Με αναφορές στους πρωταγωνιστής της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελευσίνα και τους αγώνες τους για την κοινωνία και την εργασία, ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός στο 8ο περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε το χρέος όλων απέναντι στους ανθρώπους της Μάνδρας και της νέας Περάμου, απέναντι στα θύματα της πρωτοφανούς αυτής φυσικής καταστροφής αλλά και στις οικογένειες τους και υποστήριξε το δικαίωμα των πολιτών για ένα μέλλον διαφορετικό και δικαιότερο.
«Η περιοχή της δυτικής Αττικής σκοπίμως αφέθηκε στο έλεος. Ήταν και είναι ακόμα το μέρος των φτωχών» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «στη δυτική Αττική συμπυκνώνονται οι παθογένειες, οι αδικίες και η τοξικότητα ενός ολόκληρου μοντέλου ανάπτυξης που χρεοκόπησε πριν από πέντε χρόνια. Αλλά και η μονομέρεια των πολιτικών διαχείρισης της οικονομικής κρίσης από το 2010 και μετά».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι καταστροφές τις περισσότερες φορές έχουν και πολιτικό και κοινωνικό χαρακτήρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας ειδικά για την Μάνδρα υπογράμμισε ότι κινήθηκε με έλλειψη χωροταξικού και οικιστικού σχεδιασμού και σημείωσε πως πολλαπλασιάστηκαν τα αυθαίρετα κτίσματα και μπαζώθηκαν τα ρέματα.
«Η απουσία κρατικής πολιτικής ήταν η κρατική πολιτική» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε «σήμερα όμως έχουμε την υποχρέωση, τη δυνατότητα αλλά και τη βούληση να αλλάξουμε αυτή την εικόνα».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν αρκεί να αντιμετωπίσουμε τις άμεσες συνέπειες της καταστροφής κάτι που άλλωστε συνέβη αλλά, όπως είπε, το βασικό θέμα είναι η πρόληψη και ο σχεδιασμός του μέλλοντος.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης και χαρακτήρισε κρίσιμη τη στιγμή για τη χώρα.
«Τώρα είναι η στιγμή που με την αλλαγή σελίδας στην οικονομική πορεία, με την εμπέδωση της σταθερότητας και την εκκίνηση της ανάκαμψης έχουμε την υποχρέωση να θεμελιώσουμε και να οργανώσουμε το μέλλον, για να μην επαναληφθούν τα γεγονότα του παρελθόντος» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά από πολλά χρόνια κρίσης, όπως καταγράφεται από τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων αλλά και στο τεράστιο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας. «Όλοι προεξοφλούν όχι μόνο την έξοδο από τα μνημόνια σε λίγους μήνες, αλλά και τη διαρκή και σταθερή ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια» τόνισε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι ο σχεδιασμός για το αύριο της χώρας είναι το μοντέλο της δίκαιης ανάπτυξης.
Καταδίκασε τη φαυλότητα του παρελθόντος όπου κάποιοι λίγοι κέρδισαν πολλά και χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους «συνεχίζοντας όμως οι ίδιοι να ζουν πλουσιοπάροχα με τα λεφτά τους αφορολόγητα σε τράπεζες του εξωτερικού» υπογράμμισε.
Επίθεση στη ΝΔ
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι για την κρίση της χώρας υπάρχουν ένοχοι και έχουν όνομα και θράσος.
«Γιατί πρόκειται για θράσος να καταγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης την σημερινή κυβέρνηση για τα δεινά, που η παράταξή του προκάλεσε, εξουσιάζοντας για δεκαετίες την Ελλάδα. Πρόκειται για θράσος να βγαίνει από τη κρυψώνα του ο κ. Σαμαράς στο συνέδριο της ΝΔ και να μας κουνάει το δάχτυλο. Χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί για τίποτε από όσα έκανε δυόμισι χρόνια» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε επιρρίπτοντας ευθύνες στη ΝΔ για την οικονομία την ανεργία, την εργασιακή ζούγκλα.
