spot_img

Φάμελλος – Παππούς: “Το Ενεργειακό Πάρκο αλλάζει την εικόνα του Δήμου Φυλής”

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Η αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Δήμο Φυλής για το σημαντικό, όπως το χαρακτήρισε, σχέδιο που εξελίσσεται στην περιοχή και αφορά στην αποκατάσταση της χωματερής και τη μετατροπή της σε περιβαλλοντικό πάρκο, έδωσε το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη από το 2015.

Και δεν είναι κάτι άλλο παρά από τη συνολική αλλαγή της εικόνας της χώρας στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που η χώρα μας καταδικάστηκε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για τη λειτουργία ΧΥΤΑ.

Παράλληλα όμως με την εικόνα η κυβέρνηση δίνει βάρος και στην κοινωνική οικονομία μέσα από περιβαλλοντικές δράσεις, όπως διευκρινίζει μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, καθώς από τα οικονομικά αποτελέσματα επωφελούνται τελικώς οι πολίτες.

Ειδικά για τον Δήμο Φυλής ο πρωθυπουργός υπενθυμίζεται ότι είχε κάνει λόγο για θεσμική καινοτομία αναφορικά με την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου καθώς, όπως τόνισε μιλώντας στο Πρακτορείο, «δεν είναι μόνον η εξοικονόμηση ενέργειας για τους δημότες, για τους πολίτες, αλλά ο στόχος είναι αυτή η εξοικονόμηση της ενέργειας να πηγαίνει κατευθείαν ως κοινωνική προστασία, ως μέτρο κοινωνικής παροχής και προστασίας σε εκείνους τους πολίτες που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Ενώ, «στόχος του Δήμου είναι να δώσει δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα σε εκατοντάδες ευάλωτες ομάδες και οικογένειες. Και κάθε ένα μεγαβάτ αντιστοιχεί σε περίπου 500 οικογένειες, στην προοπτική των έξι μεγαβάτ θα έχουμε αρχικά 3.000 οικογένειες», είχε τονίσει ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αλλάζουμε την αρνητική εικόνα δεκαετιών» δηλώνει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο οποίος έχει στα χέρια του τη μελέτη για την αναβάθμιση της περιοχής και τη μετατροπή της σε ενεργειακό πάρκο.

Όπως τονίζει, στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, «αυτό που κάνουμε για τη χώρα οφείλουμε να το κάνουμε και για το Δήμο Φυλής. Για το λόγο αυτό προχωράμε σε σχέδιο σε συνεργασία με το Δήμο, τον ΕΔΣΝΑ και την Περιφέρεια για την αποκατάσταση της χωματερής, δημιουργούμε μία σύγχρονη μονάδα σε όλη την περιφέρεια ένα περιβαλλοντικό πάρκο» όπως εξηγεί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ήδη σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργο Χαρίτση, έχουν δεσμευθεί 150 εκατομμύρια για τη δημιουργία νέων σύγχρονων μονάδων και τη μεταφορά των απορριμμάτων σε άλλες χωροθετημένες περιοχές. Παράλληλα, στο πλάνο της κυβέρνησης είναι ο εκσυγχρονισμός στις μονάδες ανακύκλωσης αναφορικά με τα οργανικά απορρίμματα με τη συνεργασία Δήμων που ήδη έχουν ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα. «Η δουλειά πλέον θα γίνεται στο κομμάτι της διαλογής και ταφής οργανικών απορριμμάτων» διευκρινίζει ο κ. Φάμελλος.

Σε ερώτηση του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το πότε θα υλοποιηθούν τα έργα στη Φυλή και αν πρόκειται για έναν χρονοβόρο σχεδιασμό, ο κ. Φάμελλος απαντά «πως ο Δήμος ετοίμασε ένα σχέδιο αποκατάστασης και μελλοντικών επενδύσεων στο συγκεκριμένο χώρο , που βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως τα φωτοβολταϊκά. Το σχέδιο έγινε με βάση το νέο νόμο για τις ενεργειακές κοινότητες. Το μεγαλύτερο μέρος της πρώην χωματερής έχει αποκατασταθεί και εκτιμώ ότι κάποια έργα δεν θα καθυστερήσουν».

