spot_img

Χρήστος Μουζακίτης: «Ο δήμος Φυλής θα πρωτοπορήσει πανελλαδικά»

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Λίγες εβδομάδες έχουν περάσει από την στιγμή που ολοκληρώθηκε η συμφωνία μεταξύ του Δήμου Φυλής και της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής για την σύνδεση με το δίκτυο διανομής Φυσικού Αερίου.

Ο Μηχανολόγος Μηχανικός Χρήστος Μουζακίτης, ο άνθρωπος που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της σχετικής συμφωνίας (και κάτοικος Άνω Λιοσίων), μιλάει στο cityface.gr, αναλύοντας τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το φυσικό αέριο και τις τεχνικές λεπτομέρειες της υλοποίησης του έργου, ενώ παράλληλα τονίζει πως η επέκταση του φυσικού αερίου μπορεί να γίνει σε ολόκληρη την περιοχή του Δήμου Φυλής.

Κύριε Μουζακίτη, τι τελικά προσφέρει το φυσικό αέριο;

Το φυσικό αέριο είναι μια αέρια ουσία η οποία μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτική λύση καυσίμου από αυτή του πετρελαίου. Σαφώς πιο φθηνή (τουλάχιστον 20 με 30%) σε σχέση με το πετρέλαιο αλλά και πιο καθαρή (πιο πράσινη, όπως συνηθίζεται να λέγεται) για το περιβάλλον.

Ποια τα άμεσα πλεονεκτήματα για τον Δήμο Φυλής και τους δημότες;

Όπως σας ανέφερα προηγουμένως τα βασικά πλεονεκτήματα είναι δύο. Είναι φθηνότερο αλλά και πιο καθαρό για το περιβάλλον. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι πως λόγω της σύνθεσής του, δεν έχει την ουσία θείο όπως το πετρέλαιο, που στις εγκαταστάσεις θέρμανσης είναι υπεύθυνο για την διάβρωση των λεβήτων, κάτι που σημαίνει πως οι εγκαταστάσεις θα αντέχουν περισσότερο στο χρόνο.

Ουσιαστικά για τον δήμο Φυλής η σύναψη σύμβασης με την Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής σημαίνει και ενεργειακή αναβάθμιση;

Προφανώς. Το τελευταίο διάστημα γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια στο δήμο για εξοικονόμηση ενέργειας και μια στροφή σε καθαρότερες μορφές καυσίμων. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής δεν είναι τόσο εμφανές στο παρόν, αλλά στο τέλος της προσπάθειας αυτής σίγουρα θα είναι μετρήσιμο, διακριτό και εξόχως σημαντικό. Μέρος της συνολικής αυτής προσπάθειας αποτελεί και το φυσικό αέριο.

Ποιο το χρονοδιάγραμμα του έργου;

Με βάση την συμφωνία που επιτεύχθηκε, τα έργα θα ξεκινήσουν κάπου τον Μάρτιο. Η πρώτη φάση θα έχει ολοκληρωθεί σε ένα διάστημα περίπου 2 μηνών, όπου θα συνδεθούν με το δίκτυο πέρα από το κολυμβητήριο (που αυτή τη στιγμή είναι η πιο ενεργοβόρα εγκατάσταση στο δήμο), το συγκρότημα των σχολείων στον Άγιο Νικόλαο, τα σχολεία του Ζεφυρίου δίπλα στην Κρητικού πελάγους, αλλά και τα δημοτικά κτίρια στην ενδιάμεση διαδρομή.

