spot_img

Τελικά… υπάρχει παραβατικότητα στο Δήμο Φυλής;

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Για όσους κατοικούν στο Δήμο Φυλής και ειδικά στις δημοτικές ενότητες Άνω Λιοσίων και Ζεφυρίου, το ερώτημα που θέσαμε ως επικεφαλίδα δεν είναι καν… συζητήσιμο.

Αφορμή για το παραπάνω ρητορικό ερώτημα, αποτέλεσε η περίφημη προ λίγων μηνών δήλωση του Χρήστου Παππού «εξαλείψαμε την παραβατικότητα», άποψη που τον έφερε στο επίκεντρο αρνητικών σχολίων: δίχως αμφιβολία επρόκειτο για μια δήλωση που αν μη τι άλλο στερούταν ρεαλισμού, δεδομένων των γνωστών συνθηκών που επικρατούν και των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στην πόλη.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που χαρακτήρισαν άστοχη την τότε δήλωση του Δημάρχου, ενώ δημότες συχνά πυκνά «καυτηρίαζαν» με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο τη συγκεκριμένη άποψη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ύστερα από γεγονότα όπως αυτό με τον θάνατο της 53χρονης γυναίκας (διαβάστε ΕΔΩ).

Ο ίδιος ο Δήμαρχος μάλιστα ανακάλεσε, όταν στο προ ημερών Δημοτικό Συμβούλιο υποστήριξε ότι για τα κρούσματα εγκληματικότητας που συνεχίζουν να υφίστανται στην περιοχή, οι ευθύνες βαραίνουν τα υψηλά κλιμάκια της αστυνομίας.

Στις δηλώσεις του ανέφερε:

«Τώρα είναι η ώρα να κληθούν οι αξιωματικοί, με όλο το σεβασμό που τους έχω, να κάνουν τον απολογισμό του έργου τους, ενώπιον της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Κι εκεί θα θέσω εγώ πρώτος το ερώτημα. Δεν είναι δυνατό να συνεχίζεται η κατάσταση με το εμπόριο ναρκωτικών στη Λίμνη και στο Ζεφύρι. Πέρα από τις όποιες διαφωνίες και αντεγκλήσεις πρέπει να αναζητήσουμε τις αναγκαίες συγκλήσεις στα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο».

https://www.youtube.com/watch?v=wTGGtQyAvbM&feature=youtu.be

Ποιος… φταίει τελικά;

Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Ποιος ευθύνεται για τη μη εξάλειψη της παραβατικότητας; Ο Δήμος; Η αστυνομία; Το κράτος; Όλοι μαζί; Υπάρχει κάποιος που δεν κάνει καλά τη δουλειά του ή απλά οι περσινές εξαγγελίες για πάταξη της εγκληματικότητας ήταν απλά αδύνατο να εφαρμοστούν και ειπώθηκαν χάριν εντυπωσιασμού και πολιτικού οφέλους;

Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και παραβλέποντας τις κατά καιρούς επικοινωνιακά άστοχες τοποθετήσεις, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε πως ο Δήμος Φυλής έχει κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση: το πρωτόκολλο συνεργασίας με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία, ήταν δίχως αμφιβολία μια θετική εξέλιξη για την περιοχή αφού στη θεωρία η παρουσία της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής συν των ομάδων της ΟΠΚΕ, αλλά και των τμημάτων ασφαλείας Ζεφυρίου και Φυλής (Άνω Λιοσίων) φαινόταν να εγγυώνται ως ένα βαθμό την καλύτερη αστυνόμευση που τόσο είχε ανάγκη η ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, η παραχώρηση του κτιρίου από το Δήμο Φυλής και η δωρεά των οχημάτων συνέβαλλαν στη δημιουργία κλίματος προσδοκιών από τους κατοίκους, οι οποίοι ήλπιζαν πως η περιοχή θα σταματούσε να αποτελεί σημείο αναφοράς σε ότι αφορά την παραβατικότητα.

Όλα αυτά στη θεωρία όμως γιατί εκ του αποτελέσματος λίγα πράγματα έγιναν. Ο Χρήστος Παππούς έφερε την ηγεσία της αστυνομίας προ των ευθυνών της, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να συνεχίζει να γίνεται εμπόριο ναρκωτικών στο Ζεφύρι. Και δεν έχει άδικο. Είναι τελικά η αστυνομία η κύρια υπεύθυνη για όλο αυτό; Από ότι φαίνεται, όχι, καθώς το ζήτημα έχει πολιτικές προεκτάσεις.

Η αντικατάσταση Τόσκα και ο νόμος Παρασκευόπουλου

Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, η αλλαγή σκυτάλης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η αντικατάσταση του Νίκου Τόσκα από την Όλγα Γεροβασίλη, έφερε ανακατατάξεις, σε επίπεδο προσώπων αλλά και χειρισμών. Η αποδυνάμωση των δυνάμεων της αστυνομίας  που εδρεύουν στο Δήμο Φυλής και η συχνή απορρόφησή τους από άλλες υπηρεσίες (π.χ. διεύθυνση μεταγωγών ή προστασία πολιτικών προσώπων) υπονομεύει τις προσπάθειες για ουσιαστική πάταξη της εγκληματικότητας στο Δήμο Φυλής, κάτι που είναι εμφανές στους δρομους και στην καθημερινότητα.

Την ίδια ώρα, οι δείκτες παραβατικότητας εμφανίζουν αυξητικές τάσεις: ο νόμος Παρασκευόπουλου είχε ως αποτέλεσμα πολλοί παραβατικοί (μεταξύ των οποίων και αρκετοί Ρομά) να βρεθούν εκτός φυλακής και η λεγόμενη «μικροεγκληματικότητα» να τιναχθεί στα ύψη, ειδικά στη δυτική Αττική. Μικροεγκληματικότητα, η οποία βέβαια μόνο «αθώα» δεν είναι, καθώς σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να καταλήξει ακόμα και σε στυγερές δολοφονίες, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε.

Με αυτά ως δεδομένα, η υπόθεση «πάταξη εγκληματικότητας» στο Δήμο Φυλής μοιάζει ακόμα μακρινή, όπως μακρινή (με τα τωρινά δεδομένα) φαντάζει και η συνεργασία Δήμου Φυλής-Τόσκα. Με τη δημοτική αρχή να υποστηρίζει ότι «έκανε το χρέος της», τα υψηλά κλιμάκια της αστυνομίας να «νίπτουν τας χείρας» και την πολιτική ηγεσία να μοιάζει πολλές φορές… χαμένη στο διάστημα, οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν ψύχραιμοι, κόντρα στην ανασφάλεια που καθημερινά τους αναγκάζει να αναζητούν -και να επιρρίπτουν- ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Χριστουγεννιάτικες ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου

Ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου  

“Θύματα” των περικοπών τα Αστυνομικά Τμήματα Ζεφυρίου και Άνω Λιοσίων

Από την σελίδα bloko.gr που ασχολείται κυρίως με αστυνομικά θέματα, διέρρευσε σήμερα το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών...

«Μια εβδομάδα χωρίς νερό…»

Καταγγελίες στην εφημερίδα «Αυγή» έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά "Όμηρος" Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, ισχυριζόμενος ότι δεκάδες...

Ας καθιερώσουμε την 28η Απριλίου ως «ημέρα Δημοκρατίας»!

Αίσθηση προκάλεσε το πρωί το «μαύρο» στους τηλεοπτικούς  δέκτες.  Η επίσημη εξήγηση της Digea: «Λόγω σοβαρού τεχνικού προβλήματος...