spot_img

Φόβοι στη Χωματερή εξαιτίας των βροχοπτώσεων

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Με το βλέμμα στραμμένο… στον ουρανό είναι οι υπεύθυνοι του ΧΥΤΑ Φυλής.

Συνεργεία του ΕΔΣΝΑ προσπαθούν από χθες να «ασφαλίσουν» όσο το δυνατόν καλύτερα το κομμάτι του ΧΥΤΑ στο οποίο παρουσιάστηκε ρήγμα, φοβούμενοι το ενδεχόμενο κατάρρευσής του από τις βροχές που αναμένονται στην Αττική το Σαββατοκύριακο. Εν τω μεταξύ, η αποκομιδή απορριμμάτων γίνεται με αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα 1.500-2.000 τόνοι από τους περίπου 5.000 τόνους σκουπιδιών που παράγονται καθημερινά στην Αττική να μένουν στον δρόμο και τον ΕΔΣΝΑ να εκτιμά ότι θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες για να επανέλθουν οι φυσιολογικοί ρυθμοί.

Ήδη, από χθες το πρόβλημα στην αποκομιδή των απορριμμάτων στην πρωτεύουσα ξεκίνησε να γίνεται αισθητό. Σε αρκετές περιοχές τα σκουπίδια ήδη σχηματίζουν λόφους, καθώς οι πολίτες δεν έχουν ειδοποιηθεί να τα κρατήσουν για λίγες ημέρες στο σπίτι (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν είχαν ειδοποιηθεί θα το έπρατταν). Αιτία είναι η περιορισμένη προσπελασιμότητα του νέου κυττάρου (χώρου απόθεσης σκουπιδιών) στο ΧΥΤΑ Φυλής.

Το πρόβλημα ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα, όταν ρήγμα που είχε δημιουργηθεί σε γειτονικό στον νέο χώρο κύτταρο «άνοιξε» έπειτα από ισχυρή βροχόπτωση. Με δεδομένο ότι το ρήγμα δημιουργήθηκε ουσιαστικά σε έναν λόφο σκουπιδιών, ακριβώς δίπλα στο νέο κύτταρο, η κατάρρευση τμήματος του ΧΥΤΑ θα οδηγήσει σε ένα πλήρες «μπλακ άουτ» τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική (καθώς θα θέσει εκτός μάχης το παλαιό και το νέο κύτταρο).

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, με δεδομένο ότι το νέο κύτταρο ήταν σχεδόν έτοιμο, ο ΕΔΣΝΑ αποφάσισε να κλείσει το παλαιό κύτταρο και ζήτησε από τον ανάδοχο των έργων στον ΧΥΤΑ (την εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ) να «αποφορτίσει» τον λόφο, μετακινώντας ποσότητες απορριμμάτων. Η διακοπή λειτουργίας του ΧΥΤΑ άρχισε να γίνεται αισθητή ήδη από προχθές, καθώς οι δήμοι σταμάτησαν να συλλέγουν τα σκουπίδια. Το νέο κύτταρο ξεκίνησε να λειτουργεί την περασμένη Πέμπτη, ωστόσο δεν είναι ακόμα προσπελάσιμο από τα απορριμματοφόρα (πρόκειται για έναν λάκκο με μεγάλο βάθος, με αποτέλεσμα η κλίση του δρόμου που οδηγεί στον «πάτο» να είναι απότομη και ο δρόμος στενός) και δέχεται σκουπίδια μόνο με φορτηγά.

Σε μια προσπάθεια να ανακουφίσει το πρόβλημα, ο ΕΔΣΝΑ εξέτρεψε την κυκλοφορία των απορριμματοφόρων σε δύο οδούς: στον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) του Σχιστού και στο εργοστάσιο μηχανικής διαλογής (ΕΜΑΚ) στη Φυλή. «Επειδή το ΣΜΑ Σχιστού γέμισε, για να το αποσυμφορήσουμε μεταφέρουμε τις ημέρες αυτές σκουπίδια από εκεί προς το νέο κύτταρο της Φυλής», εξηγεί η αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Αφροδίτη Μπιζά. «Οι δήμοι φέρνουν στη Φυλή καθημερινά 4.700-4.900 τόνους απορριμμάτων και αυτή τη στιγμή καλύπτονται μέσω ΣΜΑ και ΕΜΑΚ περίπου 3-3.000 τόνοι ημερησίως. Εκτιμούμε ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί σταδιακά μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να ομαλοποιηθεί η ταφή των απορριμμάτων πρέπει το επίπεδο των σκουπιδιών στο νέο κύτταρο να «ανέβει», ώστε να είναι ασφαλής η διέλευση των απορριμματοφόρων (και να μη χρειάζεται τα σκουπίδια να μεταφέρονται με φορτηγά από το ΣΜΑ ή το ΕΜΑΚ). Αυτό εκτιμάται ότι θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο λόγω της κατάστασης καθημερινά συσσωρεύονται 1.500-2.000 τόνοι απορριμμάτων στους δρόμους της πρωτεύουσας, που θα χρειαστούν τουλάχιστον μία με δύο εβδομάδες για να απομακρυνθούν. Ολα αυτά αν η βροχή δεν επιδεινώσει το πρόβλημα του παλαιού κυττάρου, καθώς η Αττική των 4 εκατ. κατοίκων εξακολουθεί να μην έχει καμία εναλλακτική εκτός από τον ΧΥΤΑ Φυλής…

 

 

Πηγή: Εφημερίδα “Καθημερινή”

[FBW]

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Δύο άτομα παρασύρθηκαν στο ρέμα της Εσχατιάς – Ο ένας διεσώθη, αγνοείται ο δεύτερος

Η σφοδρή καταιγίδα που πλήττει από χθες την Αθήνα, τις τελευταίες ώρες χτυπά αλύπητα και τη Δυτική Αττική...

Κύπελλο Ελλάδος: Παναχαϊκή – Η μεγάλη «πρόκληση» για τον Αχαρναϊκό

Αντιμέτωπος με την Παναχαϊκή θα τεθεί ο Αχαρναϊκός, στο πλαίσιο της 3ης φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος, μετά τη...

Προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος σήμερα σε Άνω Λιόσια και Αχαρνές

Σύμφωνα με ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ, καταβάλλονται «διαρκείς προσπάθειες για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία των δικτύων και εγκαταστάσεων διανομής...

Ασπρόπυργος: Φωτιά σε τέσσερις περιοχές ταυτόχρονα – Διακοπή κυκλοφορίας στο τμήμα Κινέτα-Άνω Λιόσια του Προαστιακού

Μεγάλος συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική λόγω δασικής πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί ταυτόχρονα σε διαφορετικές εστίες, στις περιοχές...