spot_img

Σε λειτουργία ο ΧΥΤΥ Γραμματικού

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

11s1grammatikoxyti

Μέσα στις επόμενες ημέρες η Αττική αποκτά δεύτερο χώρο ταφής απορριμμάτων.

Πρόκειται για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού, που θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία με υπόλειμμα από το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Κορωπίου. Αν όλα λειτουργήσουν σωστά, ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος (ΕΔΣΝΑ) θα παραλάβει το έργο σε τρεις μήνες, η πλήρης λειτουργία του οποίου θα δώσει μια «ανάσα» στο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων της πρωτεύουσας. Αστάθμητος παράγοντας, οι τοπικές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», προ διημέρου έγινε η διοικητική παραλαβή του ΧΥΤΥ από τον ΕΔΣΝΑ και έτσι ξεκινά πλέον επίσημα η τρίμηνη δοκιμαστική λειτουργία του έργου από τον εργολάβο (εταιρεία Μεσόγειος). Οπως αποφασίστηκε, ο ΧΥΤΥ, που βρίσκεται στην περιοχή «Μαύρο Βουνό», θα ξεκινήσει να δέχεται το υπόλειμμα της επεξεργασίας απορριμμάτων από το ΚΔΑΥ Κορωπίου, αρχικά 1-2 φορτηγά κάθε ημέρα. Το ΚΔΑΥ Κορωπίου (της εταιρείας WATT) είναι ένα από τα τέσσερα της Αττικής που είναι συμβεβλημένα με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και δέχεται προς διαλογή το περιεχόμενο του μπλε κάδου από 26 δήμους της βόρειας και νότιας Αττικής (μεταξύ των οποίων: Αγία Παρασκευή, Γλυφάδα, Μαρούσι, Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη, Καισαριανή, Καλλιθέα, Κηφισιά, Κορωπί, Λαύριο, Μαραθώνας, Μαρκόπουλο, Παιανία, Πεντέλη, Χαλάνδρι).

Η λειτουργία του ΧΥΤΥ θα προσφέρει μια «ανάσα» στο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων της πρωτεύουσας, καθώς το υπόλειμμα από τα ΚΔΑΥ στέλνεται σήμερα στον ΧΥΤΑ Φυλής. Οι ποσότητες δεν είναι μικρές: για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΔΣΝΑ (που παρουσίασε προ ημερών η «Κ»), το πρώτο εξάμηνο του 2018 ο Δήμος Γλυφάδας είχε υπόλειμμα από τον μπλε κάδο 2.126 τόνους, ο Δήμος Κηφισιάς 2.095, ο Δήμος Χαλανδρίου 1.805 τόνους, ο Δήμος Αμαρουσίου 1.639 τόνους, η Καλλιθέα 1.486 τόνους. Ο ΕΔΣΝΑ και ο ανάδοχος του έργου έχουν βέβαια ένα σοβαρό στοίχημα: να αποδείξουν στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που διαμαρτύρονται για την κατασκευή του ΧΥΤΥ ότι οι φόβοι τους ήταν αναίτιοι και να κατευνάσουν τις αντιδράσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής, ο χώρος του Γραμματικού έχει χαρακτηριστεί Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Βορειοανατολικής Αττικής και ο ΧΥΤΥ θα συμπληρωθεί με την κατασκευή δύο μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποδομήσιμων (ΜΕΑ και ΜΕΒΑ). Η ΜΕΑ θα έχει δυναμικότητα 60.000 τόνων/έτος και η ΜΕΒΑ 20.000 τόνους ετησίως (το έργο είναι αδειοδοτημένο για μεγαλύτερη ποσότητα και συγκεκριμένα 127.500 και 40.000 τόνους αντίστοιχα).

Στην τελευταία ενημέρωση, που έγινε προ ημερών στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ, αναφέρθηκε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση (κλειστός διαγωνισμός) για την πρόσληψη τεχνικού, νομικού, οικονομικού και συμβούλου οργάνωσης, ώστε να επισπευσθεί η ωρίμανση και δημοπράτηση του κατασκευαστικού σκέλους.