Μελλοντικά ποια οφέλη μπορεί να αποκομίσει η περιοχή από τη σύνδεση του φυσικού αερίου;

Σίγουρα τα οφέλη είναι πολλαπλά , άμεσα αλλά και έμμεσα. Τόσο για τους δημότες , αφού θα έχουν μια επιλογή για φθηνότερη θέρμανση, αλλά και για το δήμο αφού τα πάγια κόστη θα μειωθούν. Μην ξεχνάτε πως ο δήμος λαμβάνοντας υπόψη δημοτικά κτίρια και σχολεία συντηρεί περίπου 100 εγκαταστάσεις. Έμμεσα θα μπορούσα να σημειώσω μια αναθέρμανση της τοπικής αγοράς με είδη θέρμανσης αλλά και των συναφών επαγγελμάτων, όπως και μια ακόμα δυνατότητα προσέλκυσης επαγγελματιών στο χώρο του ΒΙΟ.ΠΑ αφού θα προσφέρει και τη δυνατότητα της σύνδεσης με το δίκτυο του φυσικού αερίου.    

Ποιες είναι οι τεχνικές λεπτομέρειες της υλοποίησης του έργου;

Καλό θα ήταν να μην μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες, άγνωστες στο ευρύ κοινό. Είναι βέβαιο όμως, πως έχει ληφθεί υπόψη, στον αρχικό σχεδιασμό, να είναι δυνατή η επέκταση του δικτύου σε ολόκληρη την περιοχή του Δήμου.

Από αυτά που γνωρίζουμε συμβάλατε καθοριστικά στην επίτευξη της συμφωνίας. Πως δημιουργήθηκε η ιδέα ενός τέτοιου έργου στον Δήμο Φυλής;

Όπως γνωρίζετε σε αυτή την περιοχή γεννήθηκα και μεγάλωσα. Παράλληλα, ως μηχανολόγος μηχανικός έχω ασχοληθεί αρκετά με το θέμα του φυσικού αερίου και γνωρίζοντας κάποιους ανθρώπους από τον συγκεκριμένο χώρο, θεώρησα πως θα ήταν απολύτως εφικτό και ο Δήμος Φυλής να αποκτήσει μια τέτοια προοπτική.

Ο Επιχειρησιακός Διευθυντής Διανομής Αναστάσιος Τόσιος χαρακτήρισε πρωτοποριακό το έργο, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένας Δήμος θέτει από την αρχή το θέμα του σχεδιασμού του δικτύου. Ποιος ο ρόλος της διοίκησης του Δήμου Φυλής στην ολοκλήρωση του έργου;

Ένα τέτοιο έργο απαιτεί πριν και πάνω από όλα πραγματική θέληση για τη δημιουργία του. Είμαι σε θέση να γνωρίζω τις δυσκολίες που εμφανίστηκαν, που όμως δεν έγιναν ανυπέρβλητες λόγω (πρωτίστως) της θέλησης του Χρήστου Παππού, (ήταν σε όλες τις συναντήσεις και τις διαβουλεύσεις ο ίδιος παρών) αλλά και του υψηλού επαγγελματισμού που επέδειξαν οι συνεργάτες του στην πορεία μέχρι και την τελική ολοκλήρωσή του.

Θέλω εδώ να σημειώσω πως αυτό το έργο είναι μόνο η αρχή. Μακάρι οι προσπάθειες να συνεχιστούν και για άλλες διαδικασίες που αν τελικά ευοδωθούν σας λέω πως ο δήμος Φυλής θα πρωτοπορήσει πανελλαδικά.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Χριστουγεννιάτικες ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου

Ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου  

“Θύματα” των περικοπών τα Αστυνομικά Τμήματα Ζεφυρίου και Άνω Λιοσίων

Από την σελίδα bloko.gr που ασχολείται κυρίως με αστυνομικά θέματα, διέρρευσε σήμερα το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών...

«Μια εβδομάδα χωρίς νερό…»

Καταγγελίες στην εφημερίδα «Αυγή» έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά "Όμηρος" Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, ισχυριζόμενος ότι δεκάδες...

«Ποντικοί» στο γήπεδο του Ακράτητου

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι άνθρωποι του Ακράτητου, με το θέαμα που αντίκρισαν όταν μπήκαν στην αποθήκη...