spot_img

Το νέο Περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης στερεών αποβλήτων Αττικής παρουσίασε στους δημάρχους ο Πατούλης

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

νέο ΠΕΣΔΑ Αττικής

Στους άξονες της αποκεντρωμένης διαχείρισης, της ανακύκλωσης – επανάκτησης και αξιοποίησης κυρίως των βιοαποβλήτων, εστιάζει ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων της Αττικής (ΠΕΣΔΑ), τον οποίο παρουσίασε στους δημάρχους, ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης. Ο περιφερειάρχης χαρακτήρισε το νέο ΠΕΣΔΑ «ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο και σύμφωνο με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας», τονίζοντας πως με την υλοποίηση του θα τεθεί τέλος «στο απαράδεκτο καθεστώς να θάβουμε στη Φυλή κάθε χρόνο, σχεδόν 1,8 εκατ. τόνους απορριμμάτων χωρίς επεξεργασία».

Τη λεπτομερή παρουσίαση του υπό διαβούλευση νέου ΠΕΣΔΑ, έκαναν στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης οι αρμόδιοι τεχνικοί σύμβουλοι του ΕΔΣΝΑ Δ. Μπούρκας, Β. Μιχαλόπουλος και Α. Μαυρόπουλος.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι να εφαρμοστεί ένα μοντέλο διαχείρισης «φιλικό στο περιβάλλον, να μην κοστίζει ακριβά στον πολίτη, να λειτουργεί με βάση το νέο Εθνικό Σχεδιασμό, να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει χιλιάδες νέες πράσινες θέσεις εργασίας», προκειμένου όπως είπε «το 2025 να φτάσει η ανακύκλωση στο 40%». Πρόσθεσε ότι θα τοποθετηθούν σε όλο το Λεκανοπέδιο χιλιάδες γωνιές ανακύκλωσης, με δημιουργία ξεχωριστού ρεύματος διαλογής βιοαποβλήτων. Ανακοίνωσε ότι δρομολογείται η λειτουργία Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία, όπως και η δημιουργία 4 πάρκων κυκλικής οικονομίας με σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων. Υπογράμμισε ότι ο προσανατολισμός του νέου ΠΕΣΔΑ μέσω της αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, στοχεύει στο να πάψει η Δυτική Αττική να αποτελεί τον μόνιμο σκουπιδότοπο του Λεκανοπεδίου, σημειώνοντας πως θα ξεκινήσει άμεσα «η διαβούλευση με όλους τους Δήμους και τους πολίτες, ώστε σύντομα να ξεκινήσει και η υλοποίηση του σχεδίου της Περιφέρειας».

Στα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας αναφέρθηκε ο κ. Μιχαλόπουλος επισημαίνοντας ότι η φιλοσοφία του σχεδιασμού τους έγκειται στη μετατροπή των αποβλήτων σε χρήσιμα προϊόντα και ενέργεια σε μια κυκλική οικονομία διαχείρισης που θα φτάνει «το 2030 σε ποσοστό 96% με μόνο ένα μικρό ποσοστό 4% υπολειμμάτων να διαφεύγει του κύκλου διαχείρισης προς ταφή». Ο μελετητής έκανε ειδική αναφορά στις ιδιωτικές επενδύσεις που θα πλαισιώσουν τις δράσεις καθώς και στα οφέλη από την υλοποίηση τους, όπως: Μείωση του κόστους διαχείρισης ΑΣΑ για τους πολίτες (45Euro/ τόνο). Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (5.000 άμεσες και έμμεσες μόνιμες θέσεις) τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία των νέων πάρκων κυκλικής οικονομίας. Οφέλη στο περιβάλλον 45% μείωση εκπομπών CO2. Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση της ομάδας μελέτης με τα αποτελέσματα του ΠΕΣΔΑ, υπογράμμισε ότι το 2030 η Περιφέρεια Αττικής με την αρωγή του ΥΠΕΝ, θα περάσει από ποσοστό ταφής της τάξης του 80% σε ποσοστό μόλις 4%.

Σημειώνεται ότι το Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης θα παρακολουθεί και θα αναρτά ψηφιακά τα αποτελέσματα των δράσεων του νέου ΠΕΣΔΑ, ώστε να αναπτυχθεί μια ευγενής άμιλλα μεταξύ των Δήμων, αλλά και να ανταλλάσσονται οι βέλτιστες πρακτικές.

Από την πλευρά του ο μελετητής Δ. Μπούρκας αναφέρθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση διαχείρισης, στην οποία εκ των 2,2 εκατ. τόνων αποβλήτων, 1,7 εκατ. τόνοι οδηγούνται σε ταφή, με ποσοστό μικρότερο από 25% να διαλέγεται στην πηγή και να ανακτάται. «Την εικόνα αυτή» τόνισε «καλείται η Περιφέρεια να αναστρέψει σε λιγότερο από 10 έτη, επιτυγχάνοντας ποσοστό επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης 60% και ταφής μικρότερο από 10%».

Τέλος ο κ. Μαυρόπουλος, αναφέρθηκε στα δημοτικά πάρκα κυκλικής διαχείρισης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων, τα οποία στόχο έχουν τη δημιουργία μίας νέας λογικής τοπικής διαχείρισης και μπορούν να περιλαμβάνουν: Χώρους συλλογής βιοαποβλήτων, κομποστοποίηση & άλλες καινοτόμες εφαρμογές για την παραγωγή ποιοτικού και εμπορεύσιμου προϊόντος (κομποστ), δημοτικούς λαχανόκηπους & πειραματικούς αγρούς, ενημέρωση & ευαισθητοποίηση.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Χριστουγεννιάτικες ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου

Ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου  

“Θύματα” των περικοπών τα Αστυνομικά Τμήματα Ζεφυρίου και Άνω Λιοσίων

Από την σελίδα bloko.gr που ασχολείται κυρίως με αστυνομικά θέματα, διέρρευσε σήμερα το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών...

«Μια εβδομάδα χωρίς νερό…»

Καταγγελίες στην εφημερίδα «Αυγή» έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά "Όμηρος" Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, ισχυριζόμενος ότι δεκάδες...

«Ποντικοί» στο γήπεδο του Ακράτητου

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι άνθρωποι του Ακράτητου, με το θέαμα που αντίκρισαν όταν μπήκαν στην αποθήκη...