spot_img

Ανακοίνωσε τη δημιουργία νέας παράταξης ο Δημήτρης Μπουραΐμης (video)

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Συνέντυξη εφ’ολης της ύλης παραχώρησε στα τοπικά μέσα το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρώην Δήμαρχος Φυλής, Δημήτρης Μπουραΐμης.

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δύναμη Συμμετοχής», αφού έκανε μια σύντομη αναφορά στα πεπραγμένα της δικής του διοίκησης της περιόδου 2011-14, άσκησε κριτική στη νυν διοίκηση για την οποία υποστήριξε πως «διέπεται από την αντίληψη της υπεκφυγής».

Παράλληλα, αποκάλυψε πως στα «σκαριά» βρίσκεται η δημιουργία μιας νέας δημοτικής παράταξης, η οποία θα φέρει νέα στοιχεία και θα αποτελείται, μεταξύ άλλων, από νέους επιστήμονες της περιοχής.

“Υποχρέωση μιας παράταξης είναι να ανταποκρίνεται στο καινούριο. Για αυτό και εμείς δημιουργούμε μια νέα παράταξη για να λύσουμε τα καινούρια προβλήματα. Προσωπικά, πιστεύω ότι για τους δυο δήμους, Άνω Λιόσια και Ζεφύρι, είμαι κάτι καινούριο και έχω τις γνώσεις και τη δυνατότητα να το κάνω. Δεν είμαστε μέρος του προβλήματος αλλά της λύσης γιατί δε χρησιμοποιούμε κάθε φορά τα ίδια υλικά.

Η τρίτη διοικητική περίοδος του Καλλικράτη θα είναι τελείως διαφορετική σε αρμοδιότητες, δυνατότητες και χαρακτηριστικά. Για αυτό και η περιοχή χρειάζεται μια ισχυρή πολιτική δύναμη που θα βασίζεται κυρίως στους επιστήμονες της περιοχής αλλά και σε όλους τους δημότες. Μια Δημοκρατική Ένωση που θα οδηγήσει τις δυνάμεις που αγαπούν την περιοχή στη νίκη. Ήδη στα στελέχη μας έχει μοιραστεί ένα πλαίσιο αρχών, το οποίο θα δοθεί στη συνέχεια σε όλους τους κατοίκους του δήμου”.

Σε ότι αφορά τις απώλειες που έχει υποστεί η Δύναμη Συμμετοχής, μετά την αποχώρηση κάποιων μελών:

“Η συνεργασία με τα δυο πρώην μέλη της διοίκησής μας που αποχώρησαν από την παράταξη είχε γίνει μέσα στα πλαίσια της αυτονομίας τους. Ξεκινήσαμε την παράταξη με έναν πολιτικό φορέα αλλά συνεργαστήκαμε – στα πλαίσια μιας επερχόμενης διοίκησης – και με ανθρώπους που δεν ανήκαν στον ίδιο φορέα, όπως θα κάνουμε και στο μέλλον. Τους τίμησα και με τίμησαν. Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, ο καθένας είχε το δικαίωμα να πράξει όπως πίστευε. Σε προσωπικό επίπεδο, δεν έχω τίποτε με κανέναν από τους δυο”.

Για τους λόγους για τους οποίους χάθηκαν οι εκλογές του 2014:

«Την περίοδο 2011-2014 υπήρξε συστηματική διαστρέβλωση της πραγματικότητας, χτίστηκε ένα περιβάλλον μίσους, αναβίωσαν τοπικιστικά κριτήρια, υπήρχε συνεχής παραπληροφόρηση. Χρησιμοποίησαν τα πάντα. Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι στην πολιτική πρέπει να χρησιμοποιείς τα πάντα, να συμπεριφέρεσαι δηλαδή ως εγκληματική οργάνωση.

Εκμεταλλεύτηκαν ακόμα και το πρόγραμμα που δημιουργήσαμε, σε συνεργασία με την εκκλησία, για την ένταξη των τσιγγανόπουλων, πετώντας φωτοτυπίες με φωτογραφίες που με έδειχναν δίπλα στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τσιγγάνων σε εκδήλωση του προγράμματος και με τη λεζάντα «όχι στη συνδιαλλαγή». Εγώ ποτέ δε θα πέταγα τέτοια χαρτιά, παρότι πιστεύω ότι έχουν πραγματικά συνδιαλλαγή με τσιγγάνους.

