Οι παιδίατροι ζητούν από το υπ. Υγείας να εντάξει στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών το εμβόλιο για την οροομάδα Β.
Το θέμα της ένταξης του εμβολίου για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού που είχε απασχολήσει πριν από τρεις εβδομάδες την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής – είχε στείλει επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας – επανέρχεται στο προσκήνιο με έναν δραματικό τρόπο: με «πρωταγωνιστή» ένα 5χρονο παιδί από το Καματερό Αττικής το οποίο νόσησε με μηνιγγίτιδα τύπου Β, εκδήλωσε μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία μέσα σε ένα 24ωρο, νοσηλεύτηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και πλέον θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση (μερικό ακρωτηριασμό) στο κάτω άκρο του.
Η μικρή ασθενής νοσηλεύεται τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού». Το 5χρονο κοριτσάκι διεγνώσθη με μηνιγγίτιδα τύπου Β στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, ωστόσο η εξέλιξη της νόσου ήταν ραγδαία και οδήγησε σε εισαγωγή σε ΜΕΘ. Το παιδί διέφυγε τελικά τον κίνδυνο, ωστόσο η μηνιγγίτιδα τύπου Β είχε προκαλέσει εκτεταμένες νεκρώσεις στην περιοχή της φτέρνας και των δαχτύλων του παιδιού. Οι γιατροί του Παιδιατρικού νοσοκομείου έχουν προγραμματίσει τον μερικό ακρωτηριασμό του κάτω άκρου της 5χρονης και την προσθήκη τεχνητού άκρου.
Επανεξέταση της αποζημίωσης του εμβολίου για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού ζητούν οι παιδίατροι
Με επιστολή της, η Ελληνική Ένωση Ελευθεροεπαγγλματιών Παιδιάτρων Αττικής (ΕΕΛΠΑΙΔΑΤΤ) προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, επισημαίνει πως παρότι τα τελευταία χρόνια η επίπτωση της μηνιγγίτιδας έχει μειωθεί σημαντικά χάρη στην εκτεταμένη εφαρμογή των εμβολιασμών έναντι των οροομάδων C, A,W και Y, ωστόσο η κύρια αιτία μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας παραμένει η οροομάδα Β (έναντι της οποίας γίνεται το εμβόλιο) καθώς ευθύνεται για το 86,6% των περιπτώσεων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ελλάδα (στοιχεία έτους 2015).
Η πρόληψη, μέσω εμβολιασμού, συνιστά τη βασική άμυνα απέναντι στη νόσο, αλλά το εμβόλιο παραμένει εκτός Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών, λόγω σταθερά χαμηλής επιδημιολογίας.
Οι παιδίατροι υπογραμμίζουν πως η πολύ σοβαρή επιβάρυνση της υγείας που προκαλείται από τη μηνιγγίτιδα δεν μπορεί να μετριέται μόνο με βάση τον αριθμό των περιστατικών και ζητούν από τους αρμοδίους ένταξη στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών αλλά και ξεκάθαρες συστάσεις για τη χορήγησή του από την πολιτεία προς τους γιατρούς.
«Η παιδιατρική κοινότητα έχει διαφορετικές προσεγγίσεις του συγκεκριμένου εμβολιασμού, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχυσης στους γονείς και τελικά στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Ουδείς μπορεί να υπολογίσει το επίπεδο της ευθύνης που επιβαρύνει έναν παιδίατρο όταν αρρωστήσει ένα παιδί από νόσημα για το οποίο υπάρχει εμβόλιο» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕΛΠΑΙΔΑΤ, κ. Κώστας Νταλούκας.
Προσθέτει, δε, ότι είναι ανεπίτρεπτο στην Ελλάδα της κρίσης αντί η πολιτεία να επενδύει σε μέτρα πρόληψης για να διασφαλίσει την προστασία των πιο αδύναμων μελών της κοινωνίας, δημιουργεί παιδιά δύο ταχυτήτων, καθώς ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα των γονιών τους κάποια προστατεύονται περισσότερο ή λιγότερο από τα άλλα.