Παράταση «ζωής» δύο ετών πήρε ο ΧΥΤΑ της Φυλής.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε την επέκταση του Β΄ κυττάρου κατά 108 στρέμματα, στον χώρο όπου είχε δεσμευθεί παλαιότερα για την κατασκευή νέου εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων από ιδιώτη, σχέδιο που τελικά εγκαταλείφθηκε. Η επέκταση δίνει στην Περιφέρεια Αττικής χρονική ανάσα για την υλοποίηση του σχεδιασμού της, όλα δείχνουν όμως ότι δύσκολα η Φυλή θα πάψει να είναι ο αποδέκτης των απορριμμάτων του νομού.
Η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ που δημοσιεύθηκε στις αρχές της εβδομάδας δίνει τη γενική εικόνα του έργου: Το δεύτερο κύτταρο του ΧΥΤΑ Φυλής (θέση Σκαλιστήρι) πρόκειται να επεκταθεί κατά 108 στρέμματα (με επιφανειακό ανάπτυγμα 120 στρεμμάτων) σε δύο διακριτές φάσεις (τμήματα), οι οποίες θα διαχωρίζονται από ένα ενδιάμεσο ανάχωμα μήκους 350 μέτρων. Με την ολοκλήρωση των έργων, η χωρητικότητα της λεκάνης θα ανέρχεται στα 3,5 εκατ. κυβικά μέτρα και θα έχει διάρκεια ζωής περίπου 2 ετών.
Η επέκταση του ΧΥΤΑ πρόκειται να γίνει σε χώρο που είχε αρχικά προβλεφθεί για τον σκοπό αυτό, αλλά πριν από μερικά χρόνια «αφαιρέθηκε» από τον σχεδιασμό προκειμένου να φιλοξενήσει το ένα από τα εργοστάσια διαλογής απορριμμάτων, που θα κατασκευαζόταν μέσω παραχώρησης σε ιδιώτη.
Ο διαγωνισμός έφθασε στην ανάδειξη προσωρινού αναδόχου, αλλά με την αλλαγή ηγεσίας στην Περιφέρεια Αττικής το έργο ακυρώθηκε και ξεκίνησε η εκπόνηση νέου περιφερειακού σχεδιασμού, που εγκρίθηκε στο τέλος του προηγούμενου έτους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μέσα στα 108 στρέμματα περιλαμβάνεται και ένα κομμάτι του ΧΥΤΑ που έχει ήδη κατασκευαστεί και χρησιμοποιείται, αλλά χωρίς να έχει ληφθεί η κατάλληλη αδειοδότηση και το οποίο «ανακαλύφθηκε» με την τοπογραφική αποτύπωση του χώρου και έπρεπε να «νομιμοποιηθεί».
Σε δύο φάσεις
Ο ΧΥΤΑ Φυλής, που γειτνιάζει με τους μη λειτουργούντες πλέον ΧΥΤΑ 1 και 2 Ανω Λιοσίων (1973-1997) βρίσκεται σε έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων και χωρίζεται σε δύο φάσεις.
Η Α΄ φάση (τμήμα) έχει έκταση περίπου 364 στρέμματα και εκτιμάται ότι έχει μόλις μερικούς μήνες ζωής ακόμα. Η Β΄ φάση, έκτασης 360 στρεμμάτων, έχει σήμερα υπόλοιπο ζωής περίπου 1,5 έτος, το οποίο θα αυξηθεί σε 3-3,5 χρόνια με την προσθήκη του νέου κυττάρου. Πάντως, η διάρκεια ζωής του ΧΥΤΑ Φυλής παραμένει αδιευκρίνιστη: στην αρχική του μορφή, ο περιφερειακός σχεδιασμός της Αττικής για τα απορρίμματα (ΠΕΣΔΑ) περιελάμβανε συγκεκριμένη ημερομηνία οριστικού «κλεισίματος» της Φυλής, η οποία απαλείφθηκε στο τελικό κείμενο.
Η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχαία: μπορεί η Περιφέρεια να έχει δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξει Γ΄ φάση στο ΧΥΤΑ Φυλής (δηλαδή μια μεγάλη επέκταση με ορίζοντα 10-15 ετών), ωστόσο στην πράξη η χωροθέτηση νέων ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση λόγω των αντιδράσεων.
Ο μόνος κατασκευασμένος (και ανενεργός ακόμα) ΧΥΤΥ είναι εκείνος του Γραμματικού, που θα λειτουργήσει μετά τη δημιουργία μονάδας διαχωρισμού απορριμμάτων, ωστόσο στόχος του ΠΕΣΔΑ είναι η εξεύρεση ακόμα δύο χώρων σε νότια και δυτική ή βόρεια Αττική.
Αν οι δήμοι επιδοθούν με θέρμη στον διαχωρισμό των βιοαποδομήσιμων και στη βελτίωση των ποσοστών ανακύκλωσης, ο κίνδυνος «μπλακ άουτ» θα είναι μικρότερος, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται ακόμα να έχει συμβεί. Στόχος του ΠΕΣΔΑ, πάντως, είναι το 2020 να οδηγείται σε ταφή μόλις το 22% των απορριμμάτων.
Πηγή: Kathimerini.gr