Έρευνα του ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) υποδεικνύει τις πιο ακατάλληλες για κολύμβηση παραλίες στην Αττική.
Συγκεκριμένα, το ΠΑΚΟΕ εξέτασε 323 παραλίες της Αττικής, κάνοντας μικροβιολογικές και άλλες εξετάσεις με τα αποτελέσματα των εξετάσεων να δείχνουν ότι ακόμα και πολυσύχναστες παραλίες είναι άκρως ακατάλληλες για κολύμβηση. Οι δειγματοληψίες, σύμφωνα με το Κέντρο, γίνονται σε αποστειρωμένα μπουκάλια, τα οποία ανοίγουν μέσα στη θάλασσα και κλείνουν σε αυτήν, από την ακτή σε μήκος 5 μέτρα και σε βάθος 30 cm. Στη συνέχεια, μεταφέρονται σε ψυγείο στα πιστοποιημένα εργαστήρια, όπου μέσα σε έξι ώρες γίνονται οι αναλύσεις.
Οι παράμετροι που εξετάστηκαν στην έρευνα είναι οι εξής:
- Κολοβακτηρίδια
- Εντερόκοκκοι
- Ε-Coli
- Φυσικοχημικές παράμετροι (απορρυπαντικά, ορυκτέλαια, φαινόλες) και μη εργαστηριακά εκτιμούμενες οπτικές παράμετροι (χρώμα, επιπλέοντα αντικείμενα,θολερότητα). Κυρίως παρακολουθούνται οι ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, καθώς επίσης και οι ακτές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αισθητική, τουριστική, περιβαλλοντική άποψη κ.λπ.
Με γνώμονα τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων, έκανε μια κατανομή στις παραλίες χαρακτηρίζοντάς τες Κατάλληλες (Κ) για κολύμβηση και Ακατάλληλες (Α).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 252 (78.2%) είναι κατάλληλες για κολύμβηση και 71 (22%) είναι ακατάλληλες, σε σύνολο 323 που αναλύθηκαν.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Οι αναλύσεις από τον Ασπρόπυργο έως το Λουτράκι:
Οι αναλύσεις από το Λαύριο έως την Αγία Μαρίνα:
Οι αναλύσεις από τους Αγίους Αποστόλους έως τον Φάρο Αυλίδας:
Οι αναλύσεις από τον Άλιμο έως την Φρεατύδα:
Οι αναλύσεις από τη Βουλιαγμένη έως το Σούνιο:
Οι αναλύσεις από τον Πειραιά έως το Πόρτο Γερμενό:
Οι αναλύσεις σε παραλίες της Σαλαμίνας: