spot_img

ΣΥΡΙΖΑ – Από την «εναλλακτική διαχείριση» των απορριμμάτων, στην… επέκταση της Φυλής!

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Το μεγάλο κίνημα της Κερατέας ενάντια στη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στην περιοχή, το 2010 – 11, άνοιξε αναπόφευκτα τη συζήτηση για το θέμα της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Μια συζήτηση που μέχρι τότε ελάχιστοι, έως κανείς δεν έδειχνε διατεθειμένος να κάνει.

Η Κερατέα έθεσε ένα σημαντικό ερώτημα: «τι θα γίνουν τα σκουπίδια;». Γιατί αν ένα τοπικό κίνημα διεκδικεί απλά το να μην έρθει το «κακό» στο σπίτι του, χωρίς εφαρμόσιμη και κοινωνικά δίκαιη εναλλακτική πρόταση, είναι ευάλωτο στις επιθέσεις του είδους «θέλετε απλά να στέλνετε τα σκουπίδια σας στην αυλή του γείτονα».

Έτσι, την εποχή του «πολέμου» της Κερατέας, τα κομμάτια εκείνα του κινήματος και της Αριστεράς που καταλάβαιναν ότι πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα, μπήκαν στη διαδικασία της αναζήτησης λύσεων. Το «Ξ», συμμετέχοντας από την πρώτη στιγμή στις διαδικασίες της «Πρωτοβουλίας Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων Αττικής» (ΠΡΟΣΥΝΑΤ) υιοθέτησε την άποψη της αποκεντρωμένης, μικρής κλίμακας διαχείρισης, με έμφαση στη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση των αστικών απορριμμάτων.

Την περίοδο εκείνη και λίγο αργότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου η βάση συμμετείχε ενεργά στο κίνημα, διατύπωσε επίσης μια πρόταση, η οποία παρά τις ελλείψεις και τα προβλήματά της, πλησίαζε κάπως την πρόταση της αποκεντρωμένης διαχείρισης. Ανάμεσα σε άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την ύπαρξη και τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής και βέβαια όλα τα σενάρια ενεργειακής αξιοποίησης – καύσης των απορριμμάτων.

Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην κυβέρνηση και ανάμεσα στα υπόλοιπα (μνημόνια, υποταγή στους δανειστές κλπ) έχει ήδη βάλει τη σφραγίδα του σε μια σειρά περιβαλλοντικά εγκλήματα. Ανάμεσά τους, η αδειοδότηση της ΑΓΕΤ στο Βόλο για την καύση 200.000 τόνων RDF (σύμμεικτα επεξεργασμένα σκουπίδια) το χρόνο. Και πιο πρόσφατο απ’ όλα, η απόφαση για την επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής.

Η σχεδιαζόμενη επέκταση

Σύμφωνα με απόφαση του ΕΔΣΝΑ (Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής – ο φορέας που έχει την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική) ο ΧΥΤΑ Φυλής θα επεκταθεί κατά 108 στρέμματα, ενώ ταυτόχρονα θα γίνουν εργασίες εκβάθυνσης τμημάτων του, προκειμένου να αυξηθεί η χωρητικότητά του και να «αντέξει» για έναν ακόμη χρόνο, ή αλλιώς άλλους 3,6 εκατ. τόνους σκουπιδιών!

Και τι θα συμβεί μετά τη λήξη αυτού του διαστήματος; Θα ξαναεπεκταθεί η Φυλή, ή απλά θα ξεχειλίσει, συνεχίζοντας βέβαια πάντα να δηλητηριάζει τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής;

Η περιβαλλοντική και υγειονομική βόμβα της Φυλής

Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο στο χιλιοπαιγμένο σίριαλ του ΧΥΤΑ Φυλής, ένα σίριαλ, που καθόλου τυχαία, αφορά κατά κύριο λόγο τους κατοίκους των πιο φτωχών και υποβαθμισμένων περιοχών της Αττικής. Ο ΧΥΤΑ έχει ήδη περάσει μια σειρά στάδια επεκτάσεων, αφού η αναζήτηση «λύσης» έρχεται πάντα λίγο πριν η κατάσταση γίνει εντελώς ανεξέλεγκτη.

Ο ΧΥΤΑ Φυλής, αποτελεί μια περιβαλλοντική βόμβα, αφού δεν αποτελείται μόνο από τους αμέτρητους τόνους αστικών απορριμμάτων που παράγονται εδώ και δεκαετίες, αλλά και από τις εγκαταστάσεις του αποτεφρωτήρα νοσοκομειακών αποβλήτων, ενώ ανά τακτά διαστήματα, εκδηλώνονται πυρκαγιές, μετατρέποντας τη Δυτική Αττική σε θάλαμο αερίων. Από τις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ, δε λείπουν ούτε τα περιστατικά εντοπισμού ραδιενεργών, ή βιομηχανικών αποβλήτων. Το μόνο ερώτημα είναι η έκταση των αυτού του φαινομένου, δηλαδή το πόσα είναι τα αντίστοιχα περιστατικά που δεν εντοπίζονται ποτέ, ή δε βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Ανάμεσα στις ασθένειες που βρίσκονται σε έξαρση στην περιοχή, είναι όλες οι μορφές καρκίνου, γενετικές ανωμαλίες, αναπνευστικές, νευρολογικές, ηπατικές και δερματικές παθήσεις, ενώ «θραύση» κάνει στον παιδικό πληθυσμό η αλεργική πορφύρα, μια ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μόνιμη νεφρική ανεπάρκεια.

Πως θα κλείσει η Φυλή;

Μόλις πριν από λίγους μήνες, η περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου, δήλωνε ότι το νέο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) βάζει τις βάσεις για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.

Αντί γιαυτό, σήμερα ο ΧΥΤΑ επεκτείνεται κατά 108 στρέμματα!

Ας κάνουμε όμως για ένα λεπτό το δικηγόρο του διαβόλου. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η επέκταση (αντί για το κλείσιμο) του ΧΥΤΑ ήταν ένα απαραίτητο μέτρο, δεδομένου ότι δεν υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος για να αποδώσουν καρπούς οι προσπάθειες μείωσης των απορριμμάτων που προορίζονται για ταφή. Δεν είναι όμως μόνο η επέκταση του ΧΥΤΑ που τη διαψεύδει.

Αυτό που πάνω από όλα τη διαψεύδει είναι το γεγονός ότι στην πραγματικότητα, δε γίνεται καμία απολύτως προσπάθεια μείωσης των απορριμμάτων που θα υποδεχτεί η Φυλή! Τη διαψεύδει η ίδια η ανύπαρκτη πρόοδος που έχει συντελεστεί στο υποτιθέμενο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για αποκέντρωση της διαχείρισης απορριμμάτων.

Μόνος τρόπος να μειωθεί δραστικά ο όγκος των σκουπιδιών που καταλήγει στη Φυλή (και στην κάθε Φυλή) είναι η διαλογή και η διαχείρισή τους κοντά στην περιοχή όπου παράγονται. Δηλαδή στους ίδιους τους δήμους, με προδιαλογή και με τοπικές εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και κομποστοποίησης.

Κανένα ουσιαστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχει γίνει σε κανένα δήμο της Αττικής και βέβαια η Περιφέρεια και η κυβέρνηση δε δείχνουν καμία διάθεση να ασκήσουν οποιαδήποτε πίεση στους δήμους. Έτσι, η επέκταση της Φυλής ήταν απλά ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα.

Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι με ένα μαγικό τρόπο, αύριο το πρωί δεν υπήρχε ούτε μια σακούλα σκουπίδια με προορισμό το ΧΥΤΑ Φυλής, το οριστικό κλείσιμο και η περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής θα ήταν μια διαδικασία χρονοβόρα και δαπανηρή. Δεδομένου λοιπόν ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε από καμία «περιβαλλοντικά ευαίσθητη» κυβέρνηση και περιφέρεια να πάρουν άμεσες και δραστικές πρωτοβουλίες, είναι οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες που πρέπει να διεκδικήσουν μαχητικά τον τερματισμό του εγκλήματος.

Ηλέκτρα Κλείτσα

xekinima.org

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Χριστουγεννιάτικες ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου

Ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου  

“Θύματα” των περικοπών τα Αστυνομικά Τμήματα Ζεφυρίου και Άνω Λιοσίων

Από την σελίδα bloko.gr που ασχολείται κυρίως με αστυνομικά θέματα, διέρρευσε σήμερα το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών...

«Μια εβδομάδα χωρίς νερό…»

Καταγγελίες στην εφημερίδα «Αυγή» έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά "Όμηρος" Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, ισχυριζόμενος ότι δεκάδες...

«Ποντικοί» στο γήπεδο του Ακράτητου

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι άνθρωποι του Ακράτητου, με το θέαμα που αντίκρισαν όταν μπήκαν στην αποθήκη...