spot_img

Ενημερωτικό σημείωμα για το Επαγγελματικό Λύκειο

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Αγαπητοί γονείς και μαθητές,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία που ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων (NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4386/11-5-2016) οι μαθητές των ΕΠΑ.Λ. με ποσόστωση επί των εισακτέων, θα μπορούν να διεκδικήσουν με πανελλήνιες εξετάσεις την πρόσβασή τους σε όλη την Ανώτατη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΑΕΙ) δηλαδή σε Πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ.

Αυτό αποτελεί μια σημαντική θετική εξέλιξη για την Β/θμια Επαγγελματική Εκπαίδευση καθώς προσθέτει και αυτή τη δυνατότητα πλέον στους μαθητές της.

Έτσι, το Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.) αποτελεί μια αξιόλογη επιλογή σπουδών για μετά το Γυμνάσιο, την Α’ και Γ’ Λυκείου καθώς παρέχει (2) δύο ακαδημαϊκούς τίτλους:

1)ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΛΥΚΕΙΟΥ (ισότιμο με αυτό του ΓΕΛ)

 και ΕΠΙΠΛΕΟΝ

 2)ΠΤΥΧΙΟ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ (επιπέδου 4, αναγνωρισμένο σε όλη την Ε.Ε.)

και πρόσβαση με πανελλήνιες εξετάσεις σε 4 μαθήματα σε:

•      ΟΛΗ την ΑΝΩΤΑΤΗ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΌΛΑ ΤΑ Α.Ε.Ι.-Πανεπιστήμια & Α.Τ.Ε.Ι.)

•      ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

•      ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

•      ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

•      ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

Αγαπητέ μαθητή,

Μπροστά στο δίλλημα για το ποια θα είναι η καλύτερη επιλογή για να συνεχίσεις τις σπουδές σου, μερικές απαντήσεις που θα σε βοηθήσουν ίσως να επιλέξεις είναι ότι στο ΕΠΑΛ:

-Θα αποκτήσεις ταυτόχρονα (2) δύο ακαδημαϊκούς τίτλους (απολυτήριο λυκείου και πτυχίο ειδικότητας) 

-Θα αποκτήσεις προβάδισμα στην επαγγελματική σου αποκατάσταση αμέσως μετά το Λύκειο (ειδικά στη δύσκολη εποχή οικονομικής κρίσης που διανύουμε) κερδίζοντας χρόνο εφόσον θα έχεις αυξημένα επαγγελματικά προσόντα έναντι των συνομηλίκων σου που θα έχουν μόνο το απολυτήριο λυκείου.

-Θα έχεις λιγότερα μαθήματα γενικής παιδείας και περισσότερα εργαστηριακά μαθήματα που θα αναδείξουν τις κλίσεις σου και τη δημιουργικότητά σου

 -Θα αποκτήσεις χρήσιμες επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες εκτός από γενικές γνώσεις.

-Θα μπορείς να διεκδικήσεις την πρόσβαση σου σε όλη την ανώτατη τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΑΕΙ) ή στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές

Αγαπητοί γονείς και μαθητές,

Είναι γεγονός ότι στη χώρα μας υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη για τα σχολεία της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Για το λόγο αυτό θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε ορισμένα δεδομένα.

Σε αντίθεση με την Ελλάδα σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, η Επαγγελματική Εκπαίδευση αποτελεί την κυρίαρχη επιλογή των νέων μετά το Γυμνάσιο.  Αυτό γίνεται διότι έχουν κατανοήσει ότι οι μισές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, και αντίστοιχη είναι και η πρόβλεψη για την Ελλάδα, απευθύνονται σε ειδικευμένα άτομα μέσης εκπαίδευσης.

Το γενικό απολυτήριο λυκείου δεν φαίνεται να είναι ικανό να απαντήσει σε αυτή την πρόκληση. Για το λόγο αυτό όσα παιδιά τελειώνουν το λύκειο και δεν συνεχίζουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στρέφονται στην άτυπη μεταλυκειακή εκπαίδευση και κατάρτιση πληρώνοντας σε αρκετές περιπτώσεις πολλά χρήματα για να αποκτήσουν μια βεβαίωση επαγγελματικής ειδίκευσης  χάνοντας ουσιαστικά πολύτιμο χρόνο και χρήμα με σκοπό να βελτιώσουν τη δυνατότητα  επαγγελματικής τους αποκατάστασης.

Ειδικότερα μέσα στο ασφυκτικό περιβάλλον της οικονομικής κρίσης που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας οι επιλογές σπουδών που θα ακολουθήσουν οι νέοι μας, πόσο μάλλον σε μια εργατούπολη όπως είναι η δική μας, θα είναι καθοριστική καθώς η  έγκαιρη επαγγελματική εκπαίδευσή τους  και το έγκαιρα αυξημένο προσοντολόγιο αποτελεί κατά κοινή ομολογία μία από τις απαντήσεις και στην ίδια την οικονομική κρίση.

Έτσι, γίνεται αντιληπτό ότι το Επαγγελματικό Λύκειο που δίνει ταυτόχρονα στον ίδιο χρόνο και απολυτήριο λυκείου και πτυχίο ειδικότητας,  αλλά και δεν στερείται τίποτα από τις δυνατότητες για συνέχιση σπουδών σε όλη την τριτοβάθμια εκπαίδευση – Α.Ε.Ι. (Πανεπιστήμια & Α.ΤΕΙ) αποτελεί μια αξιόλογη επιλογή για μετά το Γυμνάσιο αλλά και την Α’ και Γ’ Λυκείου, ακόμη και για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που επιθυμούν να αποκτήσουν επαγγελματικά προσόντα.

ΕΠΑ.Λ. Άνω Λιοσίων – Εγγραφές από 21 Ιουνίου

Κωνσταντινουπόλεως 46, Άνω Λιόσια – Τηλέφωνο: 210-2473009

Ιστότοπος: http://1epal-an-liosion.att.sch.gr

E-mail: [email protected]

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

Δείτε – Αυτός είναι ο δήμος που κατάφερε να μειώσει κατά 11,5% τον όγκο των απορριμμάτων του

Μπορεί ακόμα η φιλοσοφία και (πολύ περισσότερο) η πρακτική της ανακύκλωσης στην Ελλάδα να μην... ανθίζει για την...

Διακόπηκε ποδοσφαιρικός αγώνας στον Ασπρόπυργο λόγω πυροβολισμών – Στο Α.Τ. Ζεφυρίου οι διαιτητές, 10 προσαγωγές

Απίστευτα σκηνικά κατά τη διάρκεια αγώνα του πρωταθλήματος ΕΠΣ Δυτικής Αττικής στο γήπεδο της Γκόρυτσας με αντιπάλους τον...

Πάρνηθα – Διακοπή κυκλοφορίας στο ύψος του τελεφερίκ λόγω χιονόπτωσης

Σε διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στη Λεωφόρο Πάρνηθος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας προχωρά σήμερα Σάββατο...

“AIGAN” – 30 χρόνια αγάπης και προσφοράς για τα κατοικίδια

Με μια πολύ όμορφη εκδήλωση γιορτάστηκαν τα 30 χρόνια της επιτυχημένης παρουσίας της «AIGAN» στον απαιτητικό χώρο της...