Το σχέδιο του Δήμου προβλέπει τη δημιουργία ενός ενεργειακού πάρκου το οποίο θα αποτελέσει και πηγή οικονομικών αποτελεσμάτων έτσι ώστε ο δήμαρχος να μπορεί να παρέχει δωρεάν ενέργεια σε οικογένειες. Η παροχή αυτή θα εξετάζεται σύμφωνα με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Το ενεργειακό πάρκο στηρίζεται απόλυτα από την κυβέρνηση, τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος καθώς είναι στην κατεύθυνση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης και σε κάθε περίπτωση η δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκτιμά ότι το έργο στο Δήμο Φυλής έχει πολύ καλή προοπτική, μένει, όπως σημειώνει, να εξεταστεί από την πλευρά του Υπουργείου το κομμάτι που αφορά στην δημιουργία έργων αναψυχής, τα οποία θα δημιουργηθούν μέσω ΣΔΙΤ, δηλαδή με τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Δήμαρχος Φυλής: Έργο πνοής για όλη την Αττική

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς δημοσιοποιεί στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, τη φιλοδοξία του σχεδίου που δεν είναι άλλη από το γεγονός η ανάπλαση της χωματερής να αποτελέσει έργο πνοής για ολόκληρη την Αττική. Περιγράφοντας το έργο σημειώνει πως «προβλέπει εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, ανεμογεννητριών, πάρκου νερού από τα στραγγίσματα των απορριμμάτων, αθλητικού πάρκου και πίστας moto cross.

Εξάλλου, με το νόμο που έφερε στη Βουλή ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης και ψήφισε πρόσφατα η Βουλή, «μας δίνεται η δυνατότητα να γίνουμε ως Δήμος ενεργειακή κοινότητα, δηλαδή να αξιοποιούμε οι ίδιοι το ρεύμα που θα παράγουμε από τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν στη χωματερή».

Σε ερώτηση για τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθεί το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα, μας απαντά πως θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του Δήμου «ο οποίος πληρώνει ένα μεγάλο ποσόν στη ΔΕΗ, αλλά και για τις ανάγκες των ευάλωτων νοικοκυριών, δηλαδή των νοικοκυριών που απειλούνται με ενεργειακό αποκλεισμό», τονίζει ο κ. Παππούς.

Μάλιστα προσθέτει μιλώντας στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, «πίσω από αυτές τις πρωτοβουλίες, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται και τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω της νέας τεχνολογίας (αντλίες θερμότητας, led κλπ), βρίσκεται ο στρατηγικός μας στόχος που είναι η ενεργειακή αυτοτέλεια του Δήμου Φυλής. Αυτό σημαίνει, μεσοπρόθεσμα, μηδέν κόστος ηλεκτρικού ρεύματος για την κατανάλωση των δημοτικών κτιρίων, τον οδοφωτισμό και τα ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία θα επιλεγούν με τα κριτήρια του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Χριστουγεννιάτικες ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου

Ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου  

“Θύματα” των περικοπών τα Αστυνομικά Τμήματα Ζεφυρίου και Άνω Λιοσίων

Από την σελίδα bloko.gr που ασχολείται κυρίως με αστυνομικά θέματα, διέρρευσε σήμερα το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών...

«Μια εβδομάδα χωρίς νερό…»

Καταγγελίες στην εφημερίδα «Αυγή» έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά "Όμηρος" Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, ισχυριζόμενος ότι δεκάδες...

«Ποντικοί» στο γήπεδο του Ακράτητου

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι άνθρωποι του Ακράτητου, με το θέαμα που αντίκρισαν όταν μπήκαν στην αποθήκη...