spot_img

Η αναγέννηση της Πάρνηθας – Δέκα χρόνια μετά την μεγάλη φωτιά

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Ήταν τέλη Ιουνίου το 2007 όταν μία τεράστια φωτιά κατέκαψε μεγάλο τμήμα της Πάρνηθας και προκάλεσε ιδιαίτερη καταστροφή στο πολύτιμο οικοσύστημα της Αττικής.

Δέκα χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 2017, το φυσικό περιβάλλον στις πλαγιές της Πάρνηθας αναγεννάται και το οικοσύστημα «προσπαθεί» να επανακάμψει τόσο μέσα από τον κύκλο της ζωής όσο και από παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Μικρά έλατα αναπτύσσονται, αντιδιαβρωτικά έργα συγκρατούν το χώμα πάνω από τον βράχο και εκατοντάδες κόκκινα ελάφια διαβιούν μαζί με το πλήθος από τις «καμπανούλες».

Το «μαύρο» που κάλυψε πριν μια δεκαετία της Πάρνηθα είχε τεράστια επίπτωση καθώς χάθηκαν μεγάλα έλατα τα οποία είχαν αντέξει αιώνες ολόκληρους. Στον Εθνικό Δρυμό κάηκαν 36.338 στρέμματα εκ των οποίων τα 21.800 ήταν δάσος κεφαλληνιακής ελάτης.

Με αρχαία προέλευση η λέξη Πάρνης αναφέρεται στις “Νεφέλες” του Αριστοφάνη το 423 π.Χ καθώς ανέκαθεν ήταν συνδεδεμένη με την ζωή στην Αττική. Αν και βρίσκεται «μιά ανάσα» από την Αθήνα το εύρος του πλούτου της παραμένει άγνωστο σε ένα τμήμα των κατοίκων του λεκανοπεδίου.

«Είναι γνωστή- άγνωστη, πραγματικά. Ένα πολύ όμορφο φυσικό περιβάλλον μόλις 50 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και με πάρα πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα ιδίως τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης ως μία καλή διέξοδος για τους πολίτες της Αθήνας και τις οικογένειές τους» λέει στον «Αθήνα 9.84» ο κ.Κώστας Δημόπουλος επικεφαλής στον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας.

«Αν κανείς πάει στην Πάρνηθα έχει πολλά να ανακαλύψει παρ ότι έχει υποστεί μεγάλη  καταστροφή δέκα χρόνια πριν.  Είναι μία ζωντανή φυσική περιοχή η οποία διατηρεί τον χαρακτήρα της, έχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, όπως το κόκκινο ελάφι που υπάρχει μόνο εκεί και στην Ροδόπη» λέει ο κ. Δημόπουλος στην εκπομπή «Μία ημέρα στην Αθήνα«.

Στις πλαγιές του βουνού συναντά κανείς την κόκκινη τουλίπα και την παιωνία ανάμεσα στα βράχια με πετρώματα εκατομμυρίων ετών, μια «κρυμμένη» λίμνη, καταφύγια και πυροφυλάκια όπου εθελοντές επί πολλά χρόνια κάνουν βάρδιες προκειμένου να εντοπίσουν εγκαίρως κάποια φωτιά.

«Είναι μια προστατευόμενη περιοχή, ένας εθνικός δρυμός λόγω των σπανίων χαρακτηριστικών που έχει. Υπάρχει η λεγόμενη «Καμπανούλα της Πάρνηθας» ένα πολύ ωραίο φυτό που το βλέπουμε ειδικά την άνοιξη σε πολύ μεγάλη έκταση και βέβαια είναι η Κεφαλληνιακή ελάτη η οποία μαζί με το κόκκινο ελάφι συγκαταλέγονται στα προστατευόμενα είδη» λέει ο κ.Κώστας Δημόπουλος και σημειώνει ότι και για τα δύο υπάρχουν ειδικά προγράμματα παρακολούθησης ώστε να μην κινδυνεύσουν με εξαφάνιση.

