spot_img

Σε κατάσταση χρεοκοπίας ο Δήμος Αχαρνών

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Σε πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης εισήλθε ο δήμος Αχαρνών, τα χρέη του οποίου ανέρχονται σε 10,27 εκατ. ευρώ και δεν δύναται να εξυπηρετηθούν μετά το «όχι» του Ταμείου Δανείων και Παρακαταθηκών να δώσει νέο δάνειο.

Αυτό είναι το τρίτο «κανόνι» που… σκάει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς είχαν προηγηθεί οι δήμοι Σαλαμίνας και Φαιστού τον περασμένο χειμώνα ενώ δεκάδες δήμοι βρίσκονται «στο κόκκινο» και απειλούνται καθημερινά με την αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους.

Τα μέτρα που θα επιβληθούν στον δήμο θα συναποφασιστούν μεταξύ των οικονομικών υπηρεσιών του και του υπουργείου Εσωτερικών και θα περιέχουν από περικοπές δαπανών σε όλους τους τομείς, περιορισμούς δομών (χωρίς να επηρεαστούν οι υπάλληλοι) έως εθελοντικές μετατάξεις εργαζομένων, για να περιοριστεί το μισθολογικό κόστος.

Στο τραπέζι των συζητήσεων με το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκονται επίσης η αύξηση των δημοτικών τελών και το «πάγωμα» αναπτυξιακών προγραμμάτων. Τα οικονομικά του Δήμου Αχαρνών είχαν απασχολήσει την επικαιρότητα και το 2011.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση από τον Δήμο «..η σαθρή οικονομική κατάσταση του Δήμου Αχαρνών είναι γνωστή σε όλους τους πολίτες του δήμου, καθώς αυτοί είναι που επωμίζονται στην καθημερινότητά τους τα αποτελέσματα της οικονομικής στέρησης του Δήμου Αχαρνών.

Η χρηματοδότηση από την Πολιτεία έχει μειωθεί έως και 60%, λόγω των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης, ενώ παράλληλα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου Αχαρνών, η εξυπηρέτηση του υψηλού δανεισμού και το ταμειακό έλλειμμα των 10,27 εκατ. ευρώ -που βεβαιώνεται από δύο ελέγχους ορκωτών λογιστών (2008 και 2014) και του ελέγχου των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (2015)- δημιούργησαν συνθήκες οικονομικού “στραγγαλισμού” στον Δήμο Αχαρνών».

Στεκόμαστε με υπευθυνότητα απέναντι στο οικονομικό πρόβλημα του Δήμου Αχαρνών και λαμβάνουμε δύσκολες αποφάσεις, υπολογίζοντας ένα και μόνο πράγμα: το συμφέρον των δημοτών και της πόλης.

Στόχος μας είναι η δυσχερής οικονομική κατάσταση του Δήμου Αχαρνών να μην αποτελέσει άλλοθι για να χαθεί ακόμη μία δημοτική περίοδος που οι συμπολίτες μας θα στερηθούν σημαντικά έργα υποδομής. Εδώ και 21 μήνες είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, αλλά το ταμειακό έλλειμμα των 10,27 εκατ. ευρώ, ο υψηλός δανεισμός των προηγούμενων ετών και το μεγάλο ύψος των οφειλών από παρελθόντα έτη δημιούργησαν συνθήκες οικονομικού «στραγγαλισμού» στον Δήμο Αχαρνών.

Η οικονομική εξυγίανση του Δήμου Αχαρνών θα ολοκληρωθεί με την τεχνική και τη θεσμική βοήθεια του Οικονομικού Παρατηρητηρίου” δήλωσε από την πλευρά του στο «Έθνος» ο δήμαρχος Αχαρνών Γιάννης Κασσαβός.

Σε δηλώσεις του στο «Εθνος» ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μπαλάφας, αναφέρει ότι «δεν πρόκειται για μνημόνιο με την αρνητική φόρτιση του όρου, αλλά για πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης του Δήμου Αχαρνών». Σημειώνει ότι πρόκειται για μια συμφωνία του δήμου και του υπουργείου να βρεθούν λύσεις για την εξυγίανση των οικονομικών των ΟΤΑ, όπου βασικό στοιχείο θα είναι η προάσπιση των θέσεων εργασίας και η προστασία των κατοίκων. «Βλέπουμε ότι οι εν ενεργεία δήμαρχοι», σημειώνει ο Γ. Μπαλάφας, «προσπαθούν να νοικοκυρέψουν τους δήμους τους και είναι αρκετά συνεργάσιμοι με το υπουργείο, καθώς διαπιστώνουν ότι κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να τους στηρίξουμε και από την άλλη πλευρά δεν ανεχόμαστε τη διαπλοκή και τη διαφθορά», αναφέρει ο υφυπουργός Εσωτερικών.

Από την πλευρά του υπουργείου εκφράζεται η πεποίθηση ότι δεν θα ενταχθούν και άλλοι δήμοι σε προγράμματα εξυγίανσης. Ωστόσο τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου για τα οικονομικά των ΟΤΑ κατέγραφαν ότι στην επικίνδυνη ζώνη βρίσκονται οι Δήμοι Σφακίων, Φυλής, Περάματος, Αίγινας, Μεγάρων και Μεγίστης. Ο Δήμος Αχαρνών είναι ο 4ος πολυπληθέστερος δήμος στην Αττική, μετά την Αθήνα, τον Πειραιά και το Περιστέρι.  Ο δανεισμός του Δήμου Αχαρνών

• Την περίοδο 2003 – 2006 ο Δήμος Αχαρνών έλαβε δάνειο από την Goldman Sachs ύψους 35 εκατ. ευρώ.

• Το 2007 – 2010 έλαβε δάνεια ύψους 42,7 εκατ. ευρώ. (32,7 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και 10 εκατ. ευρώ από την PROBANK/ΕΘΝΙΚΗ).

• Την περίοδο 2011 – 2014 ο Δήμος Αχαρνών σταματά να εξυπηρετεί το δάνειο των 35 εκατ. από την Goldman Sachs (δικαίωμα στην DEXIA CREDIT) που παραλίγο να τινάξει την καταβολή της 5ης δόσης από το ΔΝΤ στην Ελλάδα.

• Τη δημοτική περίοδο 2011 – 2014 γίνεται αναδιάρθρωση των δανείων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η αναδιάρθρωση είχε ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του Δήμου Αχαρνών με πάνω από 4,8 εκατ. ευρώ λόγω της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και τη μεταφορά της υποχρέωσης στην παρούσα δημοτική περίοδο λόγω λήξης της τριετούς περιόδου χάριτος.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Χριστουγεννιάτικες ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου

Ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου  

«Μια εβδομάδα χωρίς νερό…»

Καταγγελίες στην εφημερίδα «Αυγή» έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά "Όμηρος" Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, ισχυριζόμενος ότι δεκάδες...

“Θύματα” των περικοπών τα Αστυνομικά Τμήματα Ζεφυρίου και Άνω Λιοσίων

Από την σελίδα bloko.gr που ασχολείται κυρίως με αστυνομικά θέματα, διέρρευσε σήμερα το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών...

«Ποντικοί» στο γήπεδο του Ακράτητου

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι άνθρωποι του Ακράτητου, με το θέαμα που αντίκρισαν όταν μπήκαν στην αποθήκη...