spot_img

Πραγματοποιήθηκε η 1η συνάντηση του Forum Δυτικής Αττικής για θέματα Ρομά για το 2016

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Πραγματοποιήθηκε η 1η συνάντηση του Forum Δυτικής Αττικής για το 2016, στις 8 Μαρτίου στην Ελευσίνα, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου με τη συμμετοχή του Δημάρχου Μεγαρέων, κ. Γ. Σταμούλη, της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου για θέματα αναπτυξιακού προγραμματισμού, κ. Π. Σταυροπούλου, των Περιφερειακών Συμβούλων, κ. Φ. Νικηταρά και κ. Μ. Γιαννακάκη, Αντιδημάρχων της Δυτικής Αττικής και του Δήμου Χαλανδρίου, Γεν. Γραμματέων Δήμων, δημοτικών συμβούλων, ειδικών συνεργατών και συμβούλων του Υπουργού, του Υφυπουργού Εσωτερικών και της Αναπλ. Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Ελληνικής Αστυνομίας (Δ/νση Δυτικής Αττικής και Α.Τ.), της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ειδικών επιστημόνων του Συνηγόρου του Πολίτη, εκπροσώπων του Εθνικού Σημείου Επαφής για θέματα Ρομά, εκπροσώπων του ΕΚΠΑ/ ΚΕΔΑ, στελεχών της ΜΟΔ, της Διεύθυνσης α΄ βάθμιας εκπαίδευσης, της ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων, συλλόγων των Άνω Λιοσίων, του Ζεφυρίου, του Ασπροπύργου, του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής και της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Αττικής, εκπροσώπου της Ιεράς Μητρόπολης Μεγαρέων και Σαλαμίνος, μελών της Ένωσης Διαμεσολαβητών Ρομά, Συλλόγων Ρομά, κοινωνικών φορέων/ νπιδ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ΜΚΟ, της ΔΕΔΔΗΕ Ελευσίνας και δημοτών της Δυτικής Αττικής.

Στη 1η συνάντηση  του Forum για το 2016, παρουσιάστηκε το συνολικό πλαίσιο προσέγγισης της Αντιπεριφέρειας για το ζήτημα της αρμονικής συμβίωσης με τους τσιγγάνους (Γ. Βασιλείου), τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της γκετοποίησης κάποιων περιοχών και οι καλές πρακτικές ανάσχεσης της γκετοποίησης (Δ. Μπουρίκος), οι σχετικές δράσεις του Δήμου Μεγάρων (Σ. Σούντης) και η κατάρτιση ολοκληρωμένου επιχειρησιακού προγράμματος κοινωνικής ένταξης των τσιγγάνων στο Βλυχό (Η. Μπάρδας) με χρηματοδοτική στήριξη της Περιφέρειας, η λειτουργία πιλοτικού γραφείου στήριξης Ρομά στην Αντιπεριφέρεια με φορέα υλοποίησης το ΤΕΙ Αθήνας (Χ. Ασημόπουλος), καθώς και τα εμπειρικά ευρήματα δράσεων των διαμεσολαβητών Ρομά στην περιοχή του 3ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων (Κ. Παϊτέρης).

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, τόσο στην εισαγωγή ομιλία του όσο και στο κλείσιμο των εργασιών της συνάντησης, τόνισε την επιτακτική ανάγκη η κοινωνία και οι φορείς της Δυτικής Αττικής να υπερβούν την αντίφαση μεταξύ θεωρητικής αποδοχής της πολιτικής κοινωνικής ένταξης και των αντιστάσεων στην πράξη έτσι ώστε να δημιουργηθεί ανάχωμα στη γκετοποίηση και να επιχειρηθεί η αναστροφή μιας καταστροφικής πορείας με «επίθεση» κοινωνικών παρεμβάσεων, πολιτισμού, αθλητισμού. Σε αυτή την προσπάθεια, η συμμετοχή και η ενεργοποίηση των ίδιων των τσιγγάνων είναι και ζητούμενο και αναγκαία προϋπόθεση.

Τέλος, τονίστηκε ιδιαίτερα από πολλούς συμμετέχοντες η ανάγκη θεσμικών πρωτοβουλιών και λύσεων από την Κεντρική Διοίκηση σε ζωτικής σημασίας θέματα για τη νόμιμη επιβίωση των τσιγγάνων και γενικά των περιθωριοποιημένων κοινοτήτων (όπως η χορήγηση αδειών πλανοδίου εμπορίου) έτσι ώστε οι όποιες παρεμβάσεις να μην υπονομεύονται στην πράξη από τις αρνητικές επιπτώσεις θεσμικών ρυθμίσεων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γ. Βασιλείου, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ο πυρήνας του προβλήματος δεν είναι αστυνομικός αλλά συνδέεται με βαθύτατα διαχρονικά, κοινωνικά και ταξικά πρόσημα.  Κοινωνική ένταξη των τσιγγάνων χωρίς την συμμετοχή των ίδιων των τσιγγάνων, χωρίς την συνδρομή των δυο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης, όλων των βαθμών εκπαίδευσης, όλων των λειτουργιών και των λειτουργών του κράτους, της εκκλησιάς, των φορέων και κάθε ρεαλιστικά και λογικά σκεπτόμενου ανθρώπου είναι αδύνατο να προχωρήσει.

Πρέπει να αλλάξουμε με Δημοκρατία το τοπίο στην Δυτική Αττική, στέλνοντας ταυτόχρονα και στον κάλαθο των αχρήστων κάθε μορφής και είδους ξενοφοβικές ή ρατσιστικές αντιλήψεις»

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Χριστουγεννιάτικες ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου

Ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου  

«Μια εβδομάδα χωρίς νερό…»

Καταγγελίες στην εφημερίδα «Αυγή» έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά "Όμηρος" Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, ισχυριζόμενος ότι δεκάδες...

“Θύματα” των περικοπών τα Αστυνομικά Τμήματα Ζεφυρίου και Άνω Λιοσίων

Από την σελίδα bloko.gr που ασχολείται κυρίως με αστυνομικά θέματα, διέρρευσε σήμερα το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών...

«Ποντικοί» στο γήπεδο του Ακράτητου

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι άνθρωποι του Ακράτητου, με το θέαμα που αντίκρισαν όταν μπήκαν στην αποθήκη...