνέπεια και στη θέληση του καθενός, γεγονός που συνήθως δεν συμβαίνει. Μάλιστα στην περίπτωση που οι προαναφερόμενοι έχουν αποχωρήσει ή συνταξιοδοτηθεί από τον δήμο, η αποπληρωμή των δανείων δεν πραγματοποιείται ποτέ».

Η έκθεση των ελεγκτών διαβιβάστηκε στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ενώ προτάθηκε και η διαβίβασή της στον εισαγγελέα εφετών Αθηνών για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών”.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Χριστουγεννιάτικες ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου

Ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου  

“Θύματα” των περικοπών τα Αστυνομικά Τμήματα Ζεφυρίου και Άνω Λιοσίων

Από την σελίδα bloko.gr που ασχολείται κυρίως με αστυνομικά θέματα, διέρρευσε σήμερα το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών...

«Μια εβδομάδα χωρίς νερό…»

Καταγγελίες στην εφημερίδα «Αυγή» έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά "Όμηρος" Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, ισχυριζόμενος ότι δεκάδες...

Αλλάζουμε πρόσωπο και… συνήθειες!

Συνηθίζεται, στο πρώτο εισαγωγικό κείμενο μιας νεοσύστατης ιστοσελίδας, το ύφος των γραφομένων να… υποκύπτει σε συναισθηματικές αναφορές. Συνηθίζεται επίσης,...