Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος αποτελεί ένα από τα μεγάλα προβλήματα υγείας του σύγχρονου ανθρώπου. Στην Ελλάδα συμβαίνουν ετησίως 7.000-8.000 περιστατικά αιφνίδιου θανάτου. Η μάχη για τη ζωή χάνεται στα πρώτα 3-5 λεπτά, όσο αντέχει δηλαδή, ο εγκέφαλος χωρίς οξυγόνο.
Η μόνη δυνατότητα επαναφοράς, είναι η άμεση ιατρική φροντίδα και η χορήγηση ηλεκτρικού ρεύματος (Απινίδωση), με ειδικό μηχάνημα που λέγεται Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής (Α.Ε.Α.).
Οι Α.Ε.Α. σύμφωνα και με την κείμενη νομοθεσία, πρέπει να βρίσκονται σε δημόσιες υπηρεσίες,αθλητικά κέντρα,σχολεία και γενικά σε πολυσύχναστους χώρους. Για παράδειγμα στην Ολλανδία είναι εγκατεστημένοι 20.000 Α.Ε.Α., όταν στην Ελλάδα έχουμε μόνο 300-400. Στη Δανία, όπου τα παιδιά εκπαιδεύονται μέσα από τα σχολεία στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΑ), το 60% των ατόμων που παθαίνουν ανακοπή επιβιώνουν.
Σε συνάντηση που είχαμε με τον Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού, κρίθηκε αναγκαίο να τοποθετηθούν αυτόματοι εξωτερικοί Απινιδωτές και παράλληλα να εκπαιδευτούν το προσωπικό αλλά και εθελοντές δημότες στην Κ.Α.Α. Μελετώντας τις ανάγκες, οι χώροι που αποφασίστηκε να τοποθετηθούν οι Α.Ε.Α. είναι οι εξής:
1) Δημαρχείο Άνω Λιοσίων
2) Δημαρχείο Φυλής (Νικόλαος Λιάκος)
3) Δημαρχείο Ζεφυρίου
4) Κολυμβητήριο Άνω Λιοσίων
5) Κλειστό Γυμναστήριο Δροσούπολης
6) Κλειστό Γυμναστήριο Ζωφριάς
7) Κλειστό Γυμναστήριο Ζεφυρίου(Σπάρτακος)
8) Κλειστό Γυμναστήριο Αγ.Νικολάου
9) Κλειστό Γυμναστήριο Ζεφυρίου
10) Γήπεδο Ακράτητου
11) Γήπεδο Θρασύβουλου
12) Γήπεδο Πανοράματος
13) ΚΑΠΗ Άνω Λιοσίων
14) ΚΑΠΗ Άνω Λιοσίων (Δροσούπολη)
15) ΚΑΠΗ Χασιάς
16) ΚΑΠΗ Ζωφριάς
17) Α.Τ Άνω Λιοσίων
18) Α.Τ Ζεφυρίου
Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού που στέκεται αρωγός στην υλοποίηση της ιδέας που «θωρακίζει» τον Δήμο Φυλής, προστατεύοντας παιδιά, αθλητές, την «τρίτη» ηλικία, τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και γενικά όλους τους δημότες.
Γεώργιος Μαρπίνης Τεχνολόγος-Ακτινολόγος
(Τμήματος Απεικονίσεων) ΩΝΑΣΕΙΟ Κ.Κ.
Συνεργάτης (Θέματα υγείας) του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού