spot_img

Έρευνα για τις επιπτώσεις της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Έρευνα για τις επιπτώσεις της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής

Την έναρξη επιδημιολογικής έρευνας για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής στους κατοίκους και το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, ανακοινώνει ο ΕΣΔΝΑ.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας και την εκτίμηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διάθεσης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ), υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία, στην οποία συμμετέχουν η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, ο «Δημόκριτος», το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Θεσσαλίας και εξειδικευμένοι πανεπιστημιακοί.

Η ανάθεση πραγματοποιήθηκε ύστερα από ανοικτό δημόσιο διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό και αφορά πάγιο αίτημα, το οποίο η διοίκηση του ΕΣΔΝΑ υλοποιεί, εκπληρώνοντας και σχετική δέσμευσή της για «ενημέρωση των πολιτών και βελτίωση της ποιότητας ζωής του».

Ειδικότερα, στόχος της έρευνας είναι να παρουσιάσει τους παράγοντες που επηρεάζουν τη δημόσια υγεία του πληθυσμού της περιοχής μέσα και γύρω από τις εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων, μέσω της εφαρμογής της στατιστικής στην Ιατρική.

Ο προϋπολογισμός του έργου, που θα διαρκέσει δύο έτη, ανέρχεται σε 697.872 ευρώ με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους.

«Παραλογισμό, το παλαιό συγκεντρωτικό σύστημα απορριμμάτων

Σε ό,τι αφορά τις διαμαρτυρίες του «Δυτικού Μετώπου» για το μη κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και την «επέκταση των δραστηριοτήτων του» η αντιπρόεδρος του ΕΣΔΝΑ Αφροδίτη Μπιζά απαντά στα καταγγελλόμενα φορέων και συλλογικοτήτων, που απαρτίζουν το Μέτωπο και έχουν προαναγγείλει συλλαλητήριο για την ερχόμενη Δευτέρα.

Για την αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ (εργοστάσιο ανακύκλωσης) η αντιπρόεδρος αναφέρει ότι εκσυγχρονίστηκε, ώστε να προσφέρει ουσιαστικά στη ζητούμενη μεγέθυνση του ποσοστού ανακύκλωσης των απορριμμάτων. Αυτό έως ότου υλοποιήσουν οι δήμοι τις κατάλληλες υποδομές που οφείλουν να αναπτύξουν, σύμφωνα με τα τοπικά τους σχέδια και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ).

«Έως τότε, το εργοστάσιο οφείλει να λειτουργεί, καθώς διαθέτει τη μοναδική εγκατάσταση για την ανακύκλωση των βιοαποβλήτων (κλαδιά, πράσινα, οργανικά προϊόντα από νοικοκυριά, λαϊκές αγορές, εταιρείες κ.α), η οποία δίνει διέξοδο στους δήμους αφενός να μειώσουν τα απορρίμματα τους, αφετέρου να δημιουργήσουν χωριστό ρεύμα για κομποστοποίηση και στη συνέχεια παραγωγή εδαφοβελτιωτικού, όπως ήδη έχουν ξεκινήσει ορισμένοι εξ αυτών», εξηγεί η κ. Μπιζά.

Για τη μη απομάκρυνση του αποτεφρωτήρα υπογραμμίζει ότι έχει ήδη συσταθεί η Επιτροπή που διερευνά τον τρόπο και τον χώρο μετεγκατάστασή του, καθώς -όπως τονίζει- το ζήτημα «λόγω της ιδιαιτερότητάς του απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή».

Σε ό,τι αφορά τη διαμαρτυρία του Μετώπου για την επαναδειοδότηση ιδιωτικής εταιρείας διαλογής ανακυκλώσιμων εντός της Φυλής, η τελευταία ενημέρωση είναι ότι στο σχετικό αίτημα της εταιρείας υπήρξε αρνητική γνωμοδότηση εκ μέρους του ΕΣΔΝΑ.

Τέλος, για το ζήτημα της επιλογής ανενεργού λατομείου για χρήση ως Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), στην περιοχή της Δ. Αττικής, η κ. Μπιζά αναφέρει ότι στο νέο ΠΕΣΔΑ έχει υπολογιστεί η χρήση ανενεργών λατομείων, προκειμένου να κλείσει η Χωματερή στη Φυλή. Το νέο σχέδιο, υπενθυμίζει, χαρακτηρίζεται και από «την αρχή της εγγύτητας και της αποκέντρωσης, λόγος για τον οποίο αρχικά θα δημιουργηθούν δύο ΧΥΤΥ, στη δυτική και τη νότια Αττική».

Κλείνοντας χαρακτηρίζει «παραλογισμό» το παλαιό συγκεντρωτικό σύστημα των απορριμμάτων, σημειώνοντας ότι επί της ουσίας ο αγώνας της διοίκησης του ΕΔΣΝΑ και του Δυτικού Μετώπου είναι κοινός, καθώς «απόφαση της Διοίκησης είναι η αλλαγή αυτού του μοντέλου», και προτείνει στους διαμαρτυρόμενους να ασκήσουν την όποια πίεσή τους προς τους δήμους, ώστε να προχωρήσουν συντομότερα τα προγράμματα αυτοδιαχείρησης των σκουπιδιών τους, αλλά και τις καμπάνιες ευαισθητοποίησης των πολιτών στο πνεύμα της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης επανάκτησης.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Δείτε – Αυτός είναι ο δήμος που κατάφερε να μειώσει κατά 11,5% τον όγκο των απορριμμάτων του

Μπορεί ακόμα η φιλοσοφία και (πολύ περισσότερο) η πρακτική της ανακύκλωσης στην Ελλάδα να μην... ανθίζει για την...

Διακόπηκε ποδοσφαιρικός αγώνας στον Ασπρόπυργο λόγω πυροβολισμών – Στο Α.Τ. Ζεφυρίου οι διαιτητές, 10 προσαγωγές

Απίστευτα σκηνικά κατά τη διάρκεια αγώνα του πρωταθλήματος ΕΠΣ Δυτικής Αττικής στο γήπεδο της Γκόρυτσας με αντιπάλους τον...

Πάρνηθα – Διακοπή κυκλοφορίας στο ύψος του τελεφερίκ λόγω χιονόπτωσης

Σε διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στη Λεωφόρο Πάρνηθος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας προχωρά σήμερα Σάββατο...

“AIGAN” – 30 χρόνια αγάπης και προσφοράς για τα κατοικίδια

Με μια πολύ όμορφη εκδήλωση γιορτάστηκαν τα 30 χρόνια της επιτυχημένης παρουσίας της «AIGAN» στον απαιτητικό χώρο της...