spot_img

Ξεκινά η εποχή του φυσικού αερίου στον Δήμο Φυλής

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Σε μια κίνηση που δίχως αμφιβολία τοποθετεί την περιοχή σε μια νέα και… αναβαθμισμένη ενεργειακά εποχή αναμένεται να προχωρήσει ο Δήμος Φυλής.

Όπως ανακοινώθηκε στην πρόσκληση του αυριανού Δημοτικού Συμβουλίου (ΕΔΩ), ο Δήμος Φυλής σχεδιάζει τη σύναψη σύμβασης με την Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής για την σύνδεση με το δίκτυο διανομής Φυσικού Αερίου, η οποία θα γίνει μέσω της χρήσης του χώρου του Κολυμβητηρίου Άνω Λιοσίων, ως σταθμού διανομής.

Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως σημαντική εξέλιξη, όχι μόνο λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που μπορεί να προσφέρει το φυσικό αέριο και τα οποία μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινότητα των νοικοκυριών, αλλά επίσης λόγω της εκμετάλλευσης σχετικού προγράμματος που αναμένεται να προκηρυχθεί εντός του Φθινοπώρου.

Το πρόγραμμα επιχορήγησης στην Αττική

Στη στήριξη των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα σε περιοχές της Αττικής για την εγκατάσταση στις κατοικίες τους συστημάτων θέρμανσης με φυσικό αέριο, αντί πετρελαίου, με παράλληλη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων, αποσκοπεί πρόγραμμα επιδότησης του κόστους αντικατάστασης που αναμένεται να προκηρυχθεί εντός της φετινής περιόδου θέρμανσης.

Το πρόγραμμα «Αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες» του επιχειρησιακού προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020, του τρέχοντος ΕΣΠΑ, συνολικής δημοσίας δαπάνης 5 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει εντός του φθινοπώρου, με στόχο να “προλάβει” τη φετινή περίοδο θέρμανσης, η επιδότηση αναμένεται να καλύψει ποσοστό έως και άνω του 50% επί της δαπάνης αντικατάστασης του συστήματος θέρμανσης, ενώ το πρόγραμμα θα “τρέξει” με την Εταιρεία Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) Αττικής Α.Ε.

Αφορά την επιχορήγηση του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου σε κατοικίες προς αντικατάσταση των υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των συστημάτων θέρμανσης των κατοικιών και την αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου στις αστικές περιοχές.

Ειδικότερα, έχει ενταχθεί στον άξονα προτεραιότητας “Εφαρμογή στρατηγικών επίτευξης χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με έμφαση στις αστικές περιοχές” του παραπάνω επιχειρησιακού προγράμματος.

Το φυσικό αέριο

Σήμερα, το φυσικό αέριο μπορεί να  θερμάνει κάθε χώρο άνετα και οικονομικά. Παλιό ή καινούργιο σπίτι, με κεντρική ή αυτόνομη θέρμανση, ένα μόνο διαμέρισμα ή ολόκληρη την πολυκατοικία. Και όλα αυτά με τουλάχιστον 20% οικονομία σε σχέση με το πετρέλαιο και έως 60% με το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και πλήρη έλεγχο της κατανάλωσης χάρη στους μετρητές ακριβείας και εξόφληση κάθε δίμηνο κατόπιν κατανάλωσης. Ακόμα και το κόστος συντήρησης των συσκευών είναι αισθητά χαμηλό, λόγω της καθαρής καύσης του φυσικού αερίου και των αυστηρών κατασκευαστικών προδιαγραφών, που εξασφαλίζουν υψηλότερη απόδοση και μεγάλη διάρκεια ζωής.

Επιπλέον, το φυσικό αέριο είναι ασφαλές καύσιμο από τη φύση του, αφού είναι ελαφρύτερο από τον αέρα και, σε περίπτωση που απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα, διαχέεται και απομακρύνεται άμεσα. Χωρίς προσμίξεις και θειούχα συστατικά που συγκαταλέγονται στις κύριες αιτίες περιβαλλοντικής ρύπανσης, έχει τους χαμηλότερους ρύπους σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα καύσιμα, που το καθιστούν ως το φιλικότερο συμβατικό καύσιμο προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

95 προσαγωγές και 12 συλλήψεις σε Ζεφύρι, Μενίδι και Αγία Βαρβάρα από την ΕΛ.ΑΣ.

Συνεχίζονται οι ειδικές επιχειρησιακές δράσεις της ΕΛ.ΑΣ. σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, με σκοπό την αντιμετώπιση της παραβατικότητας...

Συνάντηση Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού με τον Δήμαρχο Ιλίου Νίκο Ζενέτο

Τον Δήμαρχο Ιλίου Νίκο Ζενέτο υποδέχθηκε στο γραφείο του την παραμονή των Φώτων ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς. Οι...

Προκήρυξη διαγωνισμού για την επέκταση της Γραμμής 2 προς Ίλιον

Ένα ακόμη σημαντικό έργογια την Αθήνα μπαίνει στην τελική ευθεία για να ξεκινήσει, αφού με την προκήρυξη του...

ΤΩΡΑ – Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. σε Ζεφύρι, Άνω Λιόσια και Μενίδι για τους άσκοπους πυροβολισμούς

Δεκάδες ήταν οι καταγγελίες κατά τη διάρκεια των εορταστικών ημερών, αναφορικά με σφαίρες που κατέληξαν σε παρμπρίζ αυτοκινήτων,...