Μετά από μια σειρά σοβαρών συμβάντων εγκληματικότητας στη Δυτική Αττική (και) τον μήνα Μάιο, και σχετικές έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων, επαγγελματιών και επιχειρηματιών των περιοχών αυτών, ο βουλευτής Αττικής με το Ποτάμι, Γιώργος Μαυρωτάς, επανέφερε το θέμα της αντιμετώπισης της αυξημένης εγκληματικότητας, στη Βουλή με ερώτηση την οποία κατέθεσε προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Τόσκα.
Επισημαίνει τον κίνδυνο που διατρέχουν κάτοικοι και επιχειρήσεις, καθώς και το αστυνομικό προσωπικό απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα στη Δυτική Αττική, το οποίο δρα καθημερινά με θρασύτητα, ασκώντας πάσης φύσεως έκνομες ενέργειες, όπως κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες, λαθρεμπόριο, εκβιασμούς, διακίνηση ναρκωτικών κ.ά. Μάλιστα, αναφέρεται σε πρόσφατες ένοπλες ληστείες σε γραφεία επιχειρήσεων στον Ασπρόπυργο, καθώς και στον καταιγισμό πυρών που δέχθηκαν αστυνομικοί στα Άνω Λιόσια.
Τονίζει, ότι υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη και πιο συντονισμένη αστυνόμευση των εκτενών και ιδιαίτερα επιβαρυμένων αυτών περιοχών, τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού, όσο και κατά την απαρέγκλιτη εφαρμογή των ειδικών σχεδίων δίχως αστερίσκους ως προς την πραγματική διαθεσιμότητα του αστυνομικού προσωπικού. Μάλιστα, υπενθυμίζει ότι η Δυτική Αττική εμφανίζει την υψηλότερη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ελλάδα και υπογραμμίζει τον κίνδυνο οι πληγείσες επιχειρήσεις, αν αντέξουν τις οικονομικές ζημίες, να αναζητήσουν τη μετεγκατάστασή τους σε άλλες περιοχές, με συνέπεια την απώλεια θέσεων εργασίας για τις τοπικές κοινωνίες.
Ο κ. Μαυρωτάς ρωτά τον κ. Τόσκα για την πορεία και την αποτελεσματικότητα του Ειδικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Αστυνόμευσης στη Δυτική Αττική, καθώς επίσης για το καθεστώς επάρκειας σε προσωπικό των υπηρεσιών της αντίστοιχης Διεύθυνσης της ΕΛ.ΑΣ. Στέκεται ιδιαίτερα στην ενίσχυση της παρουσίας των Ο.Π.Κ.Ε., ενώ ζητά ενημέρωση και για τον αριθμό των αστυνομικών, οι οποίοι έχουν επιστρέψει στον αγώνα κατά της εγκληματικότητας, όπως είχε υποσχεθεί ο Υπουργός, μετά την αποδέσμευσή τους από τη φύλαξη πολιτικών και άλλων επίσημων προσώπων. Τέλος, αναφέρεται στα θέματα λειτουργικότητας και ανανέωσης του στόλου οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ., ζητώντας πληροφόρηση για την εξέλιξη και το χρονοδιάγραμμα των σχετικών διαγωνισμών προμήθειας από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΘΕΜΑ: Αλλεπάλληλα κρούσματα εγκληματικότητας συνεχίζουν να πλήττουν κατοίκους και επιχειρήσεις στη Δυτική Αττική
Αλλεπάλληλα είναι τα φαινόμενα εγκληματικότητας τα οποία πλήττουν τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Δυτικής Αττικής, χωρίς δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια να έχει επιτευχθεί μια δραστική και διατηρήσιμη πρόληψη και αντιμετώπισή τους. Περιοχές όπως αυτές του Ασπροπύργου, της Ελευσίνας, της Φυλής και των Άνω Λιοσίων αποτελούν εκκολαπτήρια και ορμητήρια του οργανωμένου εγκλήματος, επιτρέποντας σε ποικίλες εγκληματικές ομάδες να ασκούν πάσης φύσεως έκνομες ενέργειες όπως κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες, λαθρεμπόριο, εκβιασμούς, διακίνηση ναρκωτικών κ.ά.
