spot_img

Θωρακισμένα τζιπ «θηρία» για τη φύλαξη σε Άνω Λιόσια, Ζεφύρι

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Στο παρελθόν, τα τζιπ χρησιμοποιούνταν από το προσωπικό της ευρωπαϊκής αστυνομικής δύναμης EULEX στο Κόσοβο.

 

Μετάθεση από τα Κεντρικά Βαλκάνια στη Δυτική Αττική πήραν 25 θωρακισμένα τζιπ της ευρωπαϊκής δύναμης EULEX στο Κόσοβο. Παραχωρήθηκαν με τη μορφή δωρεάς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και τα πρώτα δέκα από αυτά αποφασίστηκε να διατεθούν στις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) της Δυτικής Αττικής.

Από σήμερα εξάλλου τίθεται σε ισχύ το νέο, επικαιροποιημένο σχέδιο αστυνόμευσης των δυτικών συνοικιών της πρωτεύουσας, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την «ενεργοποίηση» πέντε επιπλέον ΟΠΚΕ σε περιοχές όπως τα Άνω Λιόσια, το Ζεφύρι, το Μενίδι, ο Ασπρόπυργος, τα Μέγαρα κ.ά.

Οι συζητήσεις για την παραχώρηση των αυτοκινήτων ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2015 και τέθηκαν υπό την εποπτεία του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την επίσημη παραλαβή τους σήμερα, ολοκληρώθηκαν χρονοβόρες διαδικασίες για την αποδοχή της δωρεάς, τον τεχνικό έλεγχο των αυτοκινήτων, τη βαφή τους στα χρώματα της αστυνομίας κ.ο.κ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για ημιθωρακισμένα τζιπ μάρκας Toyota Land Cruiser, με δυνατότητα μεταφοράς έως επτά επιβατών. Εχουν αλεξίσφαιρα τζάμια και ειδική θωράκιση στις πόρτες. Στο παρελθόν, χρησιμοποιούνταν από το προσωπικό της ευρωπαϊκής αστυνομικής δύναμης EULEX στο Κόσοβο.

Το διάστημα πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες δωρεάς τους στο ελληνικό Δημόσιο βρίσκονταν ακινητοποιημένα στο Τελωνείο της Θεσσαλονίκης και παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης κατόπιν μεσολάβησης της Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2015 η EULEX είχε βγάλει σε δημοπρασία μέρος του στόλου των αυτοκινήτων της, όπως εξάλλου προκύπτει από ανακοινώσεις που βρίσκονται δημοσιευμένες στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Από τα συνολικά 25 ημιθωρακισμένα τζιπ, τα δέκα αποφασίστηκε να διατεθούν στις νέες ομάδες ΟΠΚΕ που προστίθενται από σήμερα στις αστυνομικές δυνάμεις της Δυτικής Αττικής. Από τα υπόλοιπα 15, ένα θα μεταφερθεί στην Κρήτη, τέσσερα στη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα δέκα θα παραμείνουν στην Αττική. Οι πέντε νέες ομάδες ΟΠΚΕ αποτελούνται από αστυνομικούς (συνολικά 50) που αποδεσμεύθηκαν από τη φύλαξη στόχων και παρακολούθησαν ειδικό πρόγραμμα μετεκπαίδευσης. Θα πλαισιώσουν τις 12 Ομάδες Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας που ήδη περιπολούν σε Μενίδι, Ανω Λιόσια, Ζεφύρι, Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Μέγαρα. Μάλιστα, το επικαιροποιημένο σχέδιο αστυνόμευσης της Δυτικής Αττικής που έχει καταστρώσει η ΓΑΔΑ προβλέπει «κατάτμηση» της περιοχής μεταξύ Ασπροπύργου και Μεγάρων σε δύο μικρότερες περιοχές και ταυτόχρονη αύξηση των ΟΠΚΕ που διατίθενται εκεί.

Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα μετεκπαίδευσης άλλων 50 αστυνομικών που θα συγκροτήσουν τις επόμενες πέντε νέες ΟΠΚΕ.

 

Πηγή: Εφημερίδα “Καθημερινή”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Συνάντηση Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού με το νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Ασπροπύργου Γιάννη Ηλία

Συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Ασπροπύργου Γιάννη Ηλία, είχε το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου 2023, ο Δήμαρχος...

Δύο άτομα παρασύρθηκαν στο ρέμα της Εσχατιάς – Ο ένας διεσώθη, αγνοείται ο δεύτερος

Η σφοδρή καταιγίδα που πλήττει από χθες την Αθήνα, τις τελευταίες ώρες χτυπά αλύπητα και τη Δυτική Αττική...

Κύπελλο Ελλάδος: Παναχαϊκή – Η μεγάλη «πρόκληση» για τον Αχαρναϊκό

Αντιμέτωπος με την Παναχαϊκή θα τεθεί ο Αχαρναϊκός, στο πλαίσιο της 3ης φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος, μετά τη...

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σήμερα σε Άνω Λιόσια και Αχαρνές

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ, καταβάλλονται «διαρκείς προσπάθειες για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία των δικτύων και εγκαταστάσεων διανομής...