Οριακή είναι για ακόμα μία φορά η κατάσταση στον ΧΥΤΑ Φυλής.
Οπως υποστηρίζουν φορείς της Δυτικής Αττικής, η ταφή απορριμμάτων γίνεται πλέον σε «πανωσηκώματα» που έχουν πλέον ξεπεράσει σε ύψος το φυσικό ανάγλυφο, κάτι που ενδεχομένως να εγκυμονεί κινδύνους σε περίπτωση ισχυρών βροχοπτώσεων. Οι φορείς δηλώνουν πεπεισμένοι ότι ο ΧΥΤΑ θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται για δεκαετίες, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΣΔΝΑ.
Τις ανησυχητικές επισημάνσεις έκανε η συλλογικότητα φορέων και πολιτών της Δυτικής Αττικής «Δυτικό Μέτωπο», που τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις γύρω από τον ΧΥΤΑ Φυλής υποστηρίζοντας το κλείσιμό του. «Η κατάσταση του ΧΥΤΑ είναι οριακή.
Το ύψος των σκουπιδιών έχει πλέον περάσει το φυσικό ανάγλυφο, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος κατολίσθησης (σ.σ.: έχει συμβεί αρκετές φορές στην ιστορία του συγκεκριμένου ΧΥΤΑ), άρα και πιθανού ατυχήματος με τους εργαζομένους», ανέφερε το μέλος της οργάνωσης Θωμάς Μπιζάς. «Τίποτα δεν διασφαλίζει ότι η Αττική δεν θα βρεθεί για ακόμα μια φορά χωρίς χώρο διάθεσης απορριμμάτων», τόνισε ο Τάσος Κεφαλάς, επίσης μέλος του «Δυτικού Μετώπου».
Οπως επισημαίνει το «Δυτικό Μέτωπο», σήμερα χρησιμοποιείται με «πανωσηκώματα» μια έκταση ανάμεσα στην α΄ και στη β΄ φάση του ΧΥΤΑ Φυλής. Παράλληλα, στο όριο του ΧΥΤΑ με τον κλειστό και αποκατεστημένο ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων κατασκευάζεται ένα νέο «έκτακτο» κύτταρο, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για πέντε μήνες.
«Ομως, ο χρόνος είναι τόσο περιορισμένος που πιθανότατα θα ξεκινήσει η απόθεση σκουπιδιών στη μια άκρη του νέου, “έκτακτου” κυττάρου, ενώ θα κατασκευάζεται το υπόλοιπο. Αρα, ο κίνδυνος ατυχήματος παραμονεύει», ανέφερε ο κ. Κεφαλάς. «Τέλος, ο ΕΣΔΝΑ αποφάσισε να πραγματοποιήσει διαγωνισμό για την κατασκευή ενός νέου ΧΥΤΑ στο όριο του σημερινού. Επειδή χώρος δεν υπάρχει, καταφεύγει σε μια υψηλού κινδύνου τεχνική λύση, τη δημιουργία μιας τεχνητής λεκάνης, χωρητικότητας 4,1 εκατ. κυβικών μέτρων σκουπιδιών… καθ’ ύψος, με την προσθήκη ενός τεράστιου τσιμεντένιου τοίχου, σαν φράγμα.
Πρόκειται για επιλογή αμφιλεγόμενη τεχνικά, που μεγαλώνει υπέρμετρα το κόστος», επισήμανε ο κ. Μπιζάς. «Ετσι θα εξαφανιστεί και η τελευταία σπιθαμή ακάλυπτου εδάφους στον αδειοδοτημένο χώρο της Φυλής, χώρος που ήταν απαραίτητος για τη λειτουργία του».
Η Περιφέρεια Αττικής έχει ανακοινώσει ότι θα χωροθετηθεί στη Φυλή η νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, που θα έχει χρόνο ζωής 30 έτη. Το «Δυτικό Μέτωπο» εκτιμά ότι το επόμενο βήμα θα είναι η αδειοδότηση γειτονικής έκτασης, που είχε οριστεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ το 2003, αλλά δεν έχει περιβαλλοντική αδειοδότηση, ως νέα επέκταση του ΧΥΤΑ, ενώ κατηγορεί Περιφέρεια Αττικής και ΕΔΣΝΑ για αδιαφάνεια στη λήψη αποφάσεων.
«Σήμερα ο ΧΥΤΑ συμπληρώνει 60 χρόνια λειτουργίας και, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Περιφέρειας, όλα δείχνουν ότι θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται για αρκετές δεκαετίες», ανέφερε ο Νίκος Σακούτης, μέλος του «Δυτικού Μετώπου». «Θα είναι ο πρώτος ΧΥΤΑ που θα κλείσει έναν αιώνα ζωής».
Πηγή: kathimerini.gr