Ενδεχομένως χάσαμε τις εκλογές γιατί δεν ασχοληθήκαμε με το παρελθόν, από σεβασμό στους δημότες που μας εξέλεξαν. Εγώ είχα δικαίωμα να ασχοληθώ με το παρελθόν στη Φυλή αλλά δεν είχα κανένα δικαίωμα να μιλώ για το τι έγινε πριν το 2010 στα Άνω Λιόσια και το Ζεφύρι. Αυτό πληρώσαμε. Ήταν όμως στρατηγική επιλογή, που δε θα την αλλάζαμε ποτέ, για αυτό και προχωράμε μπροστά».

Διαβάστε την εισήγηση στη συνέντευξη Τύπου Δημήτρη Μπουραΐμη

«Θα ήθελα καταρχήν να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ σήμερα και να σας πω ότι στην πορεία προς τις εκλογές, θα ενισχύσουμε περισσότερο την επαφή μαζί σας.

Όπως γνωρίζετε, μια και όλοι είμαστε πολλά χρόνια στην περιοχή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα, δεν είμαι από τους ανθρώπους που δίνουν συνεντεύξεις ή μιλάνε στα μέσα ενημέρωσης, για την ακρίβεια το έχω κάνει ελάχιστες φορές της αυτοδιοικητικής μου πορείας.

Υπό αυτή την έννοια, έχει ιδιαίτερη αξία για μένα ότι θέλησα να βρεθώ απέναντί σας και να μιλήσουμε για όσα έχουν συμβεί τα τελευταία 7 χρόνια, τη δική μας διοίκηση αλλά και τη διοίκηση του νυν δημάρχου Χρήστου Παππού.

Για την καλύτερη διευκόλυνση της συζήτησης, επέλεξα να μιλήσω για πέντε ενότητες που αφορούν τις εξής περιόδους:

1) Εκλογές 2010

2) Διοίκηση δήμου 2011-2013

3) Εκλογές 2014

4) Διοίκηση δήμου 2014-2017

5) Μέλλον

Οι πέντε ενότητες

ΕΚΛΟΓΕΣ 2010

Όπως γνωρίζετε, οι εκλογές του 2010 διεξήχθησαν με το εκλογικό σώμα που προερχόταν από τη συνένωση τριών πρώην δήμων (Άνω Λιοσίων, Φυλής & Ζεφυρίου). Εκλογές που μοιραία διεξήχθησαν μέσα σε κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης και στη βάση του πολωτικού – και εν τέλει τεχνητού – διλήμματος μνημονιακών και αντιμνημονιακών.

Μέσα στο ρευστό πολιτικό σκηνικό απουσίαζε οποιαδήποτε προετοιμασία για τη συνένωση και ουσιαστικά οι δήμοι υποχρεώθηκαν να αντιμετωπίσουν όλα τα βήματα και βέβαια όλα τα προβλήματά της. Προσωπικά, προερχόμουν από ένα δήμο που είχε τα πάντα ρυθμισμένα και μπορούσε να σχεδιάζει με κάθε λεπτομέρεια για το μέλλον του.

Ως δήμαρχος του πρώην δήμου Φυλής, γνώριζα για τα Άνω Λιόσια και το Ζεφύρι μέσα από το νομικό υπόβαθρο που διέπει γενικά την Αυτοδιοίκηση. Εκείνο που ήξερα καλά είναι πως οι δήμαρχοι εφαρμόζουν το νόμο και όπου το υπάρχον υπόβαθρο δεν τους εξυπηρετεί, προσπαθούν να το προσαρμόσουν στα χαρακτηριστικά της περιοχής τους ή να γίνεται προσπάθεια αλλαγής του. Αυτό συμβαίνει σε όλους τους δήμους και αυτό θα έπρεπε να συμβαίνει και στο δήμο Φυλής, στον οποίο αποφάσισα να διεκδικήσω το 2010 τη δημαρχία.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ 2011-2014

Ο ενιαίος δήμος Φυλής διέθετε τότε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με βάση τα οποία – και με τροχοπέδη τον Καλλικράτη – ξεκινήσαμε να θεσμοθετούμε ότι είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά το 2010, να υλοποιούμε όσα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε άμεσα και να δρομολογήσουμε τα υπόλοιπα.

Αντιμετωπίσαμε ως πρώτο θέμα την Παιδεία και ενδιαφερθήκαμε ιδιαίτερα για τη σχολική στέγη. Ολοκληρώσαμε ότι βρήκαμε ημιτελές, «τρέξαμε» ότι βρήκαμε ώριμο, καταφέραμε – μέσα σε ένα αντίθετο περιβάλλον – να μην υπάρξει οποιαδήποτε συγχώνευση σχολείων και κρατήσαμε ανέπαφα τα νομικά πρόσωπα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι μέσα σε 2 χρόνια πραγματικής διοίκησης, κάναμε το πρώτο βήμα επίλυσης του προβλήματος με την κατασκευή του 10ου δημοτικού σχολείου Άνω Λιοσίων, ολοκληρώσαμε το βρεφονηπιακό σταθμό στη Ζωφριά, θεμελιώσαμε και παραδώσαμε σχεδόν ολοκληρωμένο το βιοκλιματικό παιδικό σταθμό στην ίδια συνοικία.

Επιπλέον, ξεκινήσαμε ενέργειες για την κατασκευή ειδικών σχολείων με το Ειδικό σχολείο στη Λίμνη, την ίδρυση εσπερινού ΕΠΑΛ κλπ. Σημαντική ήταν, επίσης, η προσπάθεια ένταξης των τσιγγανόπουλων σε δράσεις εκπαίδευσης, κάτι που ξεκινήσαμε και προχωρήσαμε σε συνεργασία με την εκκλησία.

Το δεύτερο θέμα που αντιμετωπίσαμε ήταν η απασχόληση, δηλαδή η αξιοπρέπεια. Εκμεταλλευτήκαμε κάθε πρόγραμμα που υπήρχε για απασχόληση και κατάρτιση (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προγράμματα ΚΟΙΝΣΕΠ, voucher κ.α) και το κάναμε σε μια εποχή με απολύσεις, απαγόρευση προσλήψεων, κινητικότητα – κοντολογίς σε ένα περιβάλλον εχθρικό. Αντί να στηριχθούμε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης αφού επρόκειτο για την απασχόληση δημοτών (όπως ακριβώς κάνουμε εμείς σήμερα ως αντιπολίτευση) λοιδορηθήκαμε οικτρά. Από εκείνους που όταν ανέλαβαν, κατάργησαν οποιοδήποτε πρόγραμμα κοινωνικής συνοχής.  

Παράλληλα, εντάξαμε τους συλλόγους στη δομή του δήμου αλλά δεν καταφέραμε να τους κάνουμε συνεργάτες στην αντιμετώπιση της απασχόλησης, όπως και δεν καταφέραμε να στηρίξουμε επαρκώς τους επαγγελματίες της περιοχής, παρά το γεγονός ότι το προσπαθήσαμε.

Εδώ θα ήθελα να επισημάνω, πάντως, ότι ως διοίκηση επιχειρήσαμε να δημιουργήσουμε ένα υπόβαθρο στρατηγικού σχεδιασμού και ανάπτυξης του δήμου που αφορούσε όλους τους επαγγελματίες της περιοχής μέσα από τη συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο της Πεσκάρα. Το Πανεπιστήμιο θα παρέδιδε μια πρωτοπόρα μελέτη, σε συνδυασμό με το περιβάλλον και τις νέες τεχνολογίες, που θα λειτουργούσε ως ομπρέλα προστασίας απέναντι σε κάθε μελλοντική επαγγελματική δραστηριότητα. Προσπάθεια που τερμάτισε η σημερινή διοίκηση του δήμου.

Το τρίτο θέμα ήταν η κοινωνική αλληλεγγύη. Η εύρυθμη λειτουργία της ΚΕΔΗΦ αποτέλεσε από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες, αποπληρώθηκαν τα χρέη από την πρώτη διοίκηση Παππού (2007-2010) και υπήρξε ένα υγιές νομικό πρόσωπο με έντονη κοινωνική δραστηριότητα κοντά στον πολίτη και τις ανάγκες του. Ξεκίνησε να λειτουργεί Κοινωνικό Συσσίτιο, με παράδοση κατ΄οίκον, Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο. Χριστούγεννα και Πάσχα οι οικονομικά αδύναμοι δημότες ήξεραν ότι θα είχαν χρηματικό βοήθημα, λειτούργησαν ΚΔΑΠ και Ψυχοπαιδαγωγικά Κέντρα σε Άνω Λιόσια και Ζεφύρι.

