Έπειτα από ανακρίσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο και αφορούν τη λειτουργία του χώρου εναπόθεσης σκουπιδιών, ΧΥΤΑ ΠΑΦΟΥ, οι κυπριακές Αρχές έβγαλαν ένταλμα σύλληψης για τον ιδιοκτήτη του Άκτωρα, Λεωνίδα Μπόμπολα.
Ο κ. Μπόμπολας είναι μέτοχος της εταιρείας που έχει αναλάβει τη διαχείριση του ΧΥΤΑ.
Το ένταλμα αφορά τις κατηγορίες συνομωσίας για διάπραξη κακουργημάτων, χρηματισμό δημοσίου λειτουργού και αδικήματα διαφθοράς και ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.
Συγκατηγορούμενος στην υπόθεση φέρεται ο συνέταιρος του Λεωνίδα Μπόμπολα, Θεοφάνης Λώλος.
Το «ιστορικό» της υπόθεσης
Αποκαλυπτικές λεπτομέρειες, με ονόματα και στοιχεία για μίζες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ακούστηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, όπου παρουσιάστηκαν οι τέσσερις συλληφθέντες για την υπόθεση του ΧΥΤΑ Πάφου. Το δικαστήριο εξέδωσε διατάγματα κράτησης οκτώ ημερών εναντίον του οικονομικού διευθυντή του Δήμου Πάφου, ο οποίος είναι ήδη σε διαθεσιμότητα για άλλες υποθέσεις του δήμου. Επίσης, εκδόθηκαν διατάγματα εναντίον του 52χρονου υπεύθυνου της διαχειρίστριας εταιρείας ΧΥΤΑ Πάφου, και δύο υπαλλήλων της εταιρείας 50 και 43 χρονών. Ο Εκπρόσωπος της Αστυνομίας, ανέφερε ότι εκτελέστηκαν τα πέντε από τα έξι εντάλματα σύλληψης για την υπόθεση, μεταξύ των οποίων και αυτό που αφορά τον τέως Δήμαρχο Πάφου Σάββα Βέργα, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης έξι χρόνων για την υπόθεση του ΣΑΠΑ, Ο Σάββας Βέργας έχει ήδη υποβληθεί σε μία πρώτο ανάκριση, αλλά δεν είπε ούτε λέξη στους αστυνομικούς ανακριτές.
Το έκτο ένταλμα αφορά, εξάλλου, στον γενικό διευθυντή της διαχειρίστριας εταιρείας, ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα, και αναζητείται. Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, εναντίον των υπόπτων διερευνώνται δώδεκα αδικήματα, τα οποία διαπράχθηκαν από το 2008 μέχρι το 2015, και αφορούν την συνομωσία, δεκασμό δημοσίου λειτουργού και δωροληψία, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, διαφθορά, πλαστογραφία, κλοπή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις.
Ο ανακριτής της υπόθεσης, ανέφερε ότι με βάση μαρτυρία που εξασφάλισε η Αστυνομίας, ο τέως Δήμαρχος Πάφου και ο οικονομικός διευθυντής του Δήμου, είχαν στήσει κύκλωμα με την ιδιωτική εταιρία, η οποία υποχρέωνε τις τοπικές αρχές με περισσότερους όγκους σκουπιδιών, με αποτέλεσμα να αποκομίζουν σημαντικά οφέλη. Επικαλούμενος πάντα μαρτυρίες, ο ανακριτής ανέφερε ότι κατά την επέκταση του χώρου υγειονομικής ταφής, ο Σάββας Βέργας, ανέθεσε το έργο απευθείας στην συγκεκριμένη εταιρία χωρίς διαγωνισμό, για το ποσό του 1,7 εκ ευρώ, ενώ το έργα θα έπρεπε να κοστίσει 600 χιλ ευρώ. Η Αστυνομία έχει εντοπίσει εικονικά τιμολόγια δεκάδων χιλιάδων ευρώ, με τα οποία παραχωρούνταν δήθεν εξωτερικές εργασίες σε πεθερικά, συγγενείς, φίλους και κουμπάρους των υπόπτων. Μέσω αυτών των τιμολογίων δικαιολογούνταν οι μίζες που δίνονταν στον Σάββα Βέργα και στον οικονομικό διευθυντή του Δήμου.
