spot_img

Μας δουλεύουν – Δεν… βλέπει επέκταση του ΧΥΤΑ ο γ.γ. του ΕΔΣΝΑ Γιάννης Δρίβας!

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Μια ιδιαιτέρως αμφισβητούμενη δήλωση έκανε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γ.γ. του Ενιαίου Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), Γιάννης Δρίβας.

Ο κ.Δρίβας τόνισε αφενός πως «…δεν προβλέπεται καμία επέκταση του ΧΥΤΑ στη Φυλή» και αφετέρου ότι αυτό που γίνεται είναι μια προσπάθεια «να διευθετηθούν καταλλήλως -ανεκμετάλλευτές έως σήμερα- περιοχές στον αδειοδοτημένο χώρο του ΧΥΤΑ, προκειμένου η νέα διοίκηση να έχει εναλλακτικές λύσεις και περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσει το σχέδιο της», αλλά και ότι «στόχος είναι η παράταση του χρόνου ζωής του ΧΥΤΑ από τον έναν χρόνο στα 3,5».

Τι μας λένε δηλαδή;

1) Πως η Χωματερή της Φυλής, παρά τον απαράδεκτο τρόπο λειτουργίας της και τον μισό αιώνα που υφίσταται (γεγονότα που την καθιστούν όχι μόνο υπερ-κορεσμένη αλλά και ένα διεθνώς αναγνωρισμένο περιβαλλοντικό έγκλημα), διαθέτει ακόμα κάποιες… μικρές «αδειοδοτημένες» γωνίτσες, οι οποίες μπορούν και τώρα να φιλοξενήσουν κάποιους τόνους σκουπιδιών, εις βάρος φυσικά των κατοίκων των τριγύρω περιοχών που πλέον ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟ!

2) Ότι η επέκταση… δεν είναι επέκταση, επειδή δεν αφορά την κατάληψη νέου χώρου! Το ότι πρόκειται για ξεκάθαρη ΧΡΟΝΙΚΗ επιμήκυνση της χωματερής, μια συνέχιση του εγκλήματος δηλαδή, φαίνεται να μην απασχολεί τους κυρίους αυτούς!

3) Ότι επέκταση δεν θα γίνει, αλλά από τον 1 χρόνο λειτουργίας του ΧΥΤΑ, θα πάμε στα 3,5!

Αυτή η διεύρυνση λοιπόν, ακόμα κι αν δεν αφορά την εξάπλωση σε νέους χώρους, είναι μια τραγική εξέλιξη για τους κατοίκους του Δήμου Φυλής και των όμορων Δήμων. Ποσώς ενδιαφέρει τον κόσμο αν τα σκουπίδια που καθημερινά θα καταφθάνουν θα θαφτούν στον «αδειοδοτημένο χώρο του ΧΥΤΑ» ή… παραδίπλα: αυτό που ενδιαφέρει είναι πως τα σκουπίδια θα ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ να καταφθάνουν στη Φυλή και πως η ΧΡΟΝΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ της χωματερής είναι μια πραγματικότητα, ένα γεγονός που συμβαίνει για να «κερδίσει χρόνο η νέα διοίκηση».

Χρόνος όμως που αφαιρείται από τις ζωές των πολιτών της Δυτικής Αττικής.

Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ του ΑΜΠΕ και τις δηλώσεις του Γιάννη Δρίβα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:

Γ. Δρίβας: Δεν αποφασίστηκε καμία επέκταση του ΧΥΤΑ στη Φυλή

Πρόκειται για εργασίες που θα διασφαλίσουν πρόσθετη χωρητικότητα στον υφιστάμενο αδειοδοτημένο χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων δηλώνει ο γ.γ. του ΕΔΣΝΑ Γιάννης Δρίβας.

«Δεν προβλέπεται καμία επέκταση του ΧΥΤΑ στη Φυλή. Μόνο εργασίες που θα διασφαλίσουν πρόσθετη χωρητικότητα στον υφιστάμενο αδειοδοτημένο χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, ώστε η νέα διοίκηση να έχει εναλλακτικές λύσεις και περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσει το σχέδιο της».

Αυτό δήλωσε στο μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η έκτακτη συνεδρίαση της ΕΕ του Συνδέσμου, την επομένη της ματαίωσής της, λόγω κατάληψης των γραφείων από συνδικαλιστικές οργανώσεις και κατοίκους της Δυτικής Αττικής.

Ο κ. Δρίβας χαρακτήρισε «επιτακτική» την ανάγκη διευθέτησης των θεμάτων της ημερησίας διάταξης, καθώς «έπρεπε να ανανεωθούν συμβάσεις, να εξευρεθούν λύσεις σε προβλήματα νησιωτικών και τουριστικών περιοχών της Περιφέρειας, να συσταθούν επιτροπές ελέγχου και παρακολούθησης των έργων και να διευθετηθούν καταλλήλως -ανεκμετάλλευτές έως σήμερα- περιοχές στον αδειοδοτημένο χώρο του ΧΥΤΑ».

Ειδικότερα, ανέφερε ότι έπρεπε να ξεκινήσει άμεσα διαδικασία ανάθεσης σύμβασης-μελέτης για τη μεταβατική διαχείριση των αποβλήτων και την αποκατάσταση του χώρου, καθώς και οι εργασίες που θα διασφαλίσουν πρόσθετη χωρητικότητα στον ΧΥΤΑ (αναχώματα, επιστρώσεις κ.ά.). Διευκρίνισε, δε, ότι η απόφαση αφορά τη διευθέτηση «γωνιών» στον χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, καθώς και στην πρόσβαση των οχημάτων σε αυτές και σε καμία περίπτωση δεν αφορά επεκτάσεις σε νέους χώρους ή άλλα κύτταρα. Όπως σημείωσε, στόχος είναι η παράταση του χρόνου ζωής του ΧΥΤΑ από τον έναν χρόνο στα 3,5, και σε συνάρτηση με την αύξηση της ανακύκλωσης στους δήμους θα δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στη νέα διοίκηση να επιλέξει λύσεις, ώστε να προχωρήσει χωρίς καμία πίεση το πρόγραμμά της.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα άλλα θέματα αφορούσαν διαδικαστικά και λειτουργικά ζητήματα, όπως: Η παράταση της σύμβασης για την εκποίηση παλαιοχάρτου (από το πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού του ΕΔΣΝΑ με τα σχολεία), νέες διαγωνιστικές διαδικασίες για τη φύλαξη των χώρων και για το αποχετευτικό του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμάτων ΣΜΑ, σύσταση επιτροπών για την περιβαλλοντική παρακολούθηση των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ και την προώθηση του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης αποβλήτων στον Δήμο Ύδρας, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους. Επίσης, τις συμβάσεις για τη συντήρηση ή απόσυρση οχημάτων, συμβάσεις για να εισπραχθούν οι εισφορές των δήμων-μελών του του ΕΔΣΝΑ και προώθηση διαδικασιών, «επειδή εν μέσω θέρους ο Δήμος Λαυρεωτικής έχει ανάγκη την παροχή υπηρεσιών λειοτεμαχισμού», σημείωσε ο κ. Δρίβας.

Σ.Γκλιάτης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Χριστουγεννιάτικες ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου

Ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου  

“Θύματα” των περικοπών τα Αστυνομικά Τμήματα Ζεφυρίου και Άνω Λιοσίων

Από την σελίδα bloko.gr που ασχολείται κυρίως με αστυνομικά θέματα, διέρρευσε σήμερα το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών...

«Μια εβδομάδα χωρίς νερό…»

Καταγγελίες στην εφημερίδα «Αυγή» έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά "Όμηρος" Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, ισχυριζόμενος ότι δεκάδες...

«Ποντικοί» στο γήπεδο του Ακράτητου

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι άνθρωποι του Ακράτητου, με το θέαμα που αντίκρισαν όταν μπήκαν στην αποθήκη...