Καθιερώσαμε τη χορήγηση δεκατιανού σε μαθητές σχολείων που παρουσίαζαν πρόβλημα υποσιτισμού και λειτουργήσαμε παιδικούς σταθμούς – πρότυπο με παροχές εφάμιλλες ή και καλύτερες των ιδιωτικών. Τα σχολεία εξοπλίζονταν πλήρως αποκλειστικά με χρήματα του δήμου. Σε κανένα οικονομικά αδύναμο δημότη δεν κοβόταν το φως. Κανείς δεν επαιτούσε έξω από τα γραφεία των αντιδημάρχων για να μη μείνουν τα παιδιά του χωρίς ρεύμα και το ψυγείο του χωρίς τρόφιμα.

Το τέταρτο θέμα ήταν η παραβατικότητα. Ο πληθυσμός του δήμου Φυλής αποτελείται από Έλληνες και Έλληνες δημότες τσιγγάνικης καταγωγής. Πάγιο αίτημα της διοίκησής μας ήταν να υπάρχει μια πραγματική απογραφή – καταγραφή του τσιγγάνικου στοιχείου της περιοχής, ώστε να ξέρουμε ποιοι είναι και τι δουλειά κάνουν. Να τους υποχρεώσουμε να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, να ακολουθούν τους νόμους και να έχουν υποχρεώσεις, όχι μόνο δικαιώματα. Επίσης, να αλλάξουν οι συντελεστές δόμησης για να μην επεκτείνονται με οριζόντιες ιδιοκτησίες και χάνει την αξία της η γη.

Όσοι πιστεύουν ότι οι τσιγγάνοι δεν επιθυμούσαν να εγκατασταθούν στη νυν δημοτική ενότητα Φυλής, πλανώνται πλάνη οικτρά. Ως δήμαρχος στον πρώην δήμο Φυλής εφάρμοσα πιστά την αποτρεπτική πολιτική που βρήκα από τον προκάτοχό μου. Δημιούργησα έσοδα στο δήμο, πέρασα την αντίληψη της «προτίμησης» και, παράλληλα με την προστασία της περιοχής μου από οτιδήποτε θα απειλούσε την κοινωνική συνοχή της, δημιουργούσα και δημοτική περιουσία.

Το πέμπτο θέμα ήταν το περιβάλλον. Το θέμα αυτό αποτελεί από μόνο του μια ολόκληρη κατηγορία και το αφήνω για να το θέσουμε στη συζήτηση που θα κάνουμε αργότερα. Θα σας πω μόνο τούτο: τέλη του 2012 είχαμε μια ομόφωνη, ιστορική απόφαση για τον τόπο και τη φτάσαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας: η περιοχή έχει τελειώσει με τα σκουπίδια.

ΕΚΛΟΓΕΣ 2014

Κατά τη διάρκεια της θητείας μας αλλά και προεκλογικά, αρνηθήκαμε να πολιτευτούμε με το παρελθόν και να κάνουμε σημαία τα χρέη που παραλάβαμε. Πεποίθησή μας είναι ότι όποιος μιλάει για το παρελθόν δεν έχει πρόταση για το μέλλον και, βέβαια, δε λύνει τα προβλήματα του παρόντος. Άλλωστε, το να ασχολείσαι με το παρελθόν είναι πολυτέλεια όταν παλεύεις για να βρεις λύσεις. Προτιμήσαμε να δουλέψουμε συμμετοχικά, συλλογικά και να κάναμε διαβούλευση με την κοινωνία.

Αντίθετα, οι παρατάξεις που συσπειρώθηκαν τη δεύτερη Κυριακή γιατί είχαν τη θέληση να στηρίξουν την πολιτική του Χρήστου Παππού, πολιτεύτηκαν μόνο με τη διαστρέβλωση του παρελθόντος. Προφανώς δεν είχαν καμία πρόταση, παρά μόνο ένα μένος – προσωπικό και πολιτικό. Παρόλα αυτά, τους ευχηθήκαμε να πετύχουν, ξεπερνώντας το γεγονός ότι στηρίχθηκαν σε ένα σαθρό πλαίσιο αρχών (το οποίο έχει πάψει προ πολλού να ισχύει). Και συνεργασίες που δεν οικοδομούνται σε σταθερές βάσεις είναι θέμα χρόνου να πάψουν να ισχύουν.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ 2014-2017

Βαδίζοντας στον 4ο χρόνο της διοίκησης Παππού, το μόνο που μπορεί να δει κανείς είναι μηδέν έργο. Επίσης, μπορεί να δει ότι:

-Το 2007, κατά την πρώτη διοίκηση, βρήκε χρέη 70 εκατομμυρίων ευρώ από τη διοίκηση Χριστοφιλάκη χωρίς τόκους και παρέδωσε 500 εκατομμύρια.

