Κάτι ξέρανε οι ζητιάνοι που έψαχναν στα σκυβαλοδοχεία. Τελικά κρύβονται θησαυροί στα σκουπίδια αλλά εμείς οι απονήρευτοι δεν μπορούσαμε καν να το υποψιαστούμε.
Επιδεικτικά πιάναμε τη μύτη μας κάθε φορά που περνούσαμε δίπλα από σκουπιδοτενεκέ (τώρα πιάνουμε τη μύτη μας για άλλους λόγους). Κι ενώ στον υπόλοιπο κόσμο η τάση είναι να μειωθεί η παραγωγή σκουπιδιών, είτε με φορολόγηση της ποσότητας που πετά ο καθένας είτε με άλλους τρόπους, στον τόπο μας όσο πιο πολλά σκουπίδια παράγουμε τόσο πιο πολύ συμφέρει σ’ αυτούς που τα διαχειρίζονται.
Σε άλλους τόπους από τα σκουπίδια παράγεται ενέργεια ικανή να τροφοδοτεί μεγάλα ποσοστά του πληθυσμού. Η Σουηδία μάλιστα έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό αποτελεσματικότητας στη διαχείριση απορριμμάτων που πλέον εισάγει σκουπίδια από άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Εμείς δεν πουλάμε τα σκουπίδια μας στις εταιρείες που τα εκμεταλλεύονται. Τις πληρώνουμε για να τα μαζεύουν. Χάρη μάς κάνουν).
Στη Σουηδία (που μαζί με τη Δανία κρατάνε τα σκήπτρα στη διαχείριση σκουπιδιών) η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης (Renova) έχει συσταθεί με τη συνεργασία δέκα δήμων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τα απορρίμματα των δημοτών τους για δικό τους όφελος (στην Κύπρο οι υπεράριθμοι και υπερχρεωμένοι δήμοι έχουν άλλες δουλειές). Στη Σουηδία, το να πετάς σκουπίδια σε χωματερές απαγορεύεται, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι δήμοι πρέπει να ταξινομούν, να ανακυκλώνουν και να καίνε τα σκουπίδια των κατοίκων τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα απορρίμματα να συνιστούν πλέον το 19% του καυσίμου που χρησιμοποιείται από εργοστάσια παραγωγής θερμικής ενέργειας, τα οποία ζεσταίνουν το 50% των σουηδικών νοικοκυριών.
Ανάλογο σύστημα υπάρχει και στη Δανία με μονάδες «νέας γενιάς» εξοπλισμένες με φίλτρα τα οποία συλλέγουν τους ρύπους για να μην απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα. Και οι πολίτες της χώρας έχουν εμπιστοσύνη πως γίνονται όλα τούτα, για αυτό και δεν ξεσηκώνονται άμα μάθουν ότι μία τέτοια μονάδα θα λειτουργήσει στην περιοχή τους.
Για καύση προς παραγωγή ενέργειας χρησιμοποιούνται μόνο σκουπίδια που δεν ανακυκλώνονται, αφού προτεραιότητα έχει η ανακύκλωση. Ακόμα όμως και στην καύση, τα οξέα, τα βαρέα μέταλλα και ο γύψος, που προκύπτουν στο τέλος της διαδικασίας, πωλούνται στον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ οι ποσότητες τοξικών που συγκεντρώνονται δημιουργούν μια πάστα η οποία συσκευάζεται και αποστέλλεται σε ειδικό μέρος υγειονομικής ταφής τους.
Δεν λέμε πως αλλού είναι ιδανικά τα πράγματα (μη μας πει κι ο Αβέρωφ κάτι ανάλογο που είπε στους νοσοκόμους «Αν δεν σας αρέσει, πηγαίνετε αλλού να ζήσετε») αλλά παράλληλα με την όποια διαφθορά γίνονται κι έργα.
Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου (philenews.com)