spot_img

Γ. Γκιόκας: Κατά συρροήν έγκλημα, που πρέπει να σταματήσει, η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής (VIDEO)

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Να σταματήσει το έγκλημα διαρκείας, το έγκλημα κατά συρροήν «που διαπράττουν εδώ και δεκαετίες οι κυβερνήσεις όλων των κομμάτων, μαζί με τις Περιφερειακές Διοικήσεις και συγκεκριμένους δημάρχους» στη Δυτική Αττική, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα ενάντια στην επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής.

Υπογράμμισε πως αντί να κλείσει η χωματερή, «μέσα στο κατακαλόκαιρο, με αιφνιδιαστικές, fast track και εν κρυπτώ διαδικασίες» αποφασίστηκε από την απερχόμενη Περιφερειακή Διοίκηση της Δούρου και τη νέα Περιφερειακή Διοίκηση του Πατούλη η επέκτασή της για άλλα τέσσερα χρόνια.

Ο Γιάννης Γκιόκας σημείωσε πως η λειτουργία για περίπου μισό αιώνα αυτής της υγειονομικής και περιβαλλοντικής βόμβας στη Δυτική Αττική έχει πλέον αποδεδειγμένα σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων μιας περιοχής η οποία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα όπως φτώχεια, ανεργία, ανασφάλεια.  Συμπλήρωσε πως η επέκταση της χωματερής «δικαιολογημένα προκαλεί την αγανάκτηση των κατοίκων απέναντι σε μια πολιτική η οποία θυσιάζει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία στο βωμό των κερδών και των συμφερόντων μιας χούφτας ομίλων που στην κυριολεξία θησαυρίζουν από τη διαχείριση των απορριμμάτων».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε πως η συγκεκριμένη περιοχή που θα γίνει η επέκταση είναι περιοχή απολύτου προστασίας, ενώ κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό να ξεκαθαρίσει ποια στάση θα κρατήσει κατά τη διαδικασία έκδοσης των περιβαλλοντικών και άλλων αδειοδοτήσεων του νέου ΧΥΤΑ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης παραδέχθηκε ότι η χωματερή συνιστά μια υγειονομική βόμβα για ολόκληρη την Αττική. Ωστόσο, ακολούθησε την τακτική όλων των προκατόχων του, παρουσιάζοντας την επέκτασή της ως μια «προσωρινή λύση» έως ότου βρεθεί μια μόνιμη.

Στην δευτερολογία του, ανέφερε πως τους επόμενους μήνες η Περιφέρεια Αττικής θα υποβάλει το σχεδιασμό της για τη διαχείριση των απορριμμάτων «και με βάση αυτόν θα κινηθούμε».

Πάντως, επικαλούμενος το παράδειγμα άλλων περιοχών της Ελλάδας όπου εφαρμόστηκε η μέθοδος των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), έδειξε την προτίμηση της κυβέρνησης σε επιλογές ιδιωτικοποίησης, καθώς και σε «πρακτικές της Ευρώπης», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Στη δευτερολογία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας υπενθύμισε στον υπουργό πως όλες οι επεκτάσεις του ΧΥΤΑ έγιναν με το πρόσχημα των «προσωρινών λύσεων», αλλά επιβεβαίωσαν τη φράση «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού».

Μάλιστα, τόνισε πως στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής υπάρχει «μελετημένο και μεθοδευμένο αδιέξοδο» με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, προκειμένου μετά «να επιβληθούν λύσεις με το πιστόλι στον κρόταφο των κατοίκων» όπως η επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, η χωματερή στο Γραμματικό ή η καύση απορριμμάτων.

Ο Γιάννης Γκιόκας έθεσε τα «αμείλικτα ερωτήματα» που προκύπτουν: «Γιατί εδώ και χρόνια καρκινοβατεί με όλες τις κυβερνήσεις και τις Περιφερειακές Διοικήσεις η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, που θα μπορούσε να περιορίσει την παραγωγή των απορριμμάτων;». Όπως εξήγησε, αυτό που λείπει δεν είναι η επιστημονική γνώση και τα τεχνολογικά εργαλεία, αλλά ένας σχεδιασμός που θα βασίζεται σε έναν δημόσιο φορέα ο οποίος «δεν θα αντιμετωπίζει τα σκουπίδια ως πηγή κέρδους, αλλά θα προτάσσει τις λαϊκές ανάγκες». Για παράδειγμα, οι επιχειρηματίες που έχουν αναλάβει την ανακύκλωση ενδιαφέρονται μόνο για τα σκουπίδια που έχουν εμπορική αξία και τα υπόλοιπα καταλήγουν στις χωματερές, με αποτέλεσμα να μην προχωράει η ανακύκλωση.

«Δεν είναι συνεπώς πρόβλημα τεχνικό ή πρόβλημα χωροθέτησης. Θα μπορούσαν να βρεθούν οι κατάλληλοι χώροι χωροθέτησης, με αποκλεισμό επιβαρυμένων περιοχών ή περιοχών με υψηλή περιβαλλοντική αξία αν προχώραγαν όλα τα υπόλοιπα μέτρα. Και κυρίως αυτά που αφορούν την ανακύκλωση και τη μείωση των απορριμμάτων. Πολιτικό, επομένως, είναι το πρόβλημα», είπε, καταθέτοντας και σχετική ανακοίνωση των δημάρχων της περιοχής.

https://www.youtube.com/watch?v=IYfaKvIS9kY

https://www.youtube.com/watch?v=PHSNdyaSvbM&feature=emb_title

https://www.youtube.com/watch?v=RbHGzadAxZo&feature=emb_title

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Χριστουγεννιάτικες ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου

Ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου  

“Θύματα” των περικοπών τα Αστυνομικά Τμήματα Ζεφυρίου και Άνω Λιοσίων

Από την σελίδα bloko.gr που ασχολείται κυρίως με αστυνομικά θέματα, διέρρευσε σήμερα το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών...

«Μια εβδομάδα χωρίς νερό…»

Καταγγελίες στην εφημερίδα «Αυγή» έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά "Όμηρος" Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, ισχυριζόμενος ότι δεκάδες...

Ας καθιερώσουμε την 28η Απριλίου ως «ημέρα Δημοκρατίας»!

Αίσθηση προκάλεσε το πρωί το «μαύρο» στους τηλεοπτικούς  δέκτες.  Η επίσημη εξήγηση της Digea: «Λόγω σοβαρού τεχνικού προβλήματος...