Το σπίτι που «φύτρωσε» στον δρόμο

Η πολιτεία απαλλοτριώνει χωράφια, για να ανοίξει δρόμο πρόσβασης στον νέο ΧΥΤΥ. Αφού ολοκληρώθηκε η απαλλοτρίωση, ένας από τους (πρώην) ιδιοκτήτες καταφέρνει να λάβει οικοδομική άδεια και χτίζει ένα σπίτι. Ετσι, η πολιτεία αναγκάζεται να προχωρήσει σε μια μικρή αλλαγή χάραξης, για να παρακάμψει το σπίτι, πραγματοποιώντας βέβαια νέες απαλλοτριώσεις.

Αυτή η μικρή ιστορία τρέλας έρχεται από το «Μαύρο Βουνό» του Γραμματικού. Πριν από λίγες ημέρες, η Περιφέρεια Αττικής έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων του ΧΥΤΥ Γραμματικού. Η τροποποίηση αφορά μια μικρή αλλαγή στη χάραξη της νότιας πρόσβασης στον ΧΥΤΥ (η οποία έχει μήκος 4,8 χλμ.). Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου και θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση του τυπικού σκέλους.

Όπως προκύπτει, η υπόθεση αυτή ξεκίνησε περίπου μια δεκαετία νωρίτερα. Οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου εγκρίθηκαν το 2003 (και παρατάθηκαν το 2009, το 2013 και το 2015). Η σύμβαση με τον ανάδοχο υπεγράφη το 2006 και αμέσως ξεκίνησαν οι απαλλοτριώσεις για τις απαραίτητες εκτάσεις τόσο για τον ΧΥΤΥ, όσο και για τις δύο οδούς πρόσβασης, τη βόρεια και τη νότια. Η έναρξη των έργων όμως καθυστέρησε αρκετά λόγω των αντιδράσεων φορέων και κατοίκων της περιοχής. Μάλιστα ασκήθηκαν δύο προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι οποίες απορρίφθηκαν (το 2007 και το 2011).

Μέσα, λοιπόν, στη γενική «αναμπουμπούλα» που επικράτησε, η ανάρτηση του πίνακα των προς απαλλοτρίωση ακινήτων δεν έγινε (ή δεν έγινε όπως θα έπρεπε), με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στους ιδιοκτήτες η εντύπωση ότι η υπόθεση δεν είχε προχωρήσει. Ετσι, ενώ η απαλλοτρίωση είχε κηρυχθεί, ένας από τους ιδιοκτήτες εξέδωσε οικοδομική άδεια και έκτισε διώροφο σπίτι. Όταν οι εργασίες ξεκίνησαν και πάλι, οι εργολάβοι επανήλθαν στην περιοχή και ανακάλυψαν την κατοικία στο σημείο όπου επρόκειτο να περάσει ο δρόμος.

Όσον αφορά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, αυτές εστιάστηκαν σε δύο σημεία. Οτι η περιοχή παρουσιάζει έντονη σεισμική δραστηριότητα, στοιχείο που δεν ελήφθη υπόψη στη μελέτη και ότι η υδρογεωλογική μελέτη απέκρυψε την παρουσία έξι ρεμάτων στην περιοχή. Οι αιτιάσεις ωστόσο απορρίφθηκαν.

Πηγή: kathimerini.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Φωτιά σε εργοστάσιο στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου – Εστάλη μήνυμα από το 112

Φωτιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στον αύλειο χώρο εργοστασίου λιπασμάτων που βρίσκεται επί της οδού Αγίου Ιωάννη...

Πανώλη αιγοπροβάτων – To πρώτο κρούσμα στη Δυτική Αττική

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα με την επιδημία πανώλης στα αιγοπρόβατα, καθώς σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης...

Φωτιά τώρα στον Ασπρόπυργο – Μήνυμα 112 για τους καπνούς

Συναγερμός σήμανε στην πυροσβεστική υπηρεσία μετά από την εκδήλωση φωτιάς στη θέση Λάκκα Κάτσαρη στον Ασπρόπυργο. Σύμφωνα με τις...

Φωτιά στην Πάρνηθα, στο Κατσιμίδι – Μήνυμα από το 112: «Παραμείνετε σε ετοιμότητα» (video)

Φωτιά ξέσπασε πριν λίγο πριν τις 15:00 το μεσημέρι στο Κατσιμίδι, στην Πάρνηθα. Η φωτιά ξέσπασε στην περιοχή πάνω...