Οι δύο συλληφθέντες υπάλληλοι σε καταθέσεις του ανέφεραν ότι κατόπιν εντολών του καταζητούμενου διευθυντή της εταιρείας, ετοίμαζαν πλαστά τιμολόγια και διατακτικά πληρωμής, και κάποιες φορές μετέφεραν οι ίδιοι τις μίζες σε φακέλους. Υπενθυμίζεται ότι το νήμα της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά από καταγγελία του νυν Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, ενώ δεν αποκλείονται και νέες συλλήψεις. Αποκαλυπτικά στοιχεία με ονόματα και αριθμούς για μίζες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ακούστηκαν το πρωί στο δικαστήριο, στο οποίο παρουσιάστηκαν οι τέσσερις ύποπτοι.
Το δικαστήριο εξέδωσε εναντίον τους διάταγμα κράτησης 8 ημερών
Έχουν εκδοθεί αρχικά 6 εντάλματα σύλληψης, μεταξύ των οποίων και ο τέως δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας, ενώ η αστυνομία αναζητεί τον Γενικό Διευθυντή της Διαχειρίστριας εταιρείας του ΧΥΤΑ, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα και μέχρι στιγμής παραμένει άφαντος. Όλοι οι ύποπτοι αντιμετωπίζουν συνολικά 12 κατηγορίες, ενώ σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης δεν αποκλείονται νέες συλλήψεις για το σκάνδαλο του ΧΥΤΑ. Συγκεκριμένα, στο δικαστήριο προσήχθησαν σήμερα ο Οικονομικός Διευθυντής του Δήμου Πάφου, ο οποίος τελεί σε διαθεσιμότητα, ηλικίας 57 χρόνων, ο υπεύθυνος της εταιρείας Ηλέκτωρ, ηλικίας 52 ετών, και δύο γυναίκες υπάλληλοι της εταιρείας 50 και 43 ετών.
Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσίας προς διάπραξη πλημμελήματος, συνωμοσίας προς καταδολίευση, δεκασμού δημόσιου λειτουργού, απόσπασης από δημόσιο λειτουργό, απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, κατάχρησης εξουσίας, κλοπής, κλοπής από δημόσιο λειτουργό, αδικήματα διαφθοράς, αθέμιτης κτήσης περιουσιακού οφέλους από αξιωματούχους και λειτουργούς του δημοσίου, πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστών εγγράφων, δωροληψίας από δημόσιο λειτουργό για επίδειξη εύνοιας, δόλου και κατάχρησης εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Ο δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου Χ. Χριστοδούλου έκανε αποδεκτό το αίτημα της Αστυνομίας, λέγοντας πως τυχόν απόλυση των υπόπτων δυνατό να επηρεάσει δυσμενώς το ανακριτικό έργο της Αστυνομίας, με τον επηρεασμό μαρτύρων, ενώ υπολείπεται και άλλο ανακριτικό έργο. Επεσήμανε ωστόσο πως η ελευθερία του ατόμου δεν πρέπει να στερείται και πως πρέπει η Αστυνομία να αξιοποιήσει για τις έρευνες της και το “λεπτό”. Λαμβάνοντας υπόψη, συνέχισε, “τη σοβαρότητα της υπόθεσης και δεδομένου ότι αυτή βρίσκεται στα αρχικά στάδια της εξέτασης της” έκανε αποδεκτό το αίτημα της Αστυνομίας για την κράτηση των τεσσάρων υπόπτων για 8 ημέρες.
Οι λεπτομέρειες
Όπως κατάθεσε στο δικαστήριο ο Λοχίας 2192 Γιάννος Κωνσταντίνου που υπηρετεί στο ΤΑΕ Λεμεσού και προΐσταται της ανακριτικής ομάδας, τα πιο πάνω αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ των ετών 2008- 2015 στην Επαρχία Πάφου και Λευκωσία. Το ανακριτικό έργο βρίσκεται στο αρχικό στάδιο και για την ολοκλήρωση του αναμένεται να ληφθούν ακόμη 75 περίπου καταθέσεις από ό,τι προκύπτει από τις μέχρι στιγμής εξετάσεις από τρεις επαρχίες τη Λευκωσία, τη Λάρνακα και την Πάφο και αφορούν υπαλλήλους της εταιρείας Helector, από υπαλλήλους του ΧΥΤΑ, από το οικογενειακό περιβάλλον των υπόπτων, από το ΔΣ του ΧΥΤΑ από πρόσωπα, τα οποία κατονομάζονται στις καταθέσεις των υπόπτων και έχουν άμεση σχέση με τα υπό διερεύνηση αδικήματα.
