spot_img

Συζήτηση για την «ένταξη των Ρομά» – Όσα ακούστηκαν και… δεν ακούστηκαν

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

 

Είναι αλήθεια πλέον ότι κάθε είδους συζήτηση που αφορά σχέδια ένταξης των Ρομά στον κοινωνικό ιστό αντιμετωπίζεται με μια σχετική επιφύλαξη, η οποία τις περισσότερες φορές δεν έχει να κάνει με την ίδια την εκάστοτε πρωτοβουλία, αλλά με την ιστορία που συνοδεύει τις συζητήσεις με τη συγκεκριμένη θεματολογία.

Το απόγευμα της Τετάρτης 29 Ιουνίου, μετά από πρωτοβουλία συλλόγων του Δήμου Φυλής, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου βρέθηκε στο ΚΑΠΗ Άνω Λιοσίων για να συζητήσει με δημότες, εκπροσώπους συλλόγων, δημοτικούς συμβούλους και ενεργά μέλη της πολιτικής ζωής του δήμου Φυλής, τις ιδέες του για την υλοποίηση ενός σχεδίου που, γιατί όχι, μπορεί να φέρει διαφορετικά και σαφώς πιο θετικά αποτελέσματα σε σχέση με αυτά που εφαρμόστηκαν (ή δεν εφαρμόστηκαν) στο παρελθόν.

Είδαμε, δεν θα ήταν υπερβολή, αρκετούς ανθρώπους -κατοίκους αυτής της πόλης- που όχι μόνο πήραν στα σοβαρά αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία των συλλόγων του Δήμου Φυλής, αλλά φαινόταν ξεκάθαρα στα μάτια τους πως ήθελαν να συμμετάσχουν, να μιλήσουν και να εκφραστούν, να παραπονεθούν, να διηγηθούν τη δική τους ιστορία, που συνήθως περιοριζόταν στην περιγραφή των συνθηκών που έχουν μετατρέψει τη συμβίωση «Ρομά» και «μη Ρομά» στην ίδια πόλη, ανέφικτη.

Άλλοι άκομψα, άλλοι υπερβολικά, άλλοι δικαιολογημένα, όμως όλοι με το ίδιο πηγαίο πάθος για την ανεύρεση ουσιαστικής λύσης.

Ο ίδιος ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου υπογράμμισε ότι κανείς δεν υποχρεώνει την Περιφέρεια να δημιουργήσει το -τόσο αναγκαίο- πλαίσιο ομαλής, ουσιαστικής και αποτελεσματικής στρατηγικής τη δεδομένη στιγμή, ωστόσο αυτό που εισπράττουμε είναι πως εκ μέρους της Αντιπεριφέρειας υπάρχει μια ειλικρινής και χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες διάθεση για μια αρχή της πορείας εξάλειψης των χρόνιων αυτών προβλημάτων που ταλανίζουν τη συγκεκριμένη περιοχή.

Το στρατηγικό πλαίσιο της Περιφέρειας για την κοινωνική ένταξη των τσιγγάνων (Διαβάστε ΕΔΩ) αποτελεί μια επιστημονικά τεκμηριωμένη, ορθολογική, σωστά δομημένη και πάνω απ’ ολα με ιστορικό επιτυχούς εφαρμογής πρόταση, η οποία αξίζει μελέτης και προσοχής, καθώς η προσέγγιση του προβλήματος δεν γίνεται με τρόπο μονόπλευρο, αλλά στοχεύει στην αλλαγή νοοτροπίας, αρχικά των «ενταγμένων».

Μια προσπάθεια επίπονη, πιθανώς χρονοβόρα αλλά αναγκαία αν θέλουμε έχουμε θετικά αποτελέσματα.

Αρκεί όμως ένα τέτοιο σχέδιο για να αλλάξει την κατάσταση στα γκέτο των Λιοσίων και του Ζεφυρίου;

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι ο Δήμος Φυλής παρουσιάζει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον (αλλά και παράδοξο) μοναδικό χαρακτηριστικό: Αν και στους κόλπους του φιλοξενεί το μεγαλύτερο πληθυσμιακά κομμάτι των εντός λεκανοπεδίου Ρομά, παράλληλα εμφανίζει και τον υψηλότερο δείκτη κοινωνικού αποκλεισμού αυτών των ανθρώπων, γεγονός που τροφοδοτεί συνεχώς ανομία, εγκληματικότητα, μίσος, ρατσισμό.

Και επίσης θα ήταν χρήσιμο να λάβουμε υπόψιν πως στον Δήμο Φυλής, το σύνολο των Ρομά παίζει καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις, όχι μόνο γιατί αποτελεί πάνω από το 10% του συνολικού πληθυσμού (και σχεδόν το 25%, ίσως παραπάνω, του ενεργού εκλογικού σώματος, καθώς είναι γνωστό πως στις τάξεις των Ρομά το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές είναι υψηλότατο), αλλά διότι πολλές φορές πρόκειται για ενιαία μάζα, η οποία είναι κοινό μυστικό ότι συχνά-πυκνά υποκινείται και καθοδηγείται πολιτικά.

Ποιες οι συνέπειες αυτής της πολιτικής (εκλογικής ορθότερα) καθοδήγησης; Η ανοχή και η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης, από κάθε πλευρά. Και αυτό είναι κάτι που συζητιέται κάθε μέρα στα στενά της πόλης.

Μην έχοντας λοιπόν καμία διάθεση αμφισβήτησης των προθέσεων της Περιφέρειας, αυτό που περιμέναμε να ακούσουμε το απόγευμα της Τετάρτης δεν το ακούσαμε, παρά τις διαβεβαιώσεις για καλές προθέσεις συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας και την περίφημη σύμπραξη που, στην πράξη, μοιάζει τόσο δύσκολο να εφαρμοστεί.

Γιατί η «επίθεση αγάπης»  -όπως χαρακτηριστικά ετέθη – από πλευράς «ενταγμένων», πιθανώς θα μπορούσε να ληφθεί ως σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια ένταξης των Ρομά, ωστόσο χωρίς κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις, που ενδεχομένως να εμπεριέχουν πολιτικό κόστος για όσους πραγματικά θέλουν να κάνουν κάτι, η όλη συζήτηση της Τετάρτης θα περάσει στην ιστορία ακριβώς όπως και αυτές που έχουν προηγηθεί.

 

Απόσπασμα από την ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Βασιλείου:

https://www.youtube.com/watch?v=GZvf4uWgwoE

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Χριστουγεννιάτικες ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου

Ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου  

“Θύματα” των περικοπών τα Αστυνομικά Τμήματα Ζεφυρίου και Άνω Λιοσίων

Από την σελίδα bloko.gr που ασχολείται κυρίως με αστυνομικά θέματα, διέρρευσε σήμερα το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών...

«Μια εβδομάδα χωρίς νερό…»

Καταγγελίες στην εφημερίδα «Αυγή» έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά "Όμηρος" Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, ισχυριζόμενος ότι δεκάδες...

Αλλάζουμε πρόσωπο και… συνήθειες!

Συνηθίζεται, στο πρώτο εισαγωγικό κείμενο μιας νεοσύστατης ιστοσελίδας, το ύφος των γραφομένων να… υποκύπτει σε συναισθηματικές αναφορές. Συνηθίζεται επίσης,...