spot_img

Μπουραΐμης για Προϋπολογισμό: “Μεγάλο λάθος να μην αποκαλύπτεις την αλήθεια…”

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Δελτίο Τύπου μέσω του οποίου αμφισβητεί τον Προϋπολογισμό του 2017 που ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Φυλής εξέδωσε ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης Δύναμη Συμμετοχής Δημήτρης Μπουραΐμης.

Αναλυτικά:

Ο Προϋπολογισμός του 2017 είναι ένας προϋπολογισμός με έσοδα 120 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, προσωπικά έχω την εντύπωση ότι από αυτόν αποκρύπτονται κάποια έσοδα ή σας έχουν διαφύγει. Για παράδειγμα, αναφέρει ότι υπάρχουν ίδια έσοδα 2,5 εκατομμύρια ευρώ,

έσοδα από τα προνοιακά επιδόματα – τα οποία έρχονται και φεύγουν – 2,3 εκατομμύρια, από τη ΔΕΗ 3,1 εκατομμύρια κ.λ.π. Συνεπώς, ως τακτικά έσοδα αναφέρεται το ποσό των 13 εκατομμυρίων, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν ότι μπορεί να γίνει ελάφρυνση όσον αφορά στα έσοδα από τη ΔΕΗ.

Πάμε τώρα στα έκτακτα έσοδα.

Ως έκτακτα αναφέρονται η ΣΑΤΑ 593 χιλιάδες ευρώ, ίδια έσοδα 739 χιλιάδες, αντισταθμιστικά 38 εκατομμύρια (το υπόλοιπο του 2016 και το 2017), σύνολο, δηλαδή, 39 εκατομμύρια από έκτακτα έσοδα. Επίσης, αναφέρονται ως έκτακτα για επενδύσεις, περίπου 5 εκατομμύρια. Συνεπώς, τακτικά και έκτακτα έσοδα συνολικά υπολογίζονται στα 68 εκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα έσοδα που αναφέρονται, λέτε ότι αφορούν απαιτήσεις. Εγώ δε λέω, ασφαλώς, να μην τα πάρετε αλλά δε μπορείτε να κάνετε προϋπολογισμό με απαιτήσεις αλλά προϋπολογισμό σταθερής βάσης.

Αναφέρετε απαιτήσεις 29 εκατομμύρια ευρώ, κρατήσεις 7,4 εκατομμύρια ευρώ  – που δεν ξέρουμε περί τίνος πρόκειται – και ένα χρηματικό υπόλοιπο 24,7 εκατομμύρια. Δηλαδή, εμφανίζεται ο δήμος να διαθέτει αποθεματικό περίπου 25 εκατομμύρια. Εδώ, λοιπόν, σας διαφεύγει ο νόμος 4172/2013, με βάση τον οποίο, τα αποθεματικά αποφέρουν τόκους  εισόδημα και υποχρέωση δήλωσης εισοδήματος. Αντί αυτού, δεν προκύπτει από πουθενά ποια είναι τα έσοδα από το απόθεμα και πόσος φόρος εισοδήματος αποδόθηκε. Επίσης, δε μπορεί να λέει ένας δήμος ότι έχει απόθεμα και να χρωστάει.

Μέχρι σήμερα, παρά τα νούμερα που αναφέρετε, δυστυχώς έχει υλοποιηθεί μόνο το 27% από τον προϋπολογισμό του 2016.

Παρά το γεγονός ότι, κατά καιρούς, προσπαθείτε να πείσετε για το αντίθετο, ο Προϋπολογισμός του 2017 στηρίζεται, αποκλειστικά, στα αντισταθμιστικά οφέλη. Αν γινόταν ένα τρικ και αφαιρούνταν, ο δήμος θα ήταν χρεοκοπημένος, δε θα υπήρχε. Υπό αυτή την έννοια, επιβάλλεται να αναθεωρήσουμε όλες τις πολιτικές, γιατί οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση. Κάποια στιγμή τα αντισταθμιστικά δε θα υπάρχουν.

Και θα σας πω γιατί είμαστε πτωχευμένοι. Οι παιδικοί σταθμοί ή ο πολιτιστικός Οργανισμός, όλα τα προγράμματα που υπάρχουν στο δήμο, σε σχέση με τα έσοδα που έχουν, δε μπορούν να ανταποκριθούν. Για παράδειγμα, οι παιδικοί σταθμοί έχουν έσοδα 50 χιλιάδες και κόστος 2.5 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, πρέπει να δούμε το ενεργειακό κόστος. Έχει πάρει πρωτοβουλίες ο δήμαρχος, έχουν περάσει 2 χρόνια και τίποτε δεν έχει υλοποιηθεί.

