spot_img

Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση αποκατάστασης της Χωματερής με 26 εκατ. ευρώ

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

xwm map

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Υπεγράφη η Απόφαση από τον Υφυπουργό Οικονομικών και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη.

Ένα ακόμα όραμα του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού μπαίνει στη φάση της υλοποίησης, μετά την έγκρισης της χρηματοδότησής του.

Πρόκειται για το έργο αποκατάστασης της Χωματερής με τη δημιουργία Περιβαλλοντικού Πάρκου και Πάρκου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), για το οποίο εγκρίθηκε, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), χρηματοδότηση 26 εκατ. ευρώ.

Η τεχνική μελέτη την οποία υπέβαλε ο Χρήστος Παππούς, προβλέπει την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, με το οποίο θα τροφοδοτηθούν νοικοκυριά του Δήμου Φυλής.

Τη σχετική Απόφαση υπέγραψε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης, με ημερομηνία 31-05-2019.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δήμαρχος Φυλής είχε προαναγγείλει την χρηματοδότηση του έργου από την 21η Μαΐου 2019, στην καθιερωμένη ομιλία του, στη διάρκεια της πανήγυρης των Άνω Λιοσίων. Μάλιστα είχε απευθύνει ευχαριστίες στον παριστάμενο Προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού και υποψήφιο Βουλευτή Δυτικής Αττικής Γιώργο Τσίπρα.

https://www.youtube.com/watch?v=GvXf0RtiKMI&feature=youtu.be

Τι περιλαμβάνει το έργο αποκατάστασης της Χωματερής

Με βάση τη Μελέτη που έχει εκπονήσει ο Δήμος Φυλής, θα δρομολογηθεί το στρατηγικής σημασίας και οραματικό περιβαλλοντικό έργο της Αποκατάστασης που θα μετατρέψει τη Χωματερή σε Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής. Παράλληλα με τη δημιουργία πρασίνου και χώρων άθλησης και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, θα εγκατασταθούν σταθμοί παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και συγκεκριμένα 5 μικρές ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 250 ΚW, εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 10MW και ένα υδροηλεκτρικό έργο μικρής κλίμακας. Από τους σταθμούς αυτούς θα παραχθεί ενέργεια για τη λειτουργία του Πάρκου, αλλά και των νοικοκυριών του Δήμου Φυλής. Ο Δήμος ήδη αξιοποίησε, από τους πρώτους, το νέο νομικό πλαίσιο και προχώρησε στη σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας που αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει στην παραγωγή και τη διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά.

Εξάλλου, με την επίσκεψη στο χώρο θα δίνεται η δυνατότητα περιβαλλοντικής επιμόρφωσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και για τα οχυρωματικά έργα της αρχαίας Αθήνας, αφού η μελέτη προβλέπει και την ανάδειξη του αρχαίου τείχους ΔΕΜΑ.  

Στους χώρους πρασίνου και αναψυχής προβλέπεται η φύτευση, η δημιουργία διαδρομών και μονοπατιών, αναψυκτηρίων, χώρων σκίασης και ξεκούρασης.

Στους χώρους επιμόρφωσης προβλέπεται η δημιουργία Μουσείου Διαχείρισης Απορριμμάτων και χώρου Υποδοχής με αίθουσα προβολής.

Κομβικό σημείο της αποκατάστασης είναι το υδάτινο στοιχείο με τον υδροηλεκτρικό σταθμό και τη λίμνη.

Η Μελέτη προβλέπει την εποπτεία, τη συντήρηση και τη φύλαξη του πρασίνου και των εγκαταστάσεων με τη λειτουργία συστημάτων άρδευσης και φύλαξης, ενώ θα επεκταθεί και θα βελτιωθεί ο υπάρχων φωτισμός.

Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης σημασίας για το Δήμο Φυλής, αλλά και για την Αττική, αφού  εκτείνεται σε έκταση 2 χιλ. στρεμμάτων. Με την ολοκλήρωσή του θα αποτελέσει το μεγαλύτερο έργο αποκατάστασης στη Χώρα και ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς.

Για να φτάσει σε αυτό το σημείο ο Δήμος μελέτησε διάφορα μοντέλα αποκατάστασης χώρων και κυρίως της Χιρίγια του Τελ Αβίβ που παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τη Χωματερή.

Ο προϋπολογισμός του θα φτάσει τα 26,7 εκατ. ευρώ.

Δείτε στο βίντεο όλες τις ενέργειες του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού για να φτάσει στο επίτευγμα της χρηματοδότησης του έργου.

https://www.youtube.com/watch?v=jHrLASw-dsw&feature=youtu.be

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Χριστουγεννιάτικες ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου

Ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου  

“Θύματα” των περικοπών τα Αστυνομικά Τμήματα Ζεφυρίου και Άνω Λιοσίων

Από την σελίδα bloko.gr που ασχολείται κυρίως με αστυνομικά θέματα, διέρρευσε σήμερα το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών...

«Μια εβδομάδα χωρίς νερό…»

Καταγγελίες στην εφημερίδα «Αυγή» έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά "Όμηρος" Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, ισχυριζόμενος ότι δεκάδες...

«Ποντικοί» στο γήπεδο του Ακράτητου

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι άνθρωποι του Ακράτητου, με το θέαμα που αντίκρισαν όταν μπήκαν στην αποθήκη...