spot_img

Ερώτηση για τη δημιουργία νέας χωματερής στη Φυλή

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Τη δημιουργία νέας χωματερής στη Φυλή, που ενισχύει περαιτέρω τους ήδη πολύ σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία κι υποβαθμίζει περαιτέρω την ποιότητα ζωής των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων της ευρύτερης περιοχής, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση του ευρωβουλευτή του Κόμματος, Λευτέρη Νικολάου – Αλαβάνου, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκε ο «δημόσιος διεθνής», δήθεν, διαγωνισμός προϋπολογισμού 31,3 εκ. ευρώ μεταξύ δύο μόνο διαγωνιζομένων(!) για τη δημιουργία νέας χωματερής στη Φυλή, που βρίσκεται στη Δυτική Αττική. Πρόκειται για ένα ενιαίο πανωσήκωμα που θα καλύψει 400 στρέμματα του ήδη υπάρχοντος απορριμματικού ανάγλυφου και θα δημιουργήσει απορριμματικό χώρο 4,15 εκ κ.μ., σε πρώτη φάση, για την αντιστήριξη του οποίου θα κατασκευαστεί ένα τεράστιο χωμάτινο φράγμα μήκους 1500 μ. και ύψους που φτάνει τα 20 μ. Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και φορέων, που έχει συγκροτηθεί με πάνω από 45 φορείς, έχει πραγματοποιήσει πολύμορφες κινητοποιήσεις με σκοπό να παρθεί πίσω η απόφαση αυτή, να κλείσει οριστικά ο ΧΥΤΑ και να αποκατασταθεί η περιοχή.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν στηρίξει αυτά τα σχέδια με τις διοικήσεις τους στην Περιφέρεια και στον περιφερειακό φορέα διαχείρισης αποβλήτων (ΕΔΣΝΑ).

Η δημιουργία νέας χωματερής πάνω στην υφιστάμενη θα επιβαρύνει περαιτέρω την περιοχή, που είναι ήδη επιβαρυμένη κι υποβαθμισμένη, όπως αποδεικνύουν μετρήσεις διάρκειας 13 μηνών (Ιανουάριος 2017 – Ιανουάριος 2018), που έχουν γίνει από τον ίδιο το φορέα διαχείρισης (ΕΔΣΝΑ) και δημοσιοποιήθηκαν το Μάη του 2020.

Η ρύπανση των επιφανειακών υδάτων που απορρέουν από το ΧΥΤΑ ξεπερνά σε ορισμένες θέσεις ακόμη και αυτή των ανεπεξέργαστων αστικών λυμάτων, η δε μικροβιολογική βρέθηκε κατά εκατοντάδες μέχρι δεκάδες χιλιάδες φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τα επεξεργασμένα προς άρδευση λύματα, ενώ βρέθηκαν τοξικοί ρύποι (Κάδμιο, Μόλυβδος, Υδράργυρος, Νικέλιο μαζί και το Χρώμιο) πολλαπλάσιοι των θεσπισμένων ορίων. Στα υπόγεια ύδατα παρατηρείται γενική υπέρβαση στα θεσμοθετημένα όρια των χημικών ρύπων, σοβαρή (μέχρι και 125πλάσια) μικροβιολογική. Εντοπίστηκε, τέλος, σημαντική μετανάστευση βιοαερίου προς την κατεύθυνση των Άνω Λιοσίων.

Τα δημοσιοποιημένα στοιχεία τα προηγούμενα χρόνια δείχνουν αύξηση των θανάτων από καρκίνο κατά 22% μεγαλύτερη στη Δυτική Αττική σε σχέση με την υπόλοιπη περιφέρεια, ενώ η ποιότητα ζωής των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών των όμορων περιοχών θα υποβαθμιστεί περαιτέρω από σήμερα. Με τεκμηριωμένη επιστημονικά τη συμβολή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη μετάδοση του κορονοϊού, είναι καθοριστικές και οι επιπτώσεις του φαραωνικού «ΧΥΤΑ Φυλής», στο γεγονός ότι η Δυτική Αττική είναι πλέον η μόνη Περιφερειακή Ενότητα στην Ελλάδα, η οποία μετράει κρούσματα πάνω από 4.500 ανά 100.000 κατοίκους. Το έγκλημα αυτό επιχειρείται τώρα να «νομιμοποιηθεί» και περιβαλλοντικά με την αντίστοιχη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων  Φυλής) στο σύνολό της, η οποία δεν λαμβάνει υπόψιν τίποτε από τα παραπάνω. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το πιο πάνω εγκληματικό εγχείρημα στηριζόταν και στηρίζεται από τους εμπνευστές του -το ΣΥΡΙΖΑ πριν, τη ΝΔ σήμερα- με την επίκληση των Οδηγιών και κατευθύνσεων της ΕΕ.

Γίνεται, επομένως, φανερό ότι η διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, στο πλαίσιο δε αυτής και η δημιουργία του νέου ΧΥΤΑ, δεν γίνεται με κριτήριο τις ανάγκες και την υγεία του λαού αλλά σε βάρος αυτών με βάση την βολικότερη λύση για την στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, ενόψει της υλοποίησης του άκρως αντιλαϊκού νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε στην Επιτροπή τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο γεγονός ότι:

Η λεγόμενη “πράσινη στρατηγική” της αποδεικνύεται και στην πράξη ότι υπονομεύει την ουσιαστική ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, στηρίζοντας τη διαιώνιση του φαραωνικού, και σε επίπεδο Ευρώπης, “ΧΥΤΑ” Φυλής μαζί και τη δημιουργία των μονάδων καύσης απορριμμάτων του νέου ΕΣΔΑ;

Συνέπεια αυτής της εγκληματικής για τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος στρατηγικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων είναι οι βαριές και ανεπανόρθωτες συνέπειες που αποδεδειγμένα προκαλούνται στην υγεία του λαού της Δυτ. Αττικής και Δυτ. Αθήνας;».

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Χριστουγεννιάτικες ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου

Ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου  

“Θύματα” των περικοπών τα Αστυνομικά Τμήματα Ζεφυρίου και Άνω Λιοσίων

Από την σελίδα bloko.gr που ασχολείται κυρίως με αστυνομικά θέματα, διέρρευσε σήμερα το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών...

«Μια εβδομάδα χωρίς νερό…»

Καταγγελίες στην εφημερίδα «Αυγή» έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά "Όμηρος" Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, ισχυριζόμενος ότι δεκάδες...

Αλλάζουμε πρόσωπο και… συνήθειες!

Συνηθίζεται, στο πρώτο εισαγωγικό κείμενο μιας νεοσύστατης ιστοσελίδας, το ύφος των γραφομένων να… υποκύπτει σε συναισθηματικές αναφορές. Συνηθίζεται επίσης,...