spot_img

Χωματερή – Οικολογικό Πάρκο ανακύκλωσης υποσχέθηκε ο Χρήστος Παππούς

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Σε οικολογικό Πάρκο Ανακύκλωσης σύμφωνα με το μοντέλο της ΗIRIYA του Τελ Αβίβ θα μετατραπεί το αποκαταστημένο κομμάτι της Χωματερής της Φυλής, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς στην εκπομπή «ΕCO NEWS» του τηλεοπτικού σταθμού Σταθμού ΣΚΑΪ.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Brkd_UR1IkM

Το σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου Φυλής αναφέρει:

Την απόφασή του να ξεκινήσουν άμεσα μελέτες με στόχο το αποκαταστημένο κομμάτι της Χωματερής της Φυλής να μετατραπεί σε Οικολογικό Πάρκο Ανακύκλωσης σύμφωνα με το μοντέλο της ΗIRIYA του Τελ Αβίβ, ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, σε σχετικό ρεπορτάζ  που προβλήθηκε μέσω του ενημερωτικού Δελτίου «ΕCO NEWS» στον τηλεοπτικό Σταθμό  ΣΚΑΪ.

Μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στο  Πάρκο Ανακύκλωσης ΗIRIYA  από τις 24 μέχρι τις 26 Ιουνίου ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, έκανε λόγο για ένα έργο πνοής και ουσιαστικής αναβάθμισης κι αποκατάστασης του περιβάλλοντος,  το οποίο έχει τη βούληση να υιοθετήσει ο Δήμος Φυλής, προκειμένου το Πάρκο να δημιουργηθεί στα πρότυπα του Τελ Αβίβ και γι’ αυτό το σκοπό όπως επεσήμανε, θα υπάρξει συνεργασία με το Ισραήλ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην επίσκεψη στη ΗIRIYA του Τελ Αβίβ, συμμετείχαν  ο Γενικός Γραμματέας του Φορέα Διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής (ΕΔΣΝΑ) Γιάννης Δρίβας και αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Φυλής, με επικεφαλής την Πρόεδρο Ζωή Αρβανιτάκη.

Ειδικότερα στην αποστολή συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Φυλής Θανάσης Σχίζας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Σάββας Σάββας και Βασίλης Γεωργιάδης, η Διευθύντρια της Πολεοδομίας Έλλη Κατσανού και ο υπεύθυνος του Γραφείου Δημάρχου Δημήτρης Στουραΐτης.

Η ΗIRIYA γνωστή κι ως Πάρκο Αριέλ Σαρόν, προς τιμήν του Ισραηλινού Πρωθυπουργού ο οποίος ήταν ο εμπνευστής του έργου, αποτελεί πρότυπο αποκαταστημένης περιοχής και ταυτόχρονα χώρο επεξεργασίας των απορριμμάτων του Τελ Αβιβ με καινοτόμες μεθόδους.

Ειδικότερα στο χώρο λειτουργούν τρεις μονάδες ανακύκλωσης των απορριμμάτων οι οποίες επεξεργάζονται το 80%των απορριμμάτων της πόλης. Το υπόλοιπο 20% οδηγείται σε Χώρο υγειονομικής ταφής στην έρημο, απ΄ όπου τα κοντέινερς επιστρέφουν φορτωμένα με άμμο που χρησιμοποιείται στην οικοδομή.

Η ΗIRIYA λειτούργησε σαν Χωματερή από το 1952 έως το 1998, με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν πάνω από 25 εκατ. τόνοι απορριμμάτων, προκαλώντας τεράστια επιβάρυνση στο περιβάλλον λόγω της οσμής και της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα. Όπως χαρακτηριστικά ενημέρωσαν την ελληνική αποστολή οι υπεύθυνοι λειτουργίας του Πάρκου τα σμήνη των γλάρων που εμπόδιζαν την λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου του Τελ Αβιβ αποτέλεσαν μια από τις βασικές αιτίες για την αποκατάσταση του χώρου.

Σήμερα, μετά από ένα διεθνή διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το 2004, το Πάρκο περιλαμβάνει, εκτός από τις εγκαταστάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων, ένα χώρο πρασίνου και αναψυχής έκτασης περίπου 2 χιλ. στρεμμάτων, ο οποίος εκτείνεται γύρω από μια γραφική τεχνητή λίμνη.

 Περιλαμβάνει ακόμα εγκαταστάσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στις οποίες τα παιδιά μαθαίνουν τις φάσεις της ανακύκλωσης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί και στην επαναχρησιμοποίηση. Το Πάρκο είναι ακόμα υπό κατασκευή. Όταν ολοκληρωθεί η έκτασή του θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή του κεντρικού πάρκου (CENTRAL PARK) της Νέας Υόρκης.

«Σκοπός της επίσκεψής μας είναι να γνωρίσουμε τις καλές πρακτικές που έχετε χρησιμοποιήσει, ώστε να τις αξιοποιήσουμε για την αποκατάσταση έκτασης 3,5 χιλ. στρεμμάτων της πρώην χωματερής Άνω Λιοσίων.

Για την εκπόνηση το σχεδίου αυτού, που περιλαμβάνει αποκατάσταση και φύτευση  βρίσκεται σε εξέλιξη συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής, το Δήμο Φυλής και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο», τόνισε ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς απευθυνόμενος στους υπεύθυνους της Ένωσης Δήμων του Τελ Αβιβ η οποία διαχειρίζεται το Πάρκο. Στο πλαίσιο της επίσκεψης η ελληνική αντιπροσωπεία συνάντησε  επίσης, τον Δήμαρχο και τον Αντιδήμαρχο του Τελ Αβίβ.

 Ο Δήμαρχος τέλος, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο Δήμος Φυλής είναι ένας ιστορικός Δήμος της Αττικής κι επεσήμανε ότι από το αρχαίο φρούριο Φυλής ξεκίνησε ο στρατηγός Θρασύβουλος για να αποκαταστήσει το δημοκρατικό πολίτευμα, καταλύοντας το απολυταρχικό καθεστώς των τριάκοντα τυράννων. Πρόσθεσε ακόμα ότι η αποκατάσταση της χωματερής θα αναδείξει ένα τμήμα του αρχαίου τείχους της Αθήνας το οποίο σώζεται στην περιοχή.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Χριστουγεννιάτικες ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου

Ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου  

“Θύματα” των περικοπών τα Αστυνομικά Τμήματα Ζεφυρίου και Άνω Λιοσίων

Από την σελίδα bloko.gr που ασχολείται κυρίως με αστυνομικά θέματα, διέρρευσε σήμερα το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών...

«Μια εβδομάδα χωρίς νερό…»

Καταγγελίες στην εφημερίδα «Αυγή» έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά "Όμηρος" Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, ισχυριζόμενος ότι δεκάδες...

Αλλάζουμε πρόσωπο και… συνήθειες!

Συνηθίζεται, στο πρώτο εισαγωγικό κείμενο μιας νεοσύστατης ιστοσελίδας, το ύφος των γραφομένων να… υποκύπτει σε συναισθηματικές αναφορές. Συνηθίζεται επίσης,...