Παρά τα ειδικά επιχειρησιακά σχέδια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και κάποιες διακυμάνσεις που ανακοινώνονται με βάση τα απολογιστικά στατιστικά στοιχεία περί εγκληματικότητας, η πραγματικότητα όπως τη βιώνουν οι διαμένοντες και οι εργαζόμενοι στις περιοχές της Δυτικής Αττικής, παραμένει εντόνως προβληματική με καθημερινό τον κίνδυνο για τις περιουσίες ακόμα και τη ζωή τους.
Με δεδομένες τις φιλότιμες προσπάθειες του αστυνομικού προσωπικού οι οποίες οδηγούν σε εξιχνιάσεις υποθέσεων και εξαρθρώσεις σπειρών, είναι εμφανές όπως άλλωστε και οι ίδιοι εκπρόσωποί τους επισημαίνουν, ότι το όλο πλαίσιο οργάνωσης και δράσης δεν επαρκεί. Μάλιστα τα κενά σχεδιασμού και κυρίως τα κενά υλοποίησης των σχεδίων της ηγεσίας του Υπουργείου, αποτυπώνονται με κίνδυνο την ίδια τη σωματική ακεραιότητα των αστυνομικών υπαλλήλων. Μόλις πρόσφατα αστυνομικοί δέχθηκαν καταιγισμό πυρών στη περιοχή των Άνω Λιοσίων όπου ευτυχώς υπήρξαν μόνο ζημιές στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο. Επίσης προ ολίγων ημερών, άγνωστοι πυρπόλησαν αυτοκίνητα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Ασπροπύργου, με αποτέλεσμα δύο εξ αυτών να καταστραφούν ολοσχερώς και άλλα τρία να υποστούν ζημιές. Καταστάσεις οι οποίες δείχνουν ξεκάθαρα τη αποθράσυνση και την επικινδυνότητα των δραστηριοποιούμενων εγκληματικών ομάδων οι οποίες δρουν αμείλικτα προς τις δημόσιες αρχές, πολλώ δε μάλλον για τους απλούς πολίτες.
Χρήζει ιδιαίτερης επισήμανσης και το γεγονός ότι και ο επιχειρηματικός κόσμος της Δυτικής Αττικής υφίσταται τις συνέπειες των ανεξέλεγκτων εγκληματικών ομάδων. Μια περιοχή η οποία ως γνωστόν φιλοξενεί πολλές από τις «ναυαρχίδες» της ελληνικής βιομηχανίας, και γενικά παρουσιάζει την υψηλότερη μεταποιητική δραστηριότητα στην Ελλάδα.
Και όμως, αρκετές επιχειρήσεις όπως στη βιομηχανική περιοχή του Ασπρόπυργου, γίνονται πολύ συχνά στόχοι εγκληματικών ενεργειών ακόμη και ένοπλων ληστειών. Ενδεικτικά αναφέρεται πρόσφατο περιστατικό το οποίο έλαβε χώρα πολύ πρωινές ώρες στις 15 Μαΐου 2018, στη θέση Κύριλλος σε γραφεία εταιρείας, όταν εισέβαλλαν έξι δράστες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με έναν εξ αυτών να κρατά ημιαυτόματο όπλο. Οι δράστες αφαίρεσαν χρηματικό ποσό καθώς και άλλα στοιχεία αξίας, αφού προηγήθηκε βιαιοπραγία κατά του φύλακα του χώρου και τραυματισμός του ενώ στη συνέχεια παραβίασαν και αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του.
Το προαναφερθέν περιστατικό ανήκει σε μια σειρά από πολλά άλλα αντίστοιχα συμβάντα, τα οποία καταδεικνύουν και τον υψηλό βαθμό οργάνωσης αλλά και πληροφόρησης των εγκληματικών ομάδων σχετικά με την κίνηση και ύπαρξη μετρητών στις εκεί επιχειρήσεις.
Επειδή η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής έχει φθάσει στο απροχώρητο με κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα κατοίκων, εργαζομένων και των αστυνομικών.