«Μια απορία όμως μου γεννήθηκε ακούγοντάς τον, αφού όλα τα έκανε τόσο καλά η ΝΔ, γιατί ο κ. Μητσοτάκης μας ενημέρωσε στο συνέδριό τους, ότι αλλάζει το κόμμα εκ βάθρων; Ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις» είπε ο πρωθυπουργός.
Για τη ΝΔ τόνισε ότι έχουν κάνει την κοροϊδία κανόνα και την εξαπάτηση κατευθυντήρια αρχή.
Δίκαιη ανάπτυξη- περιορισμός των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το μοντέλο ανάπτυξης που προωθεί η κυβέρνηση δεν θα βασίζεται στο χαμηλό μισθό και στην καταστρατήγηση κάθε κεκτημένου, θα παράγονται προϊόντα και θα παρέχονται υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, «γι’ αυτό λοιπόν είμαστε σήμερα εδώ για να δουλέψουμε από κοινού προς αυτήν την κατεύθυνση» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε «δεν είναι επομένως, μόνο οι καταστροφικές και θανατηφόρες πλημμύρες της 15ης Νοεμβρίου που μας επιβάλουν να υλοποιήσουμε μια στρατηγική ανασυγκρότησης στην περιοχή, αλλά και η συσσώρευση για πολλά χρόνια καταστάσεων που έχουν παραμορφώσει τα βασικά χαρακτηριστικά της περιοχής, που την οδηγούν σε παρακμή από όλες τις απόψεις, και που έχουν εξαντλήσει τα πλεονεκτήματά της».
Βιώσιμη ανάπτυξη -ποιότητα ζωής- κοινωνική συνοχή
«Στη βάση του σχεδιασμού μας πρέπει να βρίσκεται η μετάβαση από την άναρχη και ανεξέλεγκτη συσσώρευση παραγωγικών δραστηριοτήτων, στην βιώσιμη ανάπτυξη. Δηλαδή στην ανάπτυξη που θα παράγει αξιοπρεπείς και σταθερές θέσεις εργασίας και δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον» δήλωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στους τομείς παρέμβασης στην περιοχή.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα μετεγκατασταθούν όλες οι βιομηχανικές ζώνες που βρίσκονται διάσπαρτες ανά την περιφέρεια, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στην περιοχή, σε οργανωμένα επιχειρηματικά πάρκα.
«Ως παράδειγμα ανεξέλεγκτης λειτουργίας, θα αναφέρω την περίπτωση του Ασπρόπυργου, η έγκριση ανάπτυξης του Πάρκου και η λειτουργία των αναγκαίων υποδομών, προχωρούν τώρα με ταχύτατες διαδικασίες» είπε ο πρωθυπουργός. Τα επιχειρηματικά πάρκα θα χρηματοδοτηθούν από το υπουργείο Υποδομών ενώ από το ΕΣΠΑ και τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, παρέχονται κίνητρα για την μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων σε οργανωμένες περιοχές υποδοχής, εντός οργανωμένων υποδοχέων.
Πρωτογενής τομέας
Η αποκατάσταση μιας συνολικής ισορροπίας στην Περιφέρεια, αφορά την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται συνολικά 610 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ.
«Υπάρχουν τομείς παραγωγής, όπως τα κηπευτικά, τα φιστίκια, η ανθοκομία ή τα αλιεύματα, που μπορούν να δημιουργήσουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, και εξ αιτίας της εγγύτητας με την πρωτεύουσα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι παραγωγικές δραστηριότητες μπορούν να ενισχυθούν μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως οι καταστροφές από την πλημμύρα της 15ης Νοεμβρίου σε αγροτικές καλλιέργειες, μελισσοκόμους και σε κάποιους αλιείς το κόστος αποζημίωσης θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου.
Υπηρεσίες
Για τον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, (logistics) ενεργοποιείται ο σχετικός νόμος που παραμένει ανενεργός από το 2014. Και αποσαφηνίζεται το πλαίσιο λειτουργίας, ειδικά σε ότι αφορά τους κανόνες αποθήκευσης και μεταφοράς των αγαθών.
«Στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, η χώρα διαθέτει εξαιρετικά πλεονεκτήματα, τα οποία αν αξιοποιηθούν με την κατάλληλη στρατηγική μπορούν να την καταστήσουν παίκτη διεθνούς εμβέλειας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο.