-Έκανε το στρατηγικό λάθος να αποδεχθεί ύψος χρεών που δεν έχει καμία σχέση με το πραγματικό. Και αντί να το ελέγξει και να συνεργαστεί για να το μειώσει, προτίμησε να συνταχθεί με δυο δήμους που χρωστούσαν «ψίχουλα» και προχώρησε σε μια ρύθμιση 2.500 χρόνων που δεσμεύει γενιές και γενιές. Και μάλιστα καυχιέται για αυτό. Πώς ήξερε, αλήθεια, τι χρωστούσε εφόσον οι επιχειρήσεις είναι υπό εκκαθάριση;

-Αποδέχθηκε μείωση των αντισταθμιστικών, ακυρώνοντας το υπερόπλο που διαθέτει και συνθηκολόγησε σε όλα. Και επειδή κάπου μου είπαν ότι συζητείται πως μέρος των χρημάτων που βρίσκονται στο ταμείο του δήμου, τα «κέρδισε» από κάποια δίκη κατά του ΕΔΣΝΑ, σας λέω κατηγορηματικά πως όχι μόνο δεν πήρε τα 20 εκατομμύρια που διεκδικούσε αλλά την αγωγή την κέρδισε ο Σύνδεσμος και μάλιστα ζητά πίσω και την προκαταβολή των 3.000.000 ευρώ. Αμφιβάλλω, δηλαδή, και αν την πάλεψε.

 -Δημιούργησε στρατιές οικονομικά αδύναμων πολιτών. Η κοινωνία πεινάει και η δημοτική αρχή αναλώνεται σε φιέστες ως άλλη Μαρία Αντουανέτα: αφού δεν έχουν ψωμί, δώστε τους παντεσπάνι.

-Έκλεισε την ΚΕΔΗΦ, το σημαντικότερο βραχίονα της κοινωνικής πολιτικής, αποκλείοντας χιλιάδες ωφελουμένους και μειώνοντας θέσεις εργασίας. Κατάργησε το Κοινωνικό Μαγειρείο που σίτιζε 1000 και πλέον οικονομικά αδύναμους συμπολίτες, το Κοινωνικό Συσσίτιο και κοινωνικά προγράμματα που λειτουργούσε η ΚΕΔΗΦ. Αφήνει να κόψουν το ρεύμα σε δεκάδες νοικοκυριά.

-Πολιτεύτηκε και πολιτεύεται με το παρελθόν, μιλά διαρκώς για καμένη γη, ότι τίποτε δεν έγινε πουθενά. Ακριβώς για να καλύψει την παντελή απουσία του δικού του έργου.

-Δηλητηρίασε την πολιτική ζωή του τόπου με «δήθεν» ελλείμματα και «τρύπες». Η δομή του Καλλικράτη είναι τέτοια που είτε σε κατατάσσει στους διοικούντες του κοινού ποινικού δικαίου ή σε εκείνους που εφαρμόζουν το διοικητικό δίκαιο.

-Αναφέρεται συνεχώς στο πλεονασματικό «ταμείο» του δήμου. Παραλείπει να πει ότι είναι ακριβώς το ταμείο που αφήσαμε εμείς, αφού όταν παραδώσαμε το Σεπτέμβριο του 2014, δεν είχαμε πάρει ούτε ένα ευρώ από τα αντισταθμιστικά.

-Χρωστάει παντού, δημιουργεί νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, κάνει ψευτοπολιτική και πριμοδοτεί τους δικούς του.

– Εκμεταλλευόμενη τις έκτακτες καιρικές συνθήκες προχώρησε σε αναθέσεις μελετών ύψους 2.000.000 ευρώ από λεφτά του δήμου, δηλαδή των πολιτών.

Και το κυριότερο: δεν έχει κάνει κανένα, μα κανένα έργο. Στον 4ο χρόνο διοικεί με την ουρά των έργων που της αφήσαμε. Δε χρειάζεται να προσπαθήσει κάποιος πολύ για να το διαπιστώσει: αρκεί να κοιτάξει τη γειτονιά του και να απαντήσει στο ερώτημα αν γίνεται οποιοδήποτε έργο.

ΜΕΛΛΟΝ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Έχοντας ως δεδομένο ότι η τοπική Αυτοδιοίκηση θα παραμείνει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό ετεροδιοικούμενη, πιστεύουμε ότι όλα θα κριθούν από τη δυνατότητα των δημάρχων να ξεφύγουν από τη «θηλιά» της πολιτείας.