Επειδή τα συνεχή πλήγματα από εγκληματικές ομάδες κατά επιχειρήσεων οδηγούν είτε στη μετανάστευσή τους σε άλλες περιοχές ή ακόμα χειρότερα σε οικονομικό μαρασμό τους, όμως και στις δύο περιπτώσεις η συνέπεια θα είναι η απώλεια θέσεων εργασίας για τις τοπικές κοινωνίες.
Επειδή η ορθολογική κατανομή του αστυνομικού προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες και ειδικότερα στις πιο ευάλωτες περιοχές από άποψη εγκληματικότητας, προϋποθέτει όχι μόνο σωστούς σχεδιασμούς αλλά και πιστή εφαρμογή των σχεδίων χωρίς αστερίσκους ως προς τη ανάλογη διαθεσιμότητα του προσωπικού.
Επειδή από καταγγελίες των ίδιων των εκπροσώπων των αστυνομικών υπάρχουν αναφορές για υποστελεχωμένες στην πράξη υπηρεσίες εξαιτίας των πάσης αιτιολογίας μετακινήσεων προσωπικού, αλλά και για τη διάθεση ειδικών επιχειρησιακών ομάδων όπως οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.), σε μέτρα τάξης και φύλαξη στόχων, αντί για πλήρη αξιοποίησή τους σε περιπολίες και διενέργειες ελέγχων.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Κρίνετε αποτελεσματικό το Ειδικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Αστυνόμευσης το οποίο έχει καταρτισθεί και υλοποιείται στις περιοχές της Δυτικής Αττικής; Ποιοι ήταν οι ποσοτικοί στόχοι του για το 2017 και σε ποιον βαθμό εκπληρώθηκαν; Πως κρίνετε την αντίστοιχη πορεία υλοποίησής του Σχεδίου για τους πρώτους μήνες του 2018; Υπήρξε/Υπάρχει ανάγκη επικαιροποίησης του ή όχι;
2. Η στελέχωση των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής μετά και τις τακτικές και συμπληρωματικές μεταθέσεις και λοιπές τοποθετήσεις προσωπικού κρίνεται επαρκής; Πληρείται σε όλες τις υπηρεσίες η προβλεπόμενη οργανική δύναμη;
3. Με βάση τα συμβάντα εγκληματικότητας, θεωρείτε ότι πρέπει να διατεθεί επιπλέον αριθμός Ο.Π.Κ.Ε. στη Δυτική Αττική, με αυξημένη παρουσία ειδικά κατά τις νυκτερινές ώρες;
4. Με βάση τις εξαγγελίες σας για επιστροφή αστυνομικών από τη φύλαξη πολιτικών, επισήμων και άλλων υψηλών προσώπων, τελικά πόσοι εξ αυτών έχουν αποδεσμευθεί και επιστρέψει στον αγώνα κατά της εγκληματικότητας; Πόσοι αστυνομικοί έχουν διατεθεί σε υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής;
5. Ποια είναι τα στατιστικά στοιχεία κατά την τελευταία τριετία ανά κατηγορία εγκληματικής ενέργειας συγκεκριμένα για την όλη περιοχή της Δυτικής Αττικής; Πως διακυμαίνονται οι δείκτες αυτοί ανάλογα εάν οι στόχοι των εγκληματικών ενεργειών είναι ιδιώτες και επιχειρήσεις αντίστοιχα;
6. Εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα επάρκειας ή/και λειτουργικότητας οχημάτων σε αστυνομικά τμήματα της Δυτικής Αττικής;
7. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα σχετικά με την προμήθεια οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ. διαφόρων τύπων; Ισχύουν ως προς τις χρονικές προθεσμίες και τα ποσοτικά στοιχεία, τα αναφερόμενα στην υπ’ αριθ. 7017/4/21362-δ’/11-11-2017 απάντησής σας μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ότι εντός του 2017 αναμένετο να συμβασιοποιηθούν οι εν εξελίξει διαγωνισμοί προμήθειας (450) οχημάτων, διαφόρων τύπων, συνολικής αξίας 16.000.000 €, καθώς και η προκήρυξη νέου διαγωνισμού, στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α., για την προμήθεια (302) οχημάτων διαφόρων τύπων, ύψους 8.500.000 €;
Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής