spot_img

«Μαύρο Ρόδο» – Η “αυθεντική” ιστορία και η Μονή Κλειστών στη Χασιά

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Μια από τις πλέον επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές της σεζόν που μόλις τελείωσε και καθήλωσε το κοινό με την πλοκή και τις συναρπαστικές της εξελίξεις, ήταν το «Μαύρο Ρόδο».

Η δημοφιλής παραγωγή του MEGA βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο της συγγραφέως Ελένης Καπλάνη, η οποία εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίο εμπνεύστηκε την ιστορία της, μιλάει για το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας στη Χασιά, τη γνωστή σε όλους Μονή Κλειστών, που στο βιβλίο διαδραματίζει καίριο ρόλο:

«Η ιδέα για το συγκεκριμένο βιβλίο μου ήρθε με αφορμή μια φίλη μου η οποία αποφάσισε από μικρή ηλικία να κλειστεί στο μοναστήρι της Παναγίας στη Χασιά. Στο συγκεκριμένο μοναστήρι την ίδια περίοδο είχαν πάει για να ακολουθήσουν τη μοναστική ζωή και πολλές άλλες μικρές κοπέλες κάτι που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Κάπως έτσι εμπνεύστηκα την ιστορία του βιβλίου…» λέει η συγγραφέας.

Η αλήθεια είναι πως η τηλεοπτική εκδοχή του «Μαύρου Ρόδου» διέφερε σε σχέση με εκείνη του βιβλίου, βάσει του οποίου η αδελφή Ελισάβετ διάγει το μοναστικό της βίο στη Μονή Κλειστών: «Στο μοναστήρι της Παναγίας στη Χασιά, στο οποίο βρίσκεται η καλόγρια της ιστορίας μας, η αδελφή Ελισάβετ, κάποια στιγμή γίνεται ένας σεισμός ο οποίος προκαλεί μεγάλες ζημιές στο μοναστήρι…» λέει η Ελένη Καπλάνη. «Η ηγουμένη ζητεί από την αδελφή Ελισάβετ που είναι ακόμη δόκιμη καλόγρια να πάει για λίγο στο χωριό της που βρίσκεται έξω από τα Γιάννενα μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές στο μοναστήρι. Παρεμπιπτόντως η αδελφή Ελισάβετ πολύ μικρή είχε προσβληθεί από μηνιγγίτιδα. Οι γονείς της την έταξαν στη Παναγία και το κορίτσι όταν έγινε καλά το προέτρεψαν να ακολουθήσει τη μοναστική ζωή.

Η αδελφή Ελισάβετ λοιπόν επιστρέφει στο χωριό της. Ένας από τους πολύ κοντινούς της ανθρώπους, η κόρη της μητριάς της κάνει ένα πάρτι με τους συμμαθητές της στο οποίο θα είναι και η αδελφή Ελισάβετ. Μεταξύ των προσκεκλημένων είναι και ένας νεαρός ονόματι Δημήτρης του οποίου ο πατέρας έχει μπουζουξίδικο στην παραλιακή της Γλυφάδας.

Ο Δημήτρης γοητεύεται από την παρουσία της Ελισάβετ και προσπαθεί να την προσεγγίσει. Μόλις η καλόγρια μας διαπιστώσει ότι και η ίδια αρχίζει κι έχει συναισθήματα γι’ αυτόν θα φύγει άρον άρον για το μοναστήρι με σκοπό να τον ξεχάσει. Ο Δημήτρης όμως την έχει ερωτευθεί  και θα βρει τρόπους να την επισκέπτεται στο μοναστήρι. Κάποια στιγμή μάλιστα που οι καλόγριες του μοναστηριού θα κάνουνε μια εκδρομή στους Άγιους Τόπους, θα βρει τρόπο ο Δημήτρης να ενταχθεί στο γκρουπ και να είναι μαζί με την καλόγρια στα Ιεροσόλυμα. Και οι δύο θα βρεθούν σε μεγάλο δίλημμα».

Μπορεί λοιπόν οι διαφορές μεταξύ της τηλεοπτικής μεταφοράς του μυθιστορήματος και της αυθεντική του εκδοχής να είναι πολλές, ωστόσο είναι βέβαιο πως οι φαν της σειράς που δεν έχουν ακόμα διαβάσει την συναρπαστική ιστορία της Ελένης Καπλάνη, θα ζήσουν διαβάζοντας το βιβλίο μια ακόμα ενδιαφέρουσα εκδοχή της ιστορίας που, σε τηλεοπτικό επίπεδο, φέτος αγαπήθηκε και συζητήθηκε όσο λίγες.

[FBW]

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Συγκίνηση και συγκλονιστικές μαρτυρίες στο Μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς στη Φυλή

Επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμην των δολοφονηθέντων αμάχων, Χασιωτών και Λιοσωτών, από συνεργάτες των Γερμανών, τελέστηκε σήμερα, ανήμερα της...

Αρβανίτικη Παράδοση και ιστορία στον Αρχιερατικό Εσπερινό της Υψώσεως του Τίμιου Σταυρού στα Άνω Λιόσια

Με άρωμα Αρβανίτικης Παράδοσης και βασιλικού τελέστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 13 Σεπτεμβρίου 2023, ο Εσπερινός για την...

Στην Ουγγαρία αποστολή νέων από τον Δήμο Φυλής

Με την δυναμική και ομολογουμένως εξαιρετική παρουσία της ελληνικής αποστολής, πραγματοποιήθηκε στο Dunakility της Ουγγαρίας το πρόγραμμα "Boat...

Στο Τρισάγιο για τους εκτελεσμένους Μενιδιάτες, Χασιώτες και Σαρακατσάνους ο Δήμος Φυλής

Το Σάββατο 8 Ιουλίου 2023 τελέστηκε τρισάγιο για τους εκτελεσμένους Μενιδιάτες, Χασιώτες και Σαρακατσάνους από τα Γερμανικά στρατεύματα...