Ο δήμος Φυλής είχε άλλα προβλήματα πριν 7 χρόνια και άλλα έχει σήμερα και θα έχει αύριο. Με βάση τα νέα χαρακτηριστικά, θα δημιουργήσουμε ένα δήμο που θα επιχειρήσει:

• Σε συνεργασία με τις παραγωγικές τάξεις να λύσει τα προβλήματα και να αναπτύξει τον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα.

• Να καλύψει την απασχόληση των δημοτών του σε τοπικό επίπεδο, να ολοκληρώσει τις βιομηχανικές ζώνες, να δημιουργήσει σε συνεργασία με ιδιώτες όλα τα έργα υποδομής.

• Να λύσει το πρόβλημα της σχολικής στέγης

• Να προχωρήσει σε πραγματική απογραφή – καταγραφή και να διεκδικήσει ένα ισχυρό κανονιστικό πλαίσιο ένταξης

• Να προχωρήσει σε πολεοδομική ανασυγκρότηση, μέσα από την οποία θα δημιουργηθεί αστικός χαρακτήρας και θα σταματήσει η οριζόντια επέκταση των ιδιοκτησιών.

• Να λύσει ουσιαστικά τα θέματα της παραβατικότητας και όχι με δωρεές τζιπ. Είναι αστείο να λέμε ότι η τοπική Αυτοδιοίκηση που διαχειρίζεται το 2% του προϋπολογισμού βοηθά το κράτος που διαχειρίζεται το 98%.

• Να εφαρμόσει το νόμο σε όλα τα επίπεδα. Δεσμευόμαστε ότι ο πρώτος που θα δίνει το παράδειγμα θα είναι ο νέος δήμος.

Στο πλαίσιο αυτό, οραματιζόμαστε:

 – Ένα δήμο που να υπερασπίζεται τα κοινωνικά δικαιώματα των δημοτών

 – Να αναλαμβάνει ευθύνη απέναντι στη νέα γενιά για να αντιμετωπίσει την ανεργία και τον ξενιτεμό της

– Θεωρούμε ότι η πόλη είναι οι άνθρωποί της και, πέρα από τις κοσμικές εκδηλώσεις, υπάρχουν προβλήματα που αναζητούν λύση

– Ένα δήμο με διαφάνεια, αξιοκρατία, νομιμότητα που να λειτουργεί δημοκρατικά με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

– Ένα δήμο συμμετοχικό, συλλογικό που να υπηρετεί τις ανάγκες των πολλών και όχι τα συμφέροντα των λίγων.

Όπως είπαμε και νωρίτερα, η περιοχή, όταν αναλάβαμε το 2010 είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, σήμερα τα προβλήματα είναι καινούρια για αυτό και σήμερα εμείς δημιουργούμε μια καινούρια, μεγάλη παράταξη που φιλοδοξεί να τα αντιμετωπίσει. Μια ισχυρή πολιτική δύναμη που θα συνεργαστεί με τις δυνάμεις του μέλλοντος και θα τις διαμορφώσει.

Πρέπει να προσαρμοστούμε στα καινούρια δεδομένα, να αλλάξουμε τα πάντα και θα τα αλλάξουμε.

Σας ευχαριστώ».

Διαβάστε τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

• Η αντιμετώπιση της παραβατικότητας υπήρξε μια από τις πρώτες προτεραιότητες της διοίκησής μας (2011-2014), καθώς πιστεύουμε πως όπου δεν υπάρχει το κράτος, πρέπει να λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα στα πλαίσια της εγγύτητας και της επικουρικότητας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, φέραμε φύλαξη στα σχολεία και, με τη συμβολή της τοπικής αστυνομίας, καταφέραμε να μειώσουμε την παραβατικότητα. Επίσης, κάναμε αγώνα για να μην καταργηθεί η δημοτική αστυνομία και, αν ο κόσμος μας δώσει και πάλι την ευθύνη της περιοχής, δεσμευόμαστε ότι η υπηρεσία αυτή θα έχει εντελώς χαρακτηριστικά πραγματικής αστυνόμευσης.

• Ο αγώνας μας στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, την περίοδο 2011-2014, ήταν υπαρξιακός και υπαγορευόταν από την ανάγκη να αποτινάξουμε τη ρετσινιά μιας περιβαλλοντικά υποτελούς περιοχής. Το σκηνικό ήταν το εξής: είσαστε ένας χρεοκοπημένος δήμος σε μια χρεοκοπημένη χώρα, συνεπώς πρέπει να είστε περιβαλλοντικά υποτελείς. Αντίληψη που έχει υιοθετήσει η σημερινή διοίκηση του Χρήστου Παππού.