Είπε ακόμη πως θα ληφθούν εκ νέου ανακριτικές καταθέσεις των υπόπτων, αναμένεται να εκδοθούν διατάγματα αποκάλυψης τραπεζικών δεδομένων από όλους τους υπόπτους ,ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκύψουν και νέες συλλήψεις. Πρόσθεσε ακόμη πως καταζητείται ακόμη ένα πρόσωπο και πως παραλήφθηκε όγκος εγγράφων, υπολογιστές, τα οποία αναμένεται να αξιολογηθούν και να εντοπιστούν “εικονικά/ πλαστά έγγραφα”.
Ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως σε γραπτή κατάθεση που λήφθηκε αναφέρεται ότι η μονάδα αυτή τυγχάνει διαχείρισης από το 2005, με δεκαετές συμβόλαιο, από την ιδιωτική εταιρεία “Helector”, το οποίο έχει λήξει στις 14.7.2015. Πρόκειται, συνέχισε, για εταιρεία ελληνικών συμφερόντων και ανήκει στον Όμιλο Εταιρειών γνωστού Έλληνα επιχειρηματία. Η συγκεκριμένη εταιρεία, ανέφερε στο δικαστήριο, διαχειρίζεται την μονάδα μέχρι και την 1/3/2016, αφού της έχει δοθεί από το συμβούλιο του ΧΥΤΑ Πάφου εξάμηνη παράταση συμβολαίου μέχρι και 14.1.2016. Για το διάστημα, σημείωσε, από 15.1.2016 μέχρι και σήμερα βρίσκεται εκεί χωρίς να υπάρχει οποιονδήποτε συμβόλαιο. Ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως με βάση τη μαρτυρία που εξασφάλισε η Αστυνομία, ο τέως Δήμαρχος Πάφου και τέως Πρόεδρος του ΔΣ του ΧΥΤΑ Πάφου Σ. Βέργας και ο τελών σε διαθεσιμότητα Οικονομικός Διευθυντής του Δήμου Πάφου “είχαν συστήσει κύκλωμα μαζί με την ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης του ΧΥΤΑ προς διάπραξη αξιόποινων πράξεων και διασπάθισης και υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος μέσα από τη λειτουργία εγκληματικής ομάδας”.
Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο πρόσφατα αποφασίστηκε να μην πληρώνονται τα τιμολόγια που ο Δήμος Πάφου οφείλει προς τον οργανισμό του ΧΥΤΑ αφού διαπιστώθηκε ότι οι τιμές στις οποίες καλούνταν να πληρώσουν οι Δήμοι και οι Κοινότητες της Επαρχίας Πάφου προς την ιδιωτική εταιρεία “ Helector”, κυμαίνονταν από 28 έως και 31 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών που απόθεταν στο ΧΥΤΑ Πάφου, τη στιγμή που -σύμφωνα με τη μαρτυρία- το πραγματικό κόστος για την εταιρεία δεν ξεπερνούσε τα 10 ευρώ τον τόνο. Στην όλη υπόθεση, αναφέρθηκε, κατονομάζεται και η 3η ύποπτη, ιδιαιτέρα γραμματέας στη Λευκωσία του καταζητούμενου, όπου στεγάζονται τα γραφεία της εταιρείας.
Εξασφαλίστηκε επίσης μαρτυρία για την κατασκευή του Κυττάρου Β1 το οποίο είναι έργο για επέκταση του χώρου υγειονομικής ταφής και το ΔΣ του ΧΥΤΑ Πάφου υπό την προεδρία του τότε Δημάρχου το 2011, έδωσαν την κατασκευή του Κυττάρου Β1 με απευθείας ανάθεση στην εταιρεία Helector για το συνολικό ποσό των 1.700.000 ευρώ.
