Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα με την επιδημία πανώλης στα αιγοπρόβατα, καθώς σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχουν αναφορές για κρούσμα και στη Δυτική Αττική. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Χρήστος Κέλλας δήλωσε ότι η κατάσταση παραμένει ανησυχητική.
Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, το κρούσμα εντοπίστηκε στην περιοχή του Ασπροπύργου.
Ο υφυπουργός είπε ότι «μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περίπου 14-15 θετικά κρούσματα πανώλης», ενώ επιβεβαίωσε ότι «έχουν θανατωθεί περίπου 9 με 10 χιλιάδες αμνοερίφια για τον περιορισμό της νόσου. Εύχομαι και ελπίζω να σταματήσει εδώ, αλλά σήμερα έχουμε και νέο κρούσμα σε άλλη περιοχή το οποίο θα δηλωθεί αύριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξήγησε ότι ο έλεγχος της πανώλης απαιτεί την παρακολούθηση για 30 ημέρες μετά την καταγραφή του τελευταίου κρούσματος, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι η περιοχή είναι απαλλαγμένη από τη νόσο, σημειώνοντας ότι «αυτό το οποίο προέχει αυτήν τη στιγμή είναι ο περιορισμός της επέκτασης της νόσου σε άλλες περιοχές και σε άλλα εκτροφεία. Αυτό είναι ο στόχος του υπουργείου και φυσικά η εκρίζωση της νόσου».
Επισήμανε δε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αποζημιώσει τους κτηνοτρόφους, αν και το ακριβές ύψος των αποζημιώσεων δεν έχει ακόμα καθοριστεί. «Ένα είναι βέβαιο ότι η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους κτηνοτρόφους μας, γιατί η κτηνοτροφία μας είναι πυλώνας ανάπτυξης του κράτους», είπε ο Χρήστος Κέλλας.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, υπάρχουν ενδείξεις για εισαγωγές ζώων από τη Γερμανία, όπου έχουν καταγραφεί θετικά κρούσματα. «Έχουμε κάποιες ενδείξεις για εισαγωγή από Γερμανία, η οποία εμφάνισε και αυτή θετικά κρούσματα σε αμνοερίφια πανώλης μικρών μηρυκαστικών. Οι εισαγωγές από την Τουρκία και τις Βαλκανικές χώρες απαγορεύονται επίσημα, αλλά υπάρχει ανησυχία για παράνομες εισαγωγές».
Είπε επίσης ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται και η επιδημιολογική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να καθοριστούν οι ακριβείς πηγές μόλυνσης.
Άμεση η αντίδραση της Περιφέρειας
Ανακοίνωση για το κρούσμα στην Αττική εξέδωσε και η Περιφέρεια Αττικής, ενώ έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με την Περιφέρεια, εδώ και αρκετές ημέρες είχαν τεθεί σε καραντίνα, από το προσωπικό των Τοπικών Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων (ΤΚΕΝ) της Περιφέρειας, δύο κτηνοτροφικές μονάδες που είχαν προμηθευτεί νομίμως ζώντα αμνοερίφια από τη Ρουμανία. Μετά την ειδοποίηση των ιδιοκτητών μονάδας στον Ασπρόπυργο περί ύποπτων συμπτωμάτων στα ζώα τους, οι κτηνίατροι της Περιφέρειας προέβησαν σε αιμοληψίες, διαπιστώνοντας το πρώτο κρούσμα στην Αττική.
Ακολούθως, τέθηκαν σε εφαρμογή τα αυστηρά πρωτόκολλα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που προβλέπουν τη μαζική θανάτωση και υγειονομική ταφή των αμνοεριφίων της μονάδας. Παράλληλα, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας θα προχωρήσουν σε εξονυχιστικούς ελέγχους για τον εντοπισμό και την άμεση αντιμετώπιση άλλων πιθανών περιστατικών, ενώ θα συγκληθεί και ευρεία σύσκεψη για την κατάρτιση ολιστικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της επιδημίας.
Ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, έχει δώσει εντολή να σταλούν συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής μετέβησαν στη Θεσσαλία για να συνδράμουν τις τοπικές αρχές, ενώ αποφάσισε την ενίσχυση των μηχανισμών της Περιφέρειας με εισηγήσεις στην αποψινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Ραφήνα. Το θέμα της εισήγησης η οποία εγκρίθηκε ομοφώνως αφορούσε τη διάθεση του ποσού των 40.000 ευρώ για προμήθεια του κατάλληλου συμπληρωματικού εξοπλισμού και υπηρεσιών για τις υγειονομικές υπηρεσίες.