Εγκαταστάθηκαν χθες 318 πρόσφυγες από τη Συρία κυρίως, στοπαραθεριστικό κέντρο LM VILLAGE Μυρσίνης, στην Ηλεία. Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία, από το λιμάνι του Πειραιά.
Όπως είπε σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο Αντιδήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ανδρέας Μίγκος, οι άνθρωποι ήταν φοβισμένοι και θέλουν η παραμονή τους στην Ελλάδα να είναι προσωρινή, καθώς κάποιοι επιθυμούν να πάνε στη Γερμανία και τη Σουηδία, όπου έχουν συγγενείς, κι άλλοι να επιτρέψουν στη Συρία, όταν τελειώσει ο πόλεμος.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες είναι γυναίκες και παιδιά, κάποια εκ των οποίων ασυνόδευτα. Ο κ. Μίγκος υπολόγιζε ότι τα γυναικόπαιδα είναι γύρω στα 200 με 230 άτομα. Ανάμεσα στους αφιχθέντες είναι και μια οικογένεια με 10 παιδιά.
Όπως είπε τη σίτιση έχει αναλάβει ο στρατός, η 117 Π.Μ. στην Ανδραβίδα ωστόσο επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει συνδρομή για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των προσφύγων.
Όπως γράφει σήμερα το ilialive.gr oι πόρτες των εφτά λεωφορείων που έφτασαν λίγο πριν τις εφτά το απόγευμα και από μέσα ξεπήδησαν δεκάδες παιδιά μαζί με τους γονείς τους, καθώς και αρκετοί ηλικιωμένοι. Την αρχική παγωμάρα διαδέχθηκαν τα χαμόγελα… Μια ώρα μετά τα παιδιά έπαιζαν στην μισοχαλασμένη παιδική χαρά του LM Village, οι γονείς τους ανακουφισμένοι ακουμπούσαν το ταλαιπωρημένο κορμί τους σε μια γωνιά και όλοι μαζί ευχαριστούσαν το Θεό που μέσα σε αυτό το ταξίδι του ξεριζωμού, βρέθηκαν σε έναν χώρο με ανθρώπινες συνθήκες και με «ζεστούς» ανθρώπους που τους αγκάλιασαν από την αρχή.
Η ένταση έφερε αλλαγή σχεδίων
Η αρχική εμπλοκή που προέκυψε από τα πρώτα επεισόδια στον Πειραιά προχθές, ξεπεράστηκε μάλλον με αποφασιστικότητα των Αρχών στην Αθήνα που βλέποντας να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης το πρώτο λιμάνι της χώρας προχώρησαν σε κινήσεις εκτόνωσης, με απομάκρυνση εκατοντάδων προσφύγων από εκεί. Έτσι το πρωί της Πέμπτης ελήφθη η απόφαση για την μεταφορά 300 προσφύγων από τη Συρία στην Μυρσίνη και λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι ξεκίνησαν τα εφτά λεωφορεία. Με κάποιες στάσεις στην διαδρομή έφτασαν το απόγευμα. Ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γιώργο Γεωργιόπουλο, τους συνεργάτες του αντιδημάρχους, τον διοικητή της 117 ΠΜ κ. Δελήμπαση και τον Αστυνομικό Διευθυντή Ηλείας Κώστα Στεφανόπουλο και τους επιτελείς τους, υποδέχθηκαν τους πρόσφυγες. Συνεργεία με προσωπικό της 117 ΠΜ, του Ερυθρού Σταυρού και άλλων φορέων γρήγορα οργάνωσαν την υποδοχή για να γίνει άμεσα η καταγραφή των προσφύγων και να μοιραστούν στις κατοικίες.
Βρέφος πέντε ημερών στο δρόμο της προσφυγιάς
Από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν αυτή που μια Σαμαρείτισσα πήρε στα χέρια της μια καλαθούνα για να βοηθήσει μια λεχώνα. Το βρέφος της… μόλις πέντε ημερών, γεννημένο στο δρόμο της προσφυγιάς, στο ταξίδι της αναζήτησης μιας καλύτερης τύχης… Λίγο αργότερα ο Ναμπίλ Μοράντ ρωτούσε περισσότερα για το βρέφος και αποκάλυψε την ηλικία των μόλις ολίγων ημερών. Μετά την καταγραφή τους οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στις κατοικίες και με τη βοήθεια του προσωπικού της 117 ΠΜ που έχει και την ευθύνη του χώρου προσπαθούσαν να καλύψουν όποια προβλήματα υπήρχαν για τις πρώτες ώρες της φιλοξενίας τους στους χώρους αυτούς.
Μοράντ: “Ο κόσμος της Ηλείας θα τους αγκαλιάσει”
Ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ μεταξύ άλλων τόνισε πως «η Ελλάδα για ακόμα μια φορά