Εξόρυξη Βωξίτη
«Δεν μπορεί μια οποιαδήποτε παραγωγική δραστηριότητα να αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη των υπολοίπων, είτε να έχει βλαπτικές επιδράσεις στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών. Υπό την έννοια αυτή, η κυβέρνηση στηρίζει απολύτως τις θέσεις της Περιφέρειας, των δήμων και της τοπικής κοινωνίας, στο θέμα της εξόρυξης Βωξίτη» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Η προοπτική ενός τόπου δεν σχετίζεται μόνο με την παραγωγική διαδικασία, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Αντιπλημμυρικά
«Θα ξεκινήσω από όσα αναδείχτηκαν με αφορμή τις τραγικές διαστάσεις που πήρε η πρόσφατη πλημμύρα στην Μάνδρα. Όπως είπα και εισαγωγικά το δραματικό γεγονός της απώλειας τόσων ανθρώπων δε μπορεί να το χρεώσουμε και να ξεμπερδέψουμε στα πράγματι σπάνιο καιρικό φαινόμενο, ούτε βέβαια και στη τροχαία που δεν έβαλε κορδέλες για να κλείσει το δρόμο» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι ευθύνες θα πρέπει να προσδιορισθούν, όχι για να εξυπηρετηθούν ενδεχομένως πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά για να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα.
«Οι πράξεις, οι παραλήψεις και οι ευθύνες δε θα μείνουν ορφανές, να είσαστε σίγουροι» τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα ανακούφισης και τις αποζημιώσεις που ορίστηκαν για τους πληγέντες. Πάντως τόνισε ότι το πλέον βασικό κομμάτι αφορά στο πώς θα αναστρέψουμε μια επικίνδυνη υφιστάμενη κατάσταση. «Όλα τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον ερχόμενο Μάρτιο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Αγία Ζώνη – Ναυάγια – Slop
Με αφορμή το δυσάρεστο περιβαλλοντικό ατύχημα με το Δεξαμενόπλοιο Αγ. Ζώνη ΙΙ, ο πρωθυπουργός είπε «ανεξάρτητα προφανώς από την σπουδή και τον ενθουσιασμό διαφόρων καλοθελητών, που έσπευσαν να το εκμεταλλευτούν πολιτικά και να μιλήσουν για «ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή» σήμερα δυόμιση μήνες μετά, και μετά από κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων, έχουμε πετύχει την ανέλκυση του πλοίου, καθώς και τον καθαρισμό του οικοσυστήματος με βάση ότι ορίζει η περιβαλλοντική νομοθεσία».
«Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχει αναλάβει τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «στο αμέσως επόμενο διάστημα προχωράμε τις διαδικασίες για την ανέλκυση των 28 ναυαγίων στο λιμάνι της Ελευσίνας και την απομάκρυνση των 19 σκαφών που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα στις ακτές».
Κοινωνική Πολιτική
Ο πρωθυπουργός είπε ότι για την κυβέρνηση είναι κεντρικός στόχος η κοινωνική πολιτική και για αυτό ακόμα και σε συνθήκες σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών, προωθήθηκαν εμβληματικά μέτρα, όπως η ένταξη 2.5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, η στήριξη των ανέργων και τα σχολικά γεύματα.
Παιδεία
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που προέκυψε από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.
«Αύριο αναρτάται το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση με στόχο την άμεση ψήφισή του. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα αρχίσουν να λειτουργούν για πρώτη φορά και οι νέες διετείς δομές που έχουμε ήδη νομοθετήσει και οι οποίες θα διασφαλίζουν επαγγελματικά πιστοποιητικά Ευρωπαϊκών προσόντων» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Έτσι γίνεται ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των ανισοτήτων και της ταξικών διακρίσεων, και στην σύνδεση της γνώσης με τις αναπτυξιακές ανάγκες και δυνατότητες της Δυτικής Αττικής» υπογράμμισε.
