spot_img

Η ενημερωτική ημερίδα στο Ζεφύρι για υπέρταση, πίεση και ζάχαρο

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Μια μοναδική ευκαιρία να ενημερωθούν υπεύθυνα και επιστημονικά για τη νόσο της υπέρτασης και τις επιπτώσεις, τη θεραπεία και τους παράγοντες που την προκαλούν, αλλά και να εξεταστούν με μέτρηση πίεσης και ζαχάρου, είχαν την Παρασκευή, 8 Απριλίου, τα μέλη του ΚΑΠΗ Ζεφυρίου.

Την ενημερωτική εκδήλωση διοργάνωσε η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Φυλής σε συνεργασία με το Τμήμα Καρδιολογίας του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Άγιοι Ανάργυροι», στο ΚΑΠΗ Ζεφυρίου, ενώ την ενημέρωση πραγματοποίησε ο Καρδιολόγος του νοσοκομείου, Πέτρος Καλογερόπουλος και διατέθηκε ενημερωτικό υλικό.

«Η υπέρταση είναι μία νόσος για την οποία όλοι πρέπει να ενημερωθούμε, καθώς εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και ενώ είναι εύκολο να ρυθμιστεί, δυστυχώς, όταν παραμελείται μπορεί να επιβαρύνει αρκετές ασθένειες», τόνισε η Αναπληρώτρια Δήμαρχος Κοινωνικής Υπηρεσίας, Τζένη Μπάρα. «Στην Κοινωνική Υπηρεσία, παραμένουμε προσηλωμένοι στην πολιτική της ενημέρωσης και πρόληψης, καθώς η ενημέρωση αποτελεί σημαντικό βήμα της προάσπισης της υγείας μας», υπογράμμισε.

Όπως ανέφερε ο κ. Καλογερόπουλος, η υπέρταση, την οποία αποκαλούν «σιωπηλό δολοφόνο», είναι χρόνια, επίμονη, ασυμπτωματική νόσος και μόνο με την μέτρηση μπορούμε να γνωρίζουμε εάν έχουμε πίεση ή εάν η θεραπεία είναι αποτελεσματική. Από υπέρταση πάσχει 1 στους τρεις ανθρώπους ηλικίας έως 50 ετών και 1 στους 2 ηλικίας άνω των 50 ετών. Ο καρδιολόγος υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της ρύθμισης της πίεσης, καθώς στην Ελλάδα το ποσοστό των ασθενών που έχουν ρυθμίσει την πίεση είναι χαμηλότερο του 30%, όταν παγκοσμίως το 47% των εμφραγμάτων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν είχε ρυθμιστεί η πίεση.

Για τη σωστή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης προϋποθέσεις είναι, όπως ανέφερε ο κ. Καλογερόπουλος,  η σωστή θέση του σώματος του ασθενούς, να είναι αξιόπιστο το πιεσόμετρο, να έχει το κατάλληλο μέγεθος η περιχειρίδα (ο ιμάντας που μπαίνει στον βραχίονα), να είναι φυσιολογικές οι συνθήκες του χώρου μέτρησης και να έχει προηγηθεί κατάλληλος χρόνος ανάπαυσης (περίπου 10-20 λεπτά).

Κατά τη μέτρηση της πίεσης στο σπίτι, τα συχνότερα λάθη που γίνονται είναι, σύμφωνα με τον Καλογερόπουλο,  ότι γίνεται μία μόνο μέτρηση κάθε φορά (πρέπει να γίνεται δεύτερη μέτρηση ένα λεπτό μετά), γίνεται μέτρηση μετά από υποκείμενα ενοχλήματα και χωρίς ανάπαυση πριν τη μέτρηση, τοποθετείται λανθασμένα η περιχειρίδα και είναι ακατάλληλες οι διαστάσεις αεροθαλάμου, ενώ χρησιμοποιείται και ακατάλληλο το πιεσόμετρο.

Παράγοντες κινδύνου που δρουν μακροχρόνια είναι η υπέρταση, το κάπνισμα, η χοληστερίνη, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η ηλικία, το φύλλο και η κληρονομικότητα.

Αναφερόμενος στους «μύθους» γύρω από την υπέρταση, ο κ. Καλογερόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι μύθοι ότι το πορτοκάλι και ο καφές ανεβάζουν την πίεση και ότι το σκόρδο μειώνει την πίεση (απαιτείται πολύ μεγάλη ποσότητα για να συμβεί αυτό), ότι η ρινική αιμορραγία γλυτώνει από το εγκεφαλικό και ότι η απότομη αύξησης της πίεσης θα προκαλέσει εγκεφαλικό.

{gallery}2016-04/piesi{/gallery}

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Συνάντηση Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού με το νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Ασπροπύργου Γιάννη Ηλία

Συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Ασπροπύργου Γιάννη Ηλία, είχε το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου 2023, ο Δήμαρχος...

Δύο άτομα παρασύρθηκαν στο ρέμα της Εσχατιάς – Ο ένας διεσώθη, αγνοείται ο δεύτερος

Η σφοδρή καταιγίδα που πλήττει από χθες την Αθήνα, τις τελευταίες ώρες χτυπά αλύπητα και τη Δυτική Αττική...

Κύπελλο Ελλάδος: Παναχαϊκή – Η μεγάλη «πρόκληση» για τον Αχαρναϊκό

Αντιμέτωπος με την Παναχαϊκή θα τεθεί ο Αχαρναϊκός, στο πλαίσιο της 3ης φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος, μετά τη...

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σήμερα σε Άνω Λιόσια και Αχαρνές

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ, καταβάλλονται «διαρκείς προσπάθειες για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία των δικτύων και εγκαταστάσεων διανομής...