spot_img

LM Village – Το «στολίδι» της εποχής Νίκου Παπαδήμα που έγινε “Hot spot”

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τη στιγμή που ενημερωθήκαμε για την απόφαση να εγκαταλειφθεί το σενάριο εγκατάστασης αριθμού προσφύγων εντός των ορίων του Δήμου Φυλής.

Ήταν πριν από κάποιους μήνες όταν για πρώτη φορά ακούσαμε για τις κυβερνητικές σκέψεις περί αξιοποίησης του ανενεργού στρατοπέδου “Λιόση” -είδηση που πρώτα μετέδωσε πανελληνίως το cityface.gr– οι οποίες ωστόσο λίγο αργότερα (σ.σ. ορθώς) εγκαταλείφθηκαν, καθώς μια ήδη «πνιγμένη» από τα πολλά προβλήματα περιοχή, δύσκολα θα μπορούσε να αποτελέσει ασφαλές και αξιοπρεπές καταφύγιο για αυτούς τους ανθρώπους.

Τελικά όμως αποδείχθηκε ότι ο Δήμος Φυλής δεν απαγκιστρώθηκε από την υπόθεση. Τα «φρέσκα» νέα αναφέρουν πως ένα άλλο κομμάτι γης που του ανήκει (έστω και κατά το ήμισυ) θα φιλοξενήσει αριθμό προσφύγων, μέσα στα επόμενα 24ωρα.

LM Village αντί στρατοπέδου;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως η παραχώρηση των πάλαι πότε αστραφτερών εγκαταστάσεων του LM Village της Μυρσίνης του Δήμου Ηλείας μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς ενδέχεται να αποτέλεσε την εναλλακτική λύση  του Δήμου Φυλής για την αποφυγή χρήσης του στρατοπέδου «Λιόση».

Αν αυτό ισχύει ή όχι, ακόμα δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε, ωστόσο αυτό που είναι δεδομένο είναι πως με την εξέλιξη αυτής της ιστορίας άνοιξε για τα καλά το θέμα της ιδιοκτησίας του χώρου. Μάλιστα, ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης υποστηρίζει επικαλούμενος έγγραφα και προγραμματικές συμβάσεις που έχουν συναφθεί το 1996, πως το παραθεριστικό κέντρο ανήκει στην ιδιοκτησία του και πως μόνο το 50% της χρήσης έχει παραχωρηθεί στο δήμο Φυλής, ενώ κάτοικοι κάνουν λόγο ακόμα και για χρέη του Δήμου Άνω Λιοσίων, αναφερόμενοι φυσικά στην προκαλλικρατική εποχή.

LMVillage – Έργο εποχής Νίκου Παπαδήμα

Πως όμως δημιουργήθηκε το LMVillage; Ήταν πριν από 20 χρόνια, το 1996, όταν ο τότε Δήμαρχος Άνω Λιοσίων Νίκος Παπαδήμας αποφάσισε να δημιουργήσει ένα παραθεριστικό κέντρο, στο οποίο θα έβρισκαν καταφύγιο τα παιδιά, αλλά και οι ηλικιωμένοι του τότε Δήμου. Μάλιστα, όπως έλεγε τότε ο Δήμαρχος «…αφού δεν μπορούσα να φέρω θάλασσα στο Δήμο, θα πηγαίναμε εμείς στη θάλασσα»!

Μετά από συμφωνία με την κοινότητα της Μυρσίνης αλλά και τη Νομαρχία Δυτικής Αττικής, ο Ν. Παπαδήμας εξασφάλισε από την Ε.Τ.Ε. δάνειο για τον Δήμο Άνω Λιοσίων, ύψους 800.000.000 δραχμών και το έργο ξεκίνησε στις 30 Αυγούστου του 1997. Μάλιστα το δάνειο εξοφλήθηκε μέσα σε δύο χρόνια, ενώ για την ιστορία οι αρχιτεκτονικές μελέτες είχαν εκπονηθεί από τον Αντώνη Καραντζά, οι στατικές μελέτες από το γραφείο του Χρήστου Γκολογιάννη, ενώ το έργο ανέλαβε η εταιρία του Διονύση Παπανικολάου, ο οποίος αναδείχθηκε ανάδοχος μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό και ύστερα από αποφάσεις των εμπλεκομένων συμβουλίων.

Το έργο εγκαινιάστηκε ύστερα από ένα χρόνο και συγκεκριμένα την ημέρα των τριακοστών έκτων γενεθλίων του Νίκου Παπαδήμα, στις 31/8/1998, παρουσία λαού και αρκετών επωνύμων.

Μάλιστα η ονομασία που δόθηκε, “L.M. Village”, ήταν συμβολική, αφού αποτελείτο από τα αρχικά των λέξεων «Λιόσια» και Μυρσίνη».

Το συγκρότημα περιλάμβανε δύο πισίνες, 32 μεζονέτες, εστιατόρια, χώρους ιατρείων, παιδικές χαρές με πράσινο και χώρους στάθμευσης.

Μεταξύ άλλων, η τότε διοίκηση Παπαδήμα είχε υπογράψει συμφωνητικό με το ταξιδιωτικό γραφείο της TUI Γερμανίας για να έχει το παραθεριστικό κέντρο μόνιμους πελάτες και να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά του, συμφωνητικό με τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας όπου ανέπτυξε με κρατική συνδρομή προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και συμφωνητικό με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για την αλλαγή των κλιματιστικών και την συντήρησή του, ενώ είχαν γίνει και οι απαραίτητοι έλεγχοι για την καθαριότητα της θάλασσας.

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά, σταμάτησε η λειτουργία του LMVillage. Πλέον, ο πάλαι ποτέ χώρος αναψυχής θα αποτελέσει προσωρινό (;) καταφύγιο για οικογένειες προσφύγων, την ίδια ώρα που στον Δήμο Φυλής μόλις πριν από λίγους μήνες επανέφεραν το θέμα της αξιοποίησης του χώρου, η οποία για το προσεχές μέλλον… αναβάλλεται.

 

Δείτε τα διαφημιστικά φυλλάδια του Δήμου Άνω Λιοσίων για τη Μυρσίνη

{gallery}2016-03/mirsini{/gallery}

 

 

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Χριστουγεννιάτικες ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου

Ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου  

“Θύματα” των περικοπών τα Αστυνομικά Τμήματα Ζεφυρίου και Άνω Λιοσίων

Από την σελίδα bloko.gr που ασχολείται κυρίως με αστυνομικά θέματα, διέρρευσε σήμερα το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών...

«Μια εβδομάδα χωρίς νερό…»

Καταγγελίες στην εφημερίδα «Αυγή» έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά "Όμηρος" Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, ισχυριζόμενος ότι δεκάδες...

«Ποντικοί» στο γήπεδο του Ακράτητου

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι άνθρωποι του Ακράτητου, με το θέαμα που αντίκρισαν όταν μπήκαν στην αποθήκη...