Yγεία
Ο πρωθυπουργός για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ανέφερε ότι προβλέπεται η λειτουργία μιας Τοπικής Μονάδας Υγείας στο Δήμο Ασπροπύργου, μιας στον Δήμο Ελευσίνας-Μαγούλας, και μιας στο Δήμο Φυλής-‘Ανω Λιοσίων.
«Στο Θριάσιο Νοσοκομείο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενισχύθηκε κατά την περίοδο 2016-2017 με 10 μόνιμους και 26 επικουρικούς γιατρούς, καθώς και 44 μόνιμους και 9 επικουρικούς νοσηλευτές» είπε και ανακοίνωσε πως στο Θριάσιο δημιουργείται Κέντρο Τραύματος και Εγκαύματος, με τη αξιοποίηση δωρεάς του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση.
Ρομά
Στοίχημα για την κυβέρνηση χαρακτήρισε την κοινωνική ένταξη των Ρομά. «’Αμεσα θα προκηρυχθούν οριζόντιες δράσεις που αφορούν την επιδότηση ενοικίου, την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την προώθηση στην απασχόληση» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ασφάλεια
«Εκεί που υπάρχουν προβλήματα ασφάλειας, δεν είναι δυνατόν να τα προσπερνάμε. Και προβλήματα ασφάλειας, σε ορισμένες περιοχές τα Δυτικής Αττικής, υπάρχουν» είπε ο πρωθυπουργός
Χωροταξικό
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται μια ολοκληρωμένη χωροταξική πολιτική, προσανατολισμένη στην βιώσιμη ανάπτυξη, την διαφάνεια, και την εδραίωση κανόνων που ισχύουν για όλους.
«Ξεχωριστή σημασία έχει ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, ο οποίος δημιουργεί δρακόντεια οικονομικά αντικίνητρα για την αυθαίρετη δόμηση, απαγορεύοντας ρητά την τακτοποίηση αυθαιρέτων που βρίσκονται σε ρέματα» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ένα Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Παρέμβασης στη Δυτική Αττική, που θα περιλαμβάνει έργα υποδομών και δράσεις για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας. Θα χρηματοδοτηθεί με πόρους από το ΕΣΠΑ, το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ίδιους πόρους Περιφέρειας και θα ανέρχεται συνολικά στα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Πολιτισμός – Ελευσίνα Πολιτιστική πρωτεύουσα
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της οικονομίας του πολιτισμού και του τουρισμού, με δεδομένο το τεράστιο πολιτιστικό κεφάλαιο που διαθέτουν η Ελευσίνα, τα Μέγαρα και γενικά η ευρύτερη περιοχή.
«Κομβικό ρόλο για μια τέτοια κατεύθυνση μπορεί να παίξει η Ελευσίνα, ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός επίσης ανακοίνωσε πως προωθείται μελέτη για την ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων διεθνούς ακτινοβολίας, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2018, εν όψει της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2021
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο της πάγιας πολιτικής για απόδοση ελεύθερων χώρων σε δημόσια χρήση, είναι ήδη έτοιμη και θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, η νομοθετική ρύθμιση, με την οποία αποδίδεται στην πόλη και στους πολίτες της Ελευσίνας το Παραλιακό Μέτωπο της πόλης. «Αντίστοιχα στο Δήμο Μεγάρων παραχωρείται η παραλία της Νέας Περάμου με εξαίρεση τη λιμενική εγκατάσταση. Ενώ στον Δήμο Ασπροπύργου παραχωρείται το σύνολο σχεδόν του παραλιακού μετώπου» είπε, καταχειροκροτούμενος ο πρωθυπουργός.
«Η κυβέρνηση δεσμεύεται και εγώ προσωπικά να υλοποιήσει στον συντομότερο δυνατό χρόνο το σύνολο των δράσεων που παρουσιάστηκαν και αποφασίστηκαν τις δύο αυτές ημέρες, σε όλους τους τομείς του κυβερνητικού έργου» είπε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την τοποθέτηση του και επαναλαμβάνοντας πως δεν υπάρχουν οι «δικοί μου» δήμαρχοι και οι «άλλοι» και κάλεσε τους πάντες να βάλουν πλάτη ώστε να κερδηθεί το στοίχημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Πηγή: news247.gr