spot_img

Η ομιλία του Δημάρχου Φυλής κατά την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου (video)

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Σεβαστοί πατέρες της Εκκλησίας μας,

Αξιότιμοι εκπρόσωποι:

-της Βουλής των Ελλήνων,

-των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας,

-των πολιτικών κομμάτων,

-της εκπαιδευτικής κοινότητας και των μαζικών φορέων,

Αγαπητοί συνάδελφοι στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση,

συνδημότες και συνδημότισσες,

Φίλες και φίλοι

Ότι και να πω θα είναι λίγο μπροστά σε αυτά που έχουν ειπωθεί και γραφτεί για το Έπος του ’40.

Γι αυτή την Εθνική Εποποιΐα.

Γι αυτό το θρίαμβο της Ελληνικής Ψυχής.

Γι΄αυτή τη χρυσή σελίδα δόξας στη σύγχρονη Ελληνική Ιστορία.

Φίλες και Φίλοι

Όλα όσα συνέβησαν την 28η Οκτωβρίου 1940 και τους επόμενους μήνες αποτελούν πρωτοφανή γεγονότα στην Παγκόσμια Ιστορία Ο Πρωθυπουργός μιας μικρής χώρας αντέταξε στεντόριο ΟΧΙ στον πρεσβευτή μιας πλούσιας χώρας με πανίσχυρη πολεμική μηχανή. Η αξιοπρέπεια αντιπαρατέθηκε το θράσος και την αλλαζονεία και ω του θαύματος βγήκε νικήτρια. Η μικρή Ελλάδα, ο σύγχρονος Δαυΐδ κατατρόπωσε τον πολεμοχαρή Γολιάθ στα χιονισμένα βουνά της Αλβανίας και στα οχυρά του Ρούπελ. Ο πρωθυπουργός της Κοσμοκράτειρας Μεγάλης Βρετανίας αναφώνησε το περίφημο «οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες». Ο πολιτισμένος κόσμος πήρε το μήνυμα της αντίστασης στον ολοκληρωτισμό και την πίστωση χρόνου που χρειαζόταν για να οργανώσει την αντεπίθεσή του.

Φίλες και Φίλοι

Η σημασία αυτής της Εθνικής Επετείου είναι ότι, όπως είπε και ο αείμνηστος Στρατηγός Λιόσης που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, «όταν το Έθνος ομονοεί, τύχει δε καλής διοικήσεως, τότε θριαμβεύει». Η εθνική ομοψυχία είναι το διαχρονικό μήνυμα που πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό μας σαν παρακαταθήκη.

Αυτό είναι το δίδαγμα που πρέπει να αποκομίσουμε από εκείνους  που θυσίασαν τη νιότη τους στα χιονισμένα βουνά. Έχουμε λοιπόν Ιερό Χρέος να συνειδητοποιήσουμε το στίχο του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού ότι «αν μισούμαστε ανάμεσά μας δεν μας πρέπει λευτεριά». Αλλά κι ότι δεν πρέπει να περιμένουμε βοήθεια από κανέναν, αλλά να βασιζόμαστε στις  δικές μας δυνάμεις.

Φίλες και φίλοι

Διαπιστώνουμε, δυστυχώς, σήμερα, 67 χρόνια μετά την εθνική εποποιΐα ότι ο θρίαμβος δεν απέχει από την καταστροφή. Ότι μια χώρα που ατένιζε το μέλλον με αισιοδοξία βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού. Και συνειδητοποιούμε, με το χειρότερο τρόπο τη σοφία των στίχων του εθνικού ποιητή ότι «δεν είναι εύκολες οι πόρτες όταν η χρεία τες κουρταλεί».

Απέναντι σε αυτή τη νέα πρόκληση πρέπει να δείξουμε τα στοιχεία που μας έκαναν περήφανους στην ιστορική πορεία του Έθνους μας. Να πολεμήσουμε ενωμένοι για τη χώρα και για το μέλλον των παιδιών μας. Να σταθούμε ο ένας στο πλευρό του άλλου, σα σύγχρονοι μαχητές του Κωνσταντίνου Δαβάκη.

Με αυτά τα στοιχεία θα βγούμε νικητές από την δεινή οικονομική κρίση και θα αναδείξουμε τα φυσικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας και τα ψυχικά χαρίσματα του Λαού της. Εμπρός λοιπόν να βγούμε μπροστά με οπλοστάσιο το πλούσιο επιστημονικό μας δυναμικό, τη ναυτοσύνη, το εμπορικό μας δαιμόνιο, το έμφυτο χάρισμα της επικοινωνίας, τον Πολιτισμό και τη φιλοξενία μας.

Παράλληλα να στηρίξουμε τους συνανθρώπους που πλήγηκαν περισσότερο από την οικονομική κρίση. Να τους βοηθήσουμε να ορθοποδήσουν, ώστε να συμβάλουν κι αυτοί στην αναπτυξιακή προσπάθεια. Μόνο έτσι θα ανακτήσουμε τον εθνικό μας πλούτο και θα δικαιώσουμε τις θυσίες των προγόνων μας. Μα πάνω απ’ όλα θα ανακτήσουμε το γόητρο, την αξιοπρέπεια και την περηφάνεια μας, αποδεικνύοντας ότι συνεχίζουμε ως Λαός να γράφουμε σελίδες Δόξας στην Παγκόσμια Ιστορία, όπως κάνουμε αιώνες τώρα.

Ζήτω η Ελλάδα.

https://www.youtube.com/watch?v=-Gtfy0r8ITM&feature=youtu.be

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

24 χρόνια από τον σεισμό της Πάρνηθας – Η μέρα που μας “στιγμάτισε” για πάντα

Όσοι το ‘ζησαν δε θα το ξεχάσουν ποτέ. Ακόμα κι εκείνοι που δεν βρέθηκαν τότε, την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου...

Νότες Ελπίδας και Παράδοσης με Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα στον Δήμο Φυλής

  Νότα παράδοσης και λεβεντιάς χάρισαν επίσης τα παιδιά του Συλλόγου Κρητών Φυλής, που βρέθηκαν στα Δημαρχεία Άνω Λιοσίων...

Συλλογή παιχνιδιών για δωρεά σε Παιδιατρικά Νοσοκομεία της Αθήνας, από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Άνω Λιοσίων

Μια αξιόλογη προσφορά για τα παιδιά. Μαζεύουμε μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση, παιχνίδια για παιδιά που θα δοθούν σε Παιδιατρικά...

Ανακαίνιση του 3ου δημοτικού Άνω Λιοσίων με εντυπωσιακές ζωγραφιές

Έναν πανέμορφο χώρο, γεμάτο χρώματα και ζωγραφιές, αντίκρισαν μαθητές και δάσκαλοι στο 3ο Δημοτικό Άνω Λιοσίων με την...