Πιο ευάλωτοι σε κινδύνους για την υγεία, όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες, είναι οι άνθρωποι που ζουν σε περιβάλλον επιβαρυμένο από τη ρύπανση, όπως αποκαλύπτει έρευνα που διεξήγαγε η dr Τιότσνα Τζαγκάι του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο.
Στοιχεία ιδιαιτέρως σημαντικά για τη δυτική Αττική, για την περιοχή με την, ίσως, χειρότερη ποιότητα περιβάλλοντος σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Διαβάστε:
Οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές όπου εκτίθενται στη μεγαλύτερη συνολική ρύπανση της γης, του αέρα και των υδάτων, κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο, σύμφωνα με τη νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τις επιμέρους μορφές ρύπανσης με κινδύνους για την υγεία (καρκίνο, καρδιοπάθεια κ.α.).
Η νέα μελέτη δείχνει με ποιον τρόπο η συνδυασμένη έκθεση ενός ανθρώπου στα διάφορα είδη ρύπανσης τον καθιστά πιο ευάλωτο στον καρκίνο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Τιότσνα Τζαγκάι του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα καρκίνου “Cancer”, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, συσχέτισαν τα επίπεδα ρύπανσης με τα ποσοστά καρκίνου ανά περιοχή (κομητεία) στις ΗΠΑ.
Κατά μέσο όρο γίνεται η διάγνωση κάθε χρόνο 451 νέων περιστατικών καρκίνου ανά 100.000 άτομα. Οι περιοχές με την χειρότερη ποιότητα περιβάλλοντος και την μεγαλύτερη ρύπανση έχουν κατά μέσο όρο 39 περισσότερα ετήσια περιστατικά καρκίνου ανά 100.000 άτομα, σε σχέση με τις περιοχές που έχουν την μικρότερη ρύπανση. Η επίπτωση της συνολικής ρύπανσης είναι μεγαλύτερη στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.
Από τους επιμέρους καρκίνους, αυτοί του προστάτη και του μαστού είναι που σχετίζονται περισσότερο με την ρύπανση.
Περίπου δέκα περισσότερες διαγνώσεις ανά 100.000 άτομα για κάθε ένα από αυτά τα δύο είδη καρκίνου καταγράφονται κάθε χρόνο στις περιοχές με την χειρότερη ποιότητα περιβάλλοντος.