• Η διοίκηση διευθέτησε, εν μια νυκτί, ένα ανύπαρκτο χρέος, δεσμεύοντας γενιές και γενιές, χωρίς να έχει αυτό το δικαίωμα. Γνωρίζουμε πως η διοίκηση Χριστοφιλάκη άφησε χρέος 70 εκατομμύρια και η διοίκηση Παππού άφησε 500 εκατομμύρια. Φανταστείτε, μια οικογένεια να χρωστά 500 ευρώ και ξαφνικά να υποχρεωθεί για διακανονισμό 5.000 ευρώ. Εύχομαι αυτό να μην έχει ενταχθεί σε κάποιο γενικότερο παιχνίδι της τότε κυβέρνησης.

• Μιλήσαμε πολύ νωρίς για την ανάγκη απογραφής – καταγραφής κατοίκων, νοικοκυριών και επιχειρήσεων με έμφαση την αποκέντρωση, κάτι που τώρα αναφέρεται ευρέως, γιατί ο πληθυσμός της περιοχής μας αποτελείται σε αρκετό ποσοστό από Έλληνες τσιγγάνους. Αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρέμβουμε, δε μπορούμε να λύσουμε κανένα θέμα.

• Ως διοίκηση κάναμε πολεοδομικές συμβάσεις σε όλα τα επίπεδα, απαραίτητες για να προχωρήσουμε στο σχεδιασμό μας. Η διοίκηση Παππού ακύρωσε κάθε πολεοδομική προσπάθεια και επιπλέον ακυρώνει τη διαπιστωτική πράξη διοικητικών ορίων που είχαμε κάνει, συναινώντας σε οποιαδήποτε προσέγγιση του δήμου Ασπροπύργου, απεμπολώντας έσοδα που της ανήκουν.

• Το 2010 είπαμε ότι θα προχωρούσαμε στην κατασκευή του προαστιακού σταθμού στο Ζεφύρι και μας λοιδόρησαν. Το επανεντάξαμε ως έργο και υλοποιήθηκε.

• Η σημερινή δημοτική αρχή διέπεται από την αντίληψη της υπεκφυγής. Δείτε, στέλνει τώρα ένα ερωτηματολόγιο για δήθεν διαβούλευση με τους πολίτες, σχετικά με τις συγκοινωνιακές ανάγκες της συνοικίας τους. Δηλαδή, έχει διοικήσει 7 χρόνια και δε γνωρίζει τις ανάγκες των κατοίκων; Αυτό εξηγεί και τη στάση της στην ανατροπή της λειτουργίας του Προαστιακού.

• Με το Ζεφύρι, ως πρώην δήμος Φυλής, υπήρχε μια πραγματική αδελφοποίηση. Όπου μπορούσαμε, με τη δύναμη που είχαμε, βοηθήσαμε όλους τους δημάρχους που μας το ζήτησαν σε σοβαρά προβλήματα στην περιοχή. Το ίδιο συνέβαινε και με τα Άνω Λιόσια.

• Σε όποιο επίπεδο της πολιτικής και αν βρίσκεται κάποιος, χρειάζεται να αποσαφηνίζει ποιο είναι το κοινωνικό δικαίωμα που θα πρέπει να γίνεται σεβαστό μέσα από πράξεις: δικαίωμα στην εκπαίδευση, στον επαγγελματικό προσανατολισμό, στην απασχόληση, στην ισότητα των ευκαιριών, των δυο φύλων.

• Η πολιτική μιας διοίκησης πρέπει να εδράζεται στα συμφέροντα των πολλών και όχι μιας ομάδας. Εμείς ως παράταξη, εκπροσωπούμε το κοινωνικό δικαίωμα των πολλών.

• Η διοίκηση του δήμου συμπεριφέρεται σα να έχει λύσει όλα τα προβλήματα και χρειάζεται μόνο να κάνει εκδηλώσεις για να επιδείξει την κοινωνική της πολιτική. Είναι καλό να γίνονται εκδηλώσεις, κυρίως για τα παιδιά, αλλά πρέπει την ίδια ώρα ο κόσμος να μην πεινάει. Ένα ποσοστό της τάξης του 30% των κατοίκων έχει εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν φτωχοί σε ένα δήμο που έχει χρήματα.

