spot_img

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους Ρομά – Από τα παραπήγματα στις κοινωνικές κατοικίες

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Παρουσία της αρμόδιας υπουργού Θ.Φωτίου, της Ειδικής Γραμματέως Κ.Γιάντσιου, στελεχών της Ειδικής Γραμματείας, εκπροσώπων από 10 συναρμόδια υπουργεία, της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη, καθώς και των συνομοσπονδιών Ρομά, πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, η Προπαρασκευαστική συνάντηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων της Ειδικής Γραμματείας Ρομά.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε η εξειδίκευση της εθνικής στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη των Ρομά και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, με ιδιαίτερη έμφαση σε τέσσερεις βασικούς άξονες: την παιδεία, την απασχόληση, τη στέγαση και την υγεία.

«Επιταχύνουμε τις διαδικασίες, καθώς δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στον πολλαπλό αποκλεισμό που υφίστανται οι Ρομά. Καταγράψαμε όλους τους καταυλισμούς της χώρας και προχωράμε σε παρεμβάσεις. Με τα ευρύτερα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής κρίσης, πολλοί Ρομά ωφελήθηκαν. Αναφέρω, ενδεικτικά, την κάρτα αλληλεγγύης, το δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, κλπ. Πλέον, η συντριπτική πλειονότητα των Ρομά ωφελείται από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το οποίο συνδέεται με το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους απόρους. Παίρνουν, δηλαδή, δωρεάν τρόφιμα, έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δωρεάν voucher, για να στείλουν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακό σταθμό. Επιταχύνουμε τις οικιστικές παρεμβάσεις σε οικισμούς Ρομά, γιατί θέλουμε επιτέλους τα παιδιά να ζήσουν σε ανθρώπινο περιβάλλον…», υπογράμμισε η κυρία Φωτίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Επίσης, από την υπουργό παρουσιάστηκαν οι τρεις τύποι οικισμών Ρομά και αναλύθηκαν οι παρεμβάσεις που προγραμματίζονται σε καθέναν από αυτούς:

– Στους οικισμούς όπου ο πληθυσμός ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης, πραγματοποιείται μεταστέγαση σε συγκροτήματα κοινωνικής κατοικίας, υπό την εποπτεία των δήμων και με υπεύθυνο φορέα διαχείρισης.

– Σε οικισμούς που βρίσκονται σε μεικτές περιοχές στις παρυφές πόλεων με σπίτια και παραπήγματα, αναπτύσσονται παρεμβάσεις βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης με την ανάπτυξη δομών υγιεινής, την αναβάθμιση των συνθηκών περιβαλλοντικής υγιεινής, όπως νερό, φωτισμό και αποκομιδή απορριμμάτων.

– Τέλος, σε υποβαθμισμένες γειτονιές μέσα στις πόλεις, προωθείται η κοινωνική ένταξη των Ρομά, ιδιαίτερα μέσω παρεμβάσεων, όπως η επιδότηση ενοικίου και η απασχόληση.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στη συνάντηση αναλύθηκε διεξοδικά το επιχειρησιακό σχέδιο της Ειδικής Γραμματείας Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά και έγινε εκτενής αναφορά στα πιλοτικά τοπικά σχέδια και τις κατευθύνσεις στεγαστικής αποκατάστασης.

Οι εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων αναφέρθηκαν στα τομεακά ζητήματα αρμοδιότητάς τους, με επίκεντρο τους πληθυσμούς Ρομά. Αναλύθηκαν θέματα, όπως η αστικοδημοτική τακτοποίηση και η ενδυνάμωση γυναικών, η βελτίωση συνθηκών περιβαλλοντικής υγιεινής, εγγραμματισμός εφήβων, σχολές γονέων, προγράμματα αθλητισμού, υποστήριξη Ρομά για δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και ένταξη σε προγράμματα χρηματοδότησης.

Οι εκπρόσωποι των Οργανώσεων, αφού συνεχάρησαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αλλά και τα στελέχη της Ειδικής Γραμματείας για το σχεδιασμό της στρατηγικής, καθώς, όπως τόνισαν, «βασίζεται στην έρευνα πεδίου και όχι στη θεωρητική προσέγγιση», κατάθεσαν τις απόψεις τους και ζήτησαν την, όσο το δυνατόν, γρηγορότερη βελτίωση των όρων διαβίωσής τους.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Χριστουγεννιάτικες ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου

Ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου  

“Θύματα” των περικοπών τα Αστυνομικά Τμήματα Ζεφυρίου και Άνω Λιοσίων

Από την σελίδα bloko.gr που ασχολείται κυρίως με αστυνομικά θέματα, διέρρευσε σήμερα το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών...

«Μια εβδομάδα χωρίς νερό…»

Καταγγελίες στην εφημερίδα «Αυγή» έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά "Όμηρος" Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, ισχυριζόμενος ότι δεκάδες...

Αλλάζουμε πρόσωπο και… συνήθειες!

Συνηθίζεται, στο πρώτο εισαγωγικό κείμενο μιας νεοσύστατης ιστοσελίδας, το ύφος των γραφομένων να… υποκύπτει σε συναισθηματικές αναφορές. Συνηθίζεται επίσης,...