«Ελέγχουμε συστηματικά τρείς φορές τον χρόνο τον πληθυσμό των κόκκινων ελαφιών και σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις τον Απρίλιο ο πληθυσμός τους ανέρχεται σε 800 περίπου άτομα» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Φορέα και προσθέτει ότι στα σημεία επίσκεψης συγκαταλέγεται τόσο η πολύ όμορφη λίμνη όσο και τα κτήματα του Τατοίου (υπάγονται στην αρμοδιότητα του Φορέα) όπου έχουν διαμορφωθεί χώροι αναψυχής , ενώ κάθε χρόνο 10.000 παιδιά επισκέπτονται το βουνό.

Η αναγέννηση

«Όλοι θυμόμαστε ότι η Πάρνηθα υπέστη μεγάλη καταστροφή πριν μια δεκαετία, θυμόμαστε το «μαύρο» όταν κάηκαν τα 2/3 της ελάτης. Παρόλα αυτά όμως , δέκα χρόνια μετά, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι γιατί έχουν γίνει προσπάθειες αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος» λέει στην εκπομπή ο κ. Δημόπουλος.

«Το πρώτο που κάναμε ήταν να δημιουργήσουμε αντιδιαβρωτικά έργα ώστε να συγκρατήσουμε το λίγο χώμα που υπάρχει στην Παρνηθα καθώς έχει βραχώδη έκταση. Δημιουργήσαμε σε αυτά τα σημεία, τεχνητές αναδασώσεις και ήδη έχουμε και την φυσική αναγέννση. Η Πάρνηθα δεν είναι σήμερα , όπως πριν δέκα χρόνια, έχει αρχίσει να πρασινίζει. Οι τεχνητές αναδασώσεις πηγαίνουν καλά και βλέπουμε μικρά ελατάκια τα οποία αναπτύσσονται και αρκετά καλή φυσική αναγέννηση από χαλέπιο πεύκη και κυπαρίσσι.

https://www.youtube.com/watch?v=YsI-5bA0FvQ

Βέβαια ένα οικοσύστημα κάνει αρκετά χρόνια για να επανέλθει στην πρότερη μορφή πριν από την φωτιά, ίσως και 40 η  50 χρόνια. Όμως κάνουμε αρκετές προσπάθειες όπως επίσης και να μην επιτρέψουμε άλλη καταστροφή»

Αντιπυρική προστασία

«Λαμβάνουμε σημαντικά μέτρα και θεωρούμε ότι είναι πλέον ένα απο τα πιο θωρακισμένα σημεία με αντιπυρική προστασία» λέει ο ίδιος και προσθέτει «Υπάρχει ειδικό σχέδιο αντιπυρικής προστασίας το το οποίο επικαιροποιείται κάθε χρόνο και με την Πυροσβεστική Υπηρεσία έχουμε φτιάξει ένα σημαντικό δίκτυο δεξαμενών για εναέρια και επίγεια μέσα , οι δρόμοι είναι σε καλή κατάσταση με αρκετή προσβασιμότητα ενώ υπάρχουν πολλές περιπολίες.

 

 

Πηγή: athina984.gr

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Φωτιά σε εργοστάσιο στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου – Εστάλη μήνυμα από το 112

Φωτιά ξέσπασε πριν από λίγη ώρα στον αύλειο χώρο εργοστασίου λιπασμάτων που βρίσκεται επί της οδού Αγίου Ιωάννη...

Πανώλη αιγοπροβάτων – To πρώτο κρούσμα στη Δυτική Αττική

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα με την επιδημία πανώλης στα αιγοπρόβατα, καθώς σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης...

Φωτιά τώρα στον Ασπρόπυργο – Μήνυμα 112 για τους καπνούς

Συναγερμός σήμανε στην πυροσβεστική υπηρεσία μετά από την εκδήλωση φωτιάς στη θέση Λάκκα Κάτσαρη στον Ασπρόπυργο. Σύμφωνα με τις...

Φωτιά στην Πάρνηθα, στο Κατσιμίδι – Μήνυμα από το 112: «Παραμείνετε σε ετοιμότητα» (video)

Φωτιά ξέσπασε πριν λίγο πριν τις 15:00 το μεσημέρι στο Κατσιμίδι, στην Πάρνηθα. Η φωτιά ξέσπασε στην περιοχή πάνω...