• Η δημοτική αρχή του Χρήστου Παππού ανέλαβε το Σεπτέμβριο του 2014 και δυο μήνες μετά έλεγε ότι έχει ταμείο 20 εκατομμύρια ενώ τα έσοδά της είναι 4 εκατομμύρια το μήνα. Πράγματι, τα είχε αυτά τα χρήματα αλλά γιατί; Γιατί σε εμάς δεν αποδόθηκαν εγκαίρως τα αντισταθμιστικά. Και αντί να πει την αλήθεια, παρίστανε το ταχυδακτυλουργό.

• Σε στρατηγικά θέματα πρέπει να έχεις σταθερές αρχές, να μη λες άλλα και να κάνεις άλλα, ακόμα και αν χρειαστεί να συγκρουστείς. Το 2009 η μείωση των αντισταθμιστικών ήταν αιτία πολέμου για την τότε διοίκηση του Χρήστου Παππού. Το 2015 την αποδέχθηκε. Ύστερα ψήφισε τον Περιφερειακό σχεδιασμό, ο οποίος συνεχίζει τον εφιάλτη της Φυλής και αργότερα αποδέχθηκε έναν τελείως αρνητικό διαγωνισμό για την διαχείριση των υγρών αποβλήτων, που αν ολοκληρωθεί, η δυσοσμία στην περιοχή θα υπάρχει για τα επόμενα 20 χρόνια.

• Προσωπικά, είμαι υπέρ μιας μικτής οικονομίας, δεν πιστεύω στην αντιπαράθεση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Είναι μεγάλο λάθος να πιστεύουμε ότι υπάρχει δημόσια οικονομία. Ο δήμος έχει εργαζόμενους ανάλογα με τις δυνατότητές του αλλά τα έργα δίνονται σε ιδιώτες. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία να μην είναι κρατικοδίαιτη, ούτε μεταπρατική αλλά παραγωγική.

• Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ζητήσαμε από το δήμαρχο να επισπεύσει το θέμα της μεταφοράς των εργαζομένων της ραδιοφωνίας το δήμο. Εμείς το 2012 είχαμε πάρει απόφαση για τη μεταφορά τους, μας ενδιαφέρει να σωθούν, παρά το γεγονός ότι δεν κατάλαβαν ποτέ τι παρέλαβα το 2011. Το δικαιούνται και είναι ταλαιπωρημένοι ακριβώς γιατί υπερασπίστηκαν το ραδιόφωνο ενώ κάποιοι άλλοι – που σήμερα το παίζουν υποστηρικτές τους – δέχθηκαν να μεταφερθούν και κατά συνέπεια να κλείσει ουσιαστικά ο σταθμός από το 2008, κάτι που υπήρξε πάγια θέση του Χρήστου Παππού. Θεωρώ πάντως ότι σήμερα ο δήμαρχος, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, πήραν μια σωστή πρωτοβουλία να λυθεί το θέμα αλλά δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο.

• Είμαστε εδώ, είμαστε παρόντες και δυνατοί. Σεβόμαστε τους δημότες που στάθηκαν δίπλα μας και μας όρισαν να κάνουμε αντιπολίτευση.

Δείτε στιγμιότυπα από τη συνέντευξη:

https://www.youtube.com/watch?v=TThCgmKKtlQ

https://www.youtube.com/watch?v=aXsOtwDkuEk

https://www.youtube.com/watch?v=zVHKl9MZax8

https://www.youtube.com/watch?v=ynWd-w9k9SY&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=3d4ERIBnW_U&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=reo98_hU6FM&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=eEq-_fimoKU&feature=youtu.be

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Χριστουγεννιάτικες ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου

Ευχές από την αντιδήμαρχο Φυλής Ελένη Λιάκου  

“Θύματα” των περικοπών τα Αστυνομικά Τμήματα Ζεφυρίου και Άνω Λιοσίων

Από την σελίδα bloko.gr που ασχολείται κυρίως με αστυνομικά θέματα, διέρρευσε σήμερα το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών...

«Μια εβδομάδα χωρίς νερό…»

Καταγγελίες στην εφημερίδα «Αυγή» έκανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά "Όμηρος" Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, ισχυριζόμενος ότι δεκάδες...

Ας καθιερώσουμε την 28η Απριλίου ως «ημέρα Δημοκρατίας»!

Αίσθηση προκάλεσε το πρωί το «μαύρο» στους τηλεοπτικούς  δέκτες.  Η επίσημη εξήγηση της Digea: «Λόγω σοβαρού τεχνικού προβλήματος...