spot_img

Σε πρώτο πλάνο τα αντιπλημμυρικά έργα σε Πανόραμα και Λεφάντω

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Μετά τη σχετική έγκριση από την Περιφέρεια Αττικής για τη δρομολόγηση των αντιπλημμυρικών έργων στη Λίμνη (Αιγαίου Πελάγους) και στη Ζωφριά, σειρά παίρνουν Πανόραμα και Λεφάντω, δύο συνοικίες των Άνω Λιοσίων που παραδοσιακά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων.

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Φυλής, σε πρώτο πλάνο μπαίνει η αντιπλημμυρική προστασία των παραπάνω συνοικιών, με την Περιφέρεια να έχει δώσει τη συγκατάθεσή της και το Περιφερειακό Συμβούλιο να έχει εγκρίνει τη σύναψη των σχετικών προγραμματικών συμβάσεων.

Διαβάστε το σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου Φυλής:

Στο τρίτο μέτωπο του αγώνα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου Φυλής κινείται η διοίκηση Χρήστου Παππού.

Το πρώτο κλείνει μετά την επικείμενη δημοπράτηση του αντιπλημμυρικού έργου στην Αιγαίου Πελάγους, μέσα στον Φλεβάρη ή Μάρτη του 2017 (είχε προσδιοριστεί για τις 6 Δεκεμβρίου 2016, αλλά αναβλήθηκε).

Το δεύτερο βρίσκεται σε καλό δρόμο, μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, τον Ιούλιο του 2016, με την Περιφέρεια Αττικής για το αντιπλημμυρικό της Ζωφριάς.

Έχοντας ήδη δρομολογήσει την κατασκευή δύο μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων, προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, που λύνουν, κατά 95%, το αντιπλημμυρικό πρόβλημα των Άνω Λιοσίων, η διοίκηση του Δήμου Φυλής ρίχνει τώρα το βάρος της στο τρίτο μέτωπο που είναι η αντιπλημμυρική προστασία των συνοικιών Πανόραμα και Λεφάντω.

Για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος πρέπει να συνταχθούν τρεις μελέτες και συγκεκριμένα: Η μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας της συνοικίας Πανοράματος, η μελέτη διευθέτησης του ρέματος Σούρεζας στην περιοχή Λεφάντω (με σκοπό να συγκεντρωθούν τα νερά που διοχετεύονται στον οικιστικό ιστό μέσω των οδών Αλιάκμονος και Θεσσαλίας) και τέλος, η μελέτη διευθέτησης του ρέματος Γιαννούλας Άνω Λιοσίων.

Για την ανάγκη σύνταξης αυτών των τριών μελετών έχει συμφωνήσει η Περιφέρεια Αττικής και ήδη το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει εγκρίνει τη σύναψη των σχετικών προγραμματικών συμβάσεων. Η τελευταία από τις τρεις εγκρίσεις και συγκεκριμένα η σύναψη προγραμματικής σύμβασης για τη μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας της συνοικίας Πανόραμα πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση της Πέμπτης 19 Ιανουαρίου 2017.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Βασιλείου, στόχος της μελέτης είναι η κατασκευή αντιπλημμυρικού δικτύου στην περιοχή Πανόραμα, που θα συλλέγει τα νερά της βροχής και θα τα οδηγεί στον πλησιέστερο αποδέκτη. Από τις πρώτες τεχνικές εκτιμήσεις προκύπτει ότι ο αγωγός θα οδηγεί τα νερά στο ρέμα της Γιαννούλας, που περνάει πίσω από το γήπεδο του Εθνικού Πανοράματος, στο ύψος που συμβάλει η Περιμετρική Λεωφόρος Αιγάλεω στη Λεωφόρο Φυλής κι όπου έχει κατασκευαστεί οδικός κόμβος. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η εκτροπή των υδάτων στην οδό Πηνειού και η διοχέτευσή τους στη Λίμνη ανάσχεσης του Πάρκου Πόλης, μέσω του αγωγού της οδού Αιγαίου Πελάγους ή και ο συνδυασμός των δύο λύσεων.

Για την ταχεία σύνταξη της μελέτης (προϋπολογισμού 36 χιλ. ευρώ με τον ΦΠΑ), προς αποφυγή νέων πλημμυρικών φαινομένων, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Φυλής πρότεινε να ανατεθεί με συνοπτικές διαδικασίες σε ιδιωτικό μελετητικό γραφείο, επικαλούμενο την παρ. 2 στ’ του άρθρου 10 του ν. 3316/2005 και υπενθύμισε ότι, με Απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Έργων η αρμοδιότητα σύνταξης της μελέτης έχει εκχωρηθεί στο Δήμο Φυλής, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Συνάντηση Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού με το νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Ασπροπύργου Γιάννη Ηλία

Συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Ασπροπύργου Γιάννη Ηλία, είχε το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου 2023, ο Δήμαρχος...

Δύο άτομα παρασύρθηκαν στο ρέμα της Εσχατιάς – Ο ένας διεσώθη, αγνοείται ο δεύτερος

Η σφοδρή καταιγίδα που πλήττει από χθες την Αθήνα, τις τελευταίες ώρες χτυπά αλύπητα και τη Δυτική Αττική...

Κύπελλο Ελλάδος: Παναχαϊκή – Η μεγάλη «πρόκληση» για τον Αχαρναϊκό

Αντιμέτωπος με την Παναχαϊκή θα τεθεί ο Αχαρναϊκός, στο πλαίσιο της 3ης φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος, μετά τη...

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σήμερα σε Άνω Λιόσια και Αχαρνές

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ, καταβάλλονται «διαρκείς προσπάθειες για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία των δικτύων και εγκαταστάσεων διανομής...