spot_img

Τη λήψη μέτρων για τα σχολεία σε Φυλή και Αχαρνές ζητά με ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Αποτέλεσμα εικόνας για σχολειο αιθουσα

Τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών στα σχολεία των δήμων Αχαρνών και Φυλής ζητά το ΚΚΕ με σχετική Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας.

Στο κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης και Θανάσης Παφίλης, σημειώνεται συγκεκριμένα:

«Στα σχολεία των δήμων Αχαρνών και Φυλής είναι πολλές, σοβαρές και χρόνιες οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, εξοπλισμό και εκπαιδευτικό προσωπικό.

Αρκετά σχολεία χρησιμοποιούν για τις ανάγκες της στέγασής τους αίθουσες προκάτ, όπως το 19ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, το 28o Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών, το 10ο Δημοτικό Ανω Λιοσίων, το 1ο Νηπιαγωγείο Ανω Λιοσίων κ.ά.

Πρόκειται για σχολεία με πληθώρα μαθητών, που έχουν ξεπεράσει τον αρχικό σχεδιασμό της κάθε σχολικής μονάδας, με πρόσθετα τμήματα, που για να λειτουργήσουν έχουν καταργηθεί αίθουσες εκδηλώσεων, γυμναστικής, ειδικοτήτων. Αλλα λειτουργούν ακόμα και σε ακατάλληλους χώρους, όπως υπόγεια, αποθήκες, καυστήρες, όπως επίσης και σε αίθουσα μέσα σε άλλη αίθουσα.

Σε πολλά σχολεία η έλλειψη υποδομών θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του 18ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών, που κατόπιν αιτήματος, προκειμένου να διαμορφωθεί το προαύλιο του σχολείου, ώστε οι μαθητές να παίζουν ή να κάνουν γυμναστική, οι αρμόδιοι έριξαν αμμοχάλικο, υλικό που δεν διασφαλίζει την ασφάλεια των μαθητών.

Επίσης, ενώ υπάρχουν σχολεία που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από το σεισμό του 1999, όπως το 3ο Ενιαίο Λύκειο Ανω Λιοσίων, σε κανένα σχολείο της περιοχής δεν έχει πραγματοποιηθεί επιστημονικός αντισεισμικός έλεγχος και δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο σχεδόν 20 χρόνια μετά.

Στην παραπάνω κατάσταση έρχονται να προστεθούν οι τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό και ιδιαίτερα στα ολοήμερα σχολεία, στα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας καθώς και στα τμήματα ένταξης και παράλληλης στήριξης, γεγονός που φορτώνει με νέα οικονομικά βάρη τις εργατικές – λαϊκές οικογένειες της περιοχής.

Μετά από κινητοποιήσεις, ο υπουργός Παιδείας την περασμένη χρονιά είχε ανακοινώσει μέτρα σχετικά με τη βοήθεια που θα δοθεί στα σχολεία όπου φοιτούν μαθητές οι οποίοι προέρχονται από συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες. Η ανάγκη ειδικής βοήθειας στους μαθητές αυτούς έχει εδώ και χρόνια αποτελέσει αίτημα των μαζικών φορέων των περιοχών αυτών. Αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των μικρών μαθητών και είναι υποχρέωση της πολιτείας να τους παρέχει κάθε βοήθεια, ώστε ομαλά να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο ισότιμα με όλα τα υπόλοιπα παιδιά.

Οι εξαγγελίες όμως του υπουργού, που εκτός των άλλων προέβλεπαν για τα σχολεία αυτά και μείωση του αριθμού των μαθητών στους 15 ανά τμήμα, καθώς επίσης και την πρόσληψη κοινωνικών λειτουργών και άλλου βοηθητικού προσωπικού, έμειναν στα λόγια.

Σωματεία, φορείς και σύλλογοι από τους δήμους Αχαρνών και Φυλής είχαν καταθέσει υπόμνημα με τα δίκαια αιτήματά τους στο υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο κινητοποίησής τους την περασμένη χρονιά και το οποίο επισυνάπτεται στην Ερώτηση.

Ενα χρόνο όμως μετά δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για την ουσιαστική επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές των συγκεκριμένων περιοχών. Αντίθετα, οι αρμόδιοι φορείς ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον, με την υποχρηματοδότηση να συνεχίζεται και τα προβλήματα να οξύνονται».

Με βάση όλα τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Παιδείας «τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε άμεσα να αντιμετωπισθούν οριστικά τα οξυμένα προβλήματα στα σχολεία της περιοχής και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του εργατικού – λαϊκού κινήματος».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Χριστουγεννιάτικες ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου

Ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου  

“Θύματα” των περικοπών τα Αστυνομικά Τμήματα Ζεφυρίου και Άνω Λιοσίων

Από την σελίδα bloko.gr που ασχολείται κυρίως με αστυνομικά θέματα, διέρρευσε σήμερα το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών...

«Μια εβδομάδα χωρίς νερό…»

Καταγγελίες στην εφημερίδα «Αυγή» έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά "Όμηρος" Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, ισχυριζόμενος ότι δεκάδες...

Ας καθιερώσουμε την 28η Απριλίου ως «ημέρα Δημοκρατίας»!

Αίσθηση προκάλεσε το πρωί το «μαύρο» στους τηλεοπτικούς  δέκτες.  Η επίσημη εξήγηση της Digea: «Λόγω σοβαρού τεχνικού προβλήματος...