Το έργο ολοκληρώθηκε και τα χρήματα αυτά καταβλήθηκαν στην εταιρεία. Σύμφωνα με τη μαρτυρία, η δουλειά αυτή “κανονίστηκε για να την πάρει απευθείας η εταιρεία με ενέργειες και μεθοδεύσεις του Σ. Βέργα και του 1ου υπόπτου ο οποίος τότε ήταν Οικονομικός Διευθυντής του Δ. Πάφου και διαδραμάτιζε ρόλο στον ΧΥΤΑ”. Η ανάθεση του έργου αυτού έγινε χωρίς να τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία προκήρυξης προσφορών. Η δουλειά αυτή στοίχισε στην εταιρεία 600.000 ευρώ. Ο επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας είπε πως η Αστυνομία προχώρησε σε έρευνες στις οικίες και τα υποστατικά των υπόπτων, στα γραφεία της εταιρείας Helector στη Λευκωσία και στα γραφεία του ΧΥΤΑ στην Μαραθούντα, από όπου παραλήφθηκαν διάφορα τεκμήρια για εξετάσεις καθώς και μπλοκ αποδείξεων από την κατοικία του 2ου υπόπτου. Από έρευνα που έγινε στα γραφεία της εταιρείας παραλήφθηκαν όλα τα τιμολόγια τα οποία εκδόθηκαν προς την εταιρεία, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αλληλογραφία, τιμολόγια και άλλα έγγραφα που σχετίζονται με το ΧΥΤΑ .
Στο δικαστήριο αναφέρθηκε επίσης από τον ανακριτή της υπόθεσης ότι ανακρινόμενος ο υπεύθυνος της εταιρείας και 2ος ύποπτος, προέβηκε σε θεληματική κατάθεση και φέρεται να παραδέχτηκε τη διάπραξη των αδικημάτων και όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω. Σχετικά με την επέκταση του ΧΥΤΑ για το κύτταρο Β1 το οποίο ανέλαβε να κατασκευάσει η εταιρεία Helector για το ποσό 1.700.000 ευρώ , ο 2ος ύποπτος ανάφερε ότι έγινε απευθείας ανάθεση στην πιο πάνω εταιρεία χωρίς διαγωνισμό. Η επέκταση στοίχισε στην εταιρεία γύρω στις 600.000 με 700.000 ευρώ και το καθαρό κέρδος που αποκόμισε η εταιρεία ήταν περίπου 1.000.000 ευρώ. Ανακρινόμενοι 1ος ύποπτος και η 3η ύποπτη αρνήθηκαν κάθε ανάμειξη στην υπόθεση. Ο 1ος ύποπτος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι από τη θέση που είχε, δεν είχε καμία σχέση με το ΧΥΤΑ εκτός από το να πληρώνει τιμολόγια που απέστελλε το ΧΥΤΑ προς το Δ. Πάφου.
Η 4η ύποπτη ωστόσο φέρεται να “παραδέχτηκε ότι έκδιδε και αυτή πλαστά τιμολόγια κατόπιν εντολής του καταζητούμενου”. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι “κατά τη διάρκεια του έτους 2010 και 2011 κατόπιν οδηγιών του καταζητούμενου εκδώσαν διάφορες επιταγές επ’ ονόματι της και της 3ης ύποπτης για διάφορα ποσά και τα βιβλία που παρουσίαζαν έλλειμμα”. Ανακρινόμενος ο Σ. Βέργας αρνείται επίσης να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση που του υποβλήθηκε.
Η κατηγορούσα αρχή, που εκπροσωπείται από τη δημόσια κατήγορο Σωτηρούλα Παπαλαζάρου, είπε πως όλες οι προϋποθέσεις που θέτει η Νομολογία για την κράτηση των υπόπτων, αιτιολογούν και είναι αναγκαία γιατί διαπράχθηκαν σωρεία αδικημάτων. Το ανακριτικό έργο είναι ογκώδες, ενώ, συνέχισε, δεν αμφισβητείται η σοβαρότητα των αδικημάτων, ούτε η εμπλοκή των υπόπτων αλλά και ότι δεν έχει χαθεί χρόνος ανακριτικού έργου. Σημειώνεται πως τόσο ο συνήγορος υπεράσπισης του 1ου υπόπτου δικηγόρος Αλέξανδρος Αλεξάνδρου όσο και ο συνήγορος των άλλων τριών υπόπτων δικηγόρος Μιχάλης Πικής ήγειραν ένσταση στο θέμα κράτησης των υπόπτων και χαρακτήρισαν υπερβολική την κράτηση των πελατών τους για περίοδο 8 ημερών και πως ο χρόνος που αιτείται η Αστυνομία δεν δικαιολογείται. Η ένσταση τους ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή από το δικαστήριο.
