spot_img

Δύο χρόνια Cityface.gr – Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Στη φετινή… επέτειο του cityface.gr, στα δεύτερα «γενέθλια» της σελίδας που εφάρμοσε και εγκαινίασε μια νέα πρακτική σε ότι αφορά την ενημέρωση και την κάλυψη του -ιδιαίτερου από πολλές πλευρές- τοπικού ρεπορτάζ, δεν θα ασχοληθούμε με… ευχολόγια.

Εξάλλου, η κραταιά θέση του cityface.gr, όχι μόνο εντός των «διαδικτυακών ορίων» του Δήμου Φυλής, αλλά και σε ολόκληρη τη δυτική Αττική, αντανακλάται στο γεγονός πως μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα, μεταξύ των οποίων έγκυρες εφημερίδες και πανελλήνιας εμβέλειας τηλεοπτικά κανάλια, έχουν πολλάκις αναπαράγει πρωτογενή ρεπορτάζ μας, τα οποία κυρίως αφορούν τα μεγάλα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής. Η ανάδειξή τους αποτέλεσε τον κυριότερο λόγο ύπαρξης του cityface.gr, σκοπός που έχει υπηρετηθεί απαρέγκλιτα από όλους όσους έχουν συμβάλει σε αυτή την πορεία των δύο χρόνων.

Κι ας μην ξεχνάμε ότι το θέμα της παραβατικότητας στη Δυτική Αττική, στην ανάδειξη του οποίου πρωτοστάτησε το cityface, έφθασε μέχρι τη Βουλή, ξεφεύγοντας από τη λήθη και το «δε βαριέσαι έτσι είναι εδώ».

Αυτό που θα θίξουμε σήμερα, είναι κάτι άλλο. Έχει να κάνει με την γενικότερη ιδέα της δημιουργίας μιας ιστοσελίδας που θέλει να λέγεται «ενημερωτική» και σε ποιο βαθμό μπορεί να εκφράζει τον δημοσιογραφικό κλάδο που βάλλεται περισσότερο από κάθε άλλον: αυτόν του διαδικτύου.

Είναι πλέον πολύ εύκολο για κάποιον, ακόμα και αδαή, να δημιουργήσει ένα μπλογκ στο ίντερνετ. Ή ακόμα και ένα σάιτ. Οι εταιρίες-κολοσσοί του διαδικτύου προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα, η οποία από τη μία αποθεώνει την έννοια της δημοκρατίας και της ελεύθερης άποψης, ωστόσο από την άλλη δίνει άπλετο χώρο σε οποιονδήποτε επιχειρεί να καπηλευτεί τον όρο «δημοσιογράφος» και υπό την προστασία του να κάνει (και κυρίως να γράψει) ό,τι του κατέβει στο κεφάλι, εξυπηρετώντας κάθε λογής ιδιοτελή σκοπό. Αυτό είναι το «τίμημα» της απόλυτης ιντερνετικής ελευθερίας.

Φυσικά δεν μπορεί -και δεν πρέπει- κανείς να περιορίσει αυτό το φαινόμενο. Όμως, στην περίπτωσή μας, δεν μπορεί αυτή η αφηρημένη έννοια της μοναδικότητας να καταργεί κάθε έκφανση συμβατικότητας που ΠΡΕΠΕΙ να διέπει ένα ειδησεογραφικό σάιτ.

Και εξηγούμαστε: Παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μια έκρηξη «γεννήσεων» στον Δήμο Φυλής. Που δυστυχώς δεν αφορά τις γεννήσεις παιδιών (ας όψεται η κρίση…) αλλά τη δημιουργία ιστοσελίδων που στην καλύτερη των περιπτώσεων φέρουν τον τίτλο «αμφισβητούμενες».

Όχι μόνο γιατί προφανής τους σκοπός είναι μια… μερίδα από την πίτα. Μια πίτα που, ας μην ξεχνάμε, έχει γεύση σκουπιδιών και για μυρωδιά την «μπόχα» που συνοδεύουν ευλαβικά τα εκατομμύρια ευρώ που καταφθάνουν ως αντισταθμιστικός κατευνασμός της αθλιοποίησης της ζωής μας.

«Αμφισβητούμενες», διότι διασχίζουν το ίδιο ακριβώς μονοπάτι, την ίδια πεπατημένη με εκείνους που σταδιακά απαξιώθηκαν από τον κόσμο. Μικροπολιτικοί σχολιασμοί, παραταξιακές κόντρες και κακοπροαίρετη κριτική σε ανθρώπους που μπορεί να είναι φίλοι, συγγενείς, γείτονες!

Προσοχή, δεν λέμε να μην γίνεται κριτική, αλλά το τοπικό ρεπορτάζ έχει άλλους κανόνες και ηθικές αξίες! Άπαντες γνωρίζουν ότι στην περιοχή κύκλοι συμφερόντων χρόνια συντηρούνται από διάφορες διοικήσεις και συνειδήσεις εκμαυλίζονται δεκαετίες τώρα. Θα ήταν πολύ εύκολο για το πρώτο σε αναγνωσιμότητα τοπικό σάιτ να διαλέξει μια πλευρά και να προπαγανδίζει ασύστολα. Όμως αυτό δεν θα συμβεί. Το cityface.gr έχει συνειδητά επιλέξει την αποστασιοποίηση από κάθε είδους «παιχνίδι» και προβάλλει την προσπάθεια για αδέσμευτη και έγκυρη ενημέρωση.

Από αυτή τη διαδικτυακή γωνιά, θα συνεχίσετε να ενημερώνεστε για τα τεκταινόμενα στον Δήμο, τα οποία θα παρουσιάζουμε με ήθος και σεβασμό προς τον δημότη, αλλά και τους εκπροσώπους της τοπικής πολιτικής σκηνής, όσο συμπαθείς ή όχι μας είναι! Από εδώ θα συνεχίζετε να μαθαίνετε το καθημερινό, πολιτικό, κοινωνικό, αθλητικό και πολιτιστικό ρεπορτάζ, χωρίς κιτρινισμούς και μικροπρέπειες.

Αυτός ήταν ο χαρακτήρας των ανθρώπων που έφτιαξαν το cityface και αυτός θα συνεχίσει να είναι για πολλά χρόνια ακόμη…

Ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας.

Σ. Γκλιάτης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Χριστουγεννιάτικες ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου

Ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου  

“Θύματα” των περικοπών τα Αστυνομικά Τμήματα Ζεφυρίου και Άνω Λιοσίων

Από την σελίδα bloko.gr που ασχολείται κυρίως με αστυνομικά θέματα, διέρρευσε σήμερα το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών...

«Μια εβδομάδα χωρίς νερό…»

Καταγγελίες στην εφημερίδα «Αυγή» έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά "Όμηρος" Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, ισχυριζόμενος ότι δεκάδες...

«Ποντικοί» στο γήπεδο του Ακράτητου

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι άνθρωποι του Ακράτητου, με το θέαμα που αντίκρισαν όταν μπήκαν στην αποθήκη...