Πρέπει να δούμε ξανά τα διοικητικά μας όρια. Υπάρχει μια βιομηχανική μονάδα που πρέπει να πληρώνει στο δήμο μας και επειδή είμαστε «φίλοι» με τον Ασπρόπυργο, τον στέλνουμε εκεί, δεν τον αφήνουμε να πληρώσει εδώ. Μεσολαβεί και ο γενικός ότι δήθεν θα του τα φτιάξει και έτσι διώχνουμε τα έσοδα των βιομηχανικών μονάδων, γεγονός που αποτελεί κακουργηματική πράξη. Πρέπει να ξαναδούμε ακόμα και άλλου είδους έσοδα, όπως τα από το βιοαέριο ή το φυσικό αέριο, καθώς και έσοδα από εμπορευματικούς σταθμούς.

Πάμε στην ύδρευση, το κόστος της οποίας είναι τεράστιο και τα έσοδα μηδενικά. Εκεί πρέπει να είμαστε γενναίοι και να διεκδικήσουμε ότι – για τα επόμενα 5 με 10 χρόνια – δεν πρέπει να πληρώνει η περιοχή ΕΥΔΑΠ. Εννοείται πως, σε αυτή την περίπτωση, δε θα πληρώνουν και οι δημότες ενώ παράλληλα θα γίνονται και έργα.

Η εναλλακτική πολιτική μας πρέπει να βασίζεται στο γεγονός ότι ο δήμος Φυλής δε θα έχει αντισταθμιστικά γιατί θα είναι για πάντα σκουπιδιάρης αλλά αντισταθμίσματα γιατί προσέφερε στο κράτος. Και, τέλος πάντων, η πολιτική που μέχρι σήμερα έχει επιβληθεί στο δήμο, δεν ήταν η σωστή για να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά.

Σε ένα δήμο που έχει ένα δώρο 35 εκατομμυρίων και – θεωρητικά αλλά και ουσιαστικά – έχει στρατηγικό χαρακτήρα, δε μπορεί το Τεχνικό Πρόγραμμα να είναι μηδαμινό. Ούτε μπορεί να λειτουργεί ως να έχει διαγραφεί η συνένωση και να υπήρξαμε πάντα ενωμένοι. Διότι, δεν υπήρξαμε. Το Ζεφύρι έχει τα προβλήματά του, η Φυλή τα δικά της, το ίδιο και τα Λιόσια. Δε συνενωθήκαμε για να λύσουμε την ανεπάρκεια της πολιτείας ή να λύσουμε από ίδιους πόρους τα προβλήματά της. Είμαστε ένας δήμος που έχει προσφέρει και πρέπει να δούμε το μέλλον του διαχρονικά.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι οι προϋπολογισμοί των δήμων πρέπει, πλέον, να είναι ρεαλιστικοί. Δυστυχώς, ο Προϋπολογισμός του 2017 όχι μόνο δεν είναι ρεαλιστικός αλλά αποκρύπτει στοιχεία. Αποκρύπτει την πραγματικότητα.

Είναι μεγάλο λάθος στη σημερινή εποχή να έχεις πλαστούς προϋπολογισμούς.

Είναι μεγάλο λάθος να μη στέλνεις στοιχεία στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας.

Είναι μεγάλο λάθος να μην αποκαλύπτεις την αλήθεια. Γιατί, αν δε γνωρίζουν κεντρική διοίκησης και δημότες την αλήθεια, τότε δε θα βάλουν πλάτη στις διεκδικήσεις και τους αγώνες που έρχονται.

Με αυτή την έννοια, προσωπικά θα καταψηφίσω τον προϋπολογισμό, εκτός από τις δαπάνες της μισθοδοσίας, τις υποχρεωτικές δαπάνες για τη λειτουργία του δήμου και, βέβαια, να υπενθυμίσω ότι έχω καταψηφίσει ως ανεπαρκές και το Τεχνικό Πρόγραμμα.

Σας ευχαριστώ πολύ

 

Διαβάστε: Κόντρες έφερε η ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Φυλής για το 2017

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Χριστουγεννιάτικες ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου

Ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου  

«Μια εβδομάδα χωρίς νερό…»

Καταγγελίες στην εφημερίδα «Αυγή» έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά "Όμηρος" Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, ισχυριζόμενος ότι δεκάδες...

“Θύματα” των περικοπών τα Αστυνομικά Τμήματα Ζεφυρίου και Άνω Λιοσίων

Από την σελίδα bloko.gr που ασχολείται κυρίως με αστυνομικά θέματα, διέρρευσε σήμερα το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών...

«Ποντικοί» στο γήπεδο του Ακράτητου

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι άνθρωποι του Ακράτητου, με το θέαμα που αντίκρισαν όταν μπήκαν στην αποθήκη...