ΥΠΕΣ: Δεν συμφώνησα ή διαπραγματεύτηκα οτιδήποτε με το Διευθυντή Μονάδας ΟΕΔΑ Κόσιης
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος δήλωσε σήμερα ότι ουδέποτε διαπραγματεύτηκε ή συμφώνησε οτιδήποτε με τον διευθυντή της Μονάδας Ολοκλήρωσης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Κόσιη. Ο κ. Χάσικος προέβη σε γραπτή δήλωση αναφορικά με το θέμα της Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του ΧΥΤΑ Πάφου και της Μονάδας ΟΕΔΑ Κόσιης και συγκεκριμένα σε απάντηση σημερινού πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της εφημερίδας “ο Φιλελεύθερος” με τίτλο «Μίζες και από τα σκουπίδια», στο οποίο “λανθασμένα αναφέρεται σε ένθετο ‘Στο μικροσκόπιο ξανά η συμφωνία Χάσικου – Κοκότση (διευθυντή της Μονάδας στην Κόσιη) ’, δίνοντας έτσι το ‘μήνυμα’ ότι ο ΥΠΕΣ υπέγραψε συμφωνία και συνδέοντας με αυτόν τον τρόπο το όνομα του Υπουργού με τον τίτλο του δημοσιεύματος. Ο κ. Χάσικος, αναφέρει η ανακοίνωση, διευκρινίζει ότι “ουδέποτε διαπραγματεύτηκα και πολύ περισσότερο συμφώνησα οτιδήποτε με τον κ. Κοκότση, τον οποίο, ας σημειωθεί, εάν συναντήσω στο δρόμο δεν θα τον αναγνωρίσω, διότι μια φορά στη ζωή μου τον είδα, όταν επισκέφθηκα τη Μονάδα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) στην Κόσιη”.
Με παράκληση της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) και με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Ελεγκτή, του Γενικού Εισαγγελέα και του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων, μεσολάβησε, είπε, “παρόντος του ίδιου του Προέδρου της ΚΕΑΑ κ. Στρατή Ματθαίου, για να εξευρεθεί τρόπος γεφύρωσης των διαφορών αλλά και συμφωνίας με τον ανάδοχο της Κόσιης”. Ο Υπουργός Εσωτερικών σημειώνει ότι “υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία και ανέλαβε η ΚΕΑΑ να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες για τελική συμφωνία.
Τη συμφωνία, εάν καταλήξει η ΚΕΑΑ, θα την υπογράψει η Διαχειριστική Επιτροπή της Μονάδας της Κόσιη”. Με την ευκαιρία αυτή, υπενθύμισε ότι “εγώ είμαι ο άνθρωπος που πρώτος διέταξε έρευνα, αμέσως μετά που ανέλαβα τα καθήκοντα μου στο ΥΠΕΣ, για τη Σύμβαση που υπεγράφη επί προηγούμενης διακυβέρνησης, αναφορικά με τη Μονάδα ΟΕΔΑ Κόσιης, γιατί τη θεωρούσα σκανδαλώδη και ετεροβαρή για τα συμφέροντα του Δημοσίου και του Κύπριου φορολογούμενου”. Το αποτέλεσμα της έρευνας, είπε, τον δικαίωσε πλήρως, “αφήνοντας μάλιστα ανοικτό και το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων εκ μέρους Λειτουργών που διαχειρίστηκαν (προκήρυξη μέχρι συνομολόγηση) τη Σύμβαση (ανοίγοντας, έτσι, πεδίον δόξης λαμπρό τόσο για το Γενικό Ελεγκτή όσο και για το Γενικό Εισαγγελέα)”. Οι πολιτικές ευθύνες, σημειώνει, “κατ’ εμένα, ήταν ξεκάθαρες εκ μέρους της τότε Κυβέρνησης που συνομολόγησε αυτή τη Σύμβαση.
Το πόρισμα της έρευνας απεστάλη στο Γενικό Εισαγγελέα για διερεύνηση, προ διετίας περίπου. Η Γενική Εισαγγελία δεν κατόρθωσε, τότε, να τεκμηριώσει ποινικές ευθύνες, διότι η Αστυνομία απέτυχε να προσκομίσει στοιχεία, όπως μας λέχθηκε από τη Νομική Υπηρεσία, που να δικαιολογούν ποινικές διώξεις”.
Πηγή: koutipandoras.gr