spot_img

Λύση αναζητεί η κυβέρνηση για τα σκουπίδια

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Σε σκληρό crash test για την κυβέρνηση πρωτίστως αλλά και τη συνοχή κομματικών ομάδων, θεσμικών εκπροσώπων, και φυσικά των αντοχών των πολιτών αναδεικνύεται το θέμα των συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων και της συσσώρευσης απορριμμάτων στους δρόμους υπό συνθήκες καύσωνα.

Με την πρόσκληση που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χθες το βράδυ, προς την ΠΟΕ – ΟΤΑ για συνάντηση σήμερα το πρωί, αλλά και τη δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη προς την αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος) ότι η νομοθετική πρόταση, στην οποία έχουν γίνει διορθώσεις και η οποία κατατέθηκε χθες αργά το βράδυ στη Βουλή (ίσως ψηφιστεί και σήμερα), η κυβέρνηση επιχειρεί να βγει από το αδιέξοδο.

Οπως εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στην καθαριότητα εμφανίζει σημάδια διάσπασης, δεδομένου ότι οι μόνιμοι υπάλληλοι δέχονται πιέσεις και από τους δημάρχους, ενώ από την άλλη όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να μονιμοποιηθούν άμεσα 6.500 συμβασιούχοι υπό τις παρούσες συνθήκες. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση καλλιέργησε αυτές τις ελπίδες στους συμβασιούχους με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που κατέθεσε, αγνοώντας το Σύνταγμα και τους ευρωπαϊκούς νόμους.

Η ΠΟΕ – ΟΤΑ ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της, μετά την απόρριψη από την πλευρά της κυβέρνησης της πρότασης που η Ομοσπονδία παρέδωσε στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη. Μάλιστα η Ομοσπονδία, σε μια επίδειξη δύναμης και βλέποντας ότι σε πολλούς δήμους οι μόνιμοι υπάλληλοι συλλέγουν σκουπίδια υπό το βάρος των αντιδράσεων της κοινής γνώμης αλλά και των υψηλών θερμοκρασιών, ανακοίνωσε ότι «αφήνει» περισσότερους εργαζομένους να ενταχθούν στα συνεργεία έκτακτης ανάγκης (σ.σ.: που συλλέγουν σκουπίδια από ευαίσθητες περιοχές όπως νοσοκομεία και παιδικούς σταθμούς).

Παράλληλα, όμως, χθες κλιμάκιο συνδικαλιστών της ΠΟΕ – ΟΤΑ απέκλεισε τον ΧΥΤΑ Φυλής εμποδίζοντας την πρόσβαση στα περισσότερα απορριμματοφόρα, με αποτέλεσμα το πρόβλημα της συσσώρευσης σκουπιδιών να ενταθεί. Χθες διετάχθη προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί αν διαπράττονται διωκόμενα αδικήματα από τη συνεχιζόμενη απεργία στον χώρο της καθαριότητας.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, από την άλλη, μιλώντας χθες, σε έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου, αναφέρθηκε στο δίκαιο των συμβασιούχων, αλλά δεν υποστήριξε με τη θέρμη των προηγούμενων ημερών τις κινητοποιήσεις. Το γεγονός ότι σκουπίδια άρχισαν να συσσωρεύονται και στον Δήμο Αμαρουσίου έπαιξε ρόλο, τόνιζαν αιρετοί άλλων δήμων.

Χθες το απόγευμα, η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών και –σύμφωνα με πληροφορίες– οι δύο πλευρές κατέληξαν σε νομοθετική πρόταση «κοινής αποδοχής». Τη σχετική νομοθετική ρύθμιση κατέθεσε στη Βουλή χθες το βράδυ ο κ. Σκουρλέτης. Σύμφωνα με αυτή, θα υπογραφούν νέες συμβάσεις για όσους τώρα εργάζονται ως συμβασιούχοι στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, εφόσον οι δήμαρχοι το επιλέξουν και διαθέτουν πιστώσεις, οι οποίες θα ισχύσουν το αργότερο έως τις 31/3/2018 διασφαλίζοντας έτσι την απασχόληση των συμβασιούχων άλλους εννέα μήνες.

Παράλληλα, μέσα στον επόμενο μήνα θα κληθούν οι δήμαρχοι να καταθέσουν τα αιτήματά τους για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας, ανάλογα με τις ανάγκες τους και τις οικονομικές τους δυνατότητες. Στη συνέχεια, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ, ενώ το όριο της ηλικίας αυξάνεται κατά 5 έτη (συνήθως το όριο ηλικίας είναι τα 45 έτη), ενώ παράλληλα θα προβλέπεται επιπλέον μοριοδότηση για όσους έχουν εργαστεί ως συμβασιούχοι στον τομέα της καθαριότητας.

Ωστόσο, αδιευκρίνιστο παραμένει αν οι συγκεκριμένες προσλήψεις μπορούν να εξαιρεθούν από τον περιορισμό 1 προς 4 ή 1 προς 3, καθώς οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι πληρώνονται από τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων που καταβάλλουν οι πολίτες. Σε αντίθετη περίπτωση, ο αριθμός όσων θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ ανεξάρτητα από τα αιτήματα των δημάρχων δεν μπορεί να ξεπερνά τους 2.500, οπότε πολλοί από τους 6.500 εργαζομένους με συμβάσεις στους δήμους θα μείνουν εκτός μονιμοποίησης.

 

Πηγή: Εφημερίδα “Καθημερινή”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Χριστουγεννιάτικες ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου

Ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου  

«Μια εβδομάδα χωρίς νερό…»

Καταγγελίες στην εφημερίδα «Αυγή» έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά "Όμηρος" Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, ισχυριζόμενος ότι δεκάδες...

“Θύματα” των περικοπών τα Αστυνομικά Τμήματα Ζεφυρίου και Άνω Λιοσίων

Από την σελίδα bloko.gr που ασχολείται κυρίως με αστυνομικά θέματα, διέρρευσε σήμερα το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών...

«Ποντικοί» στο γήπεδο του Ακράτητου

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι άνθρωποι του Ακράτητου, με το θέαμα που αντίκρισαν όταν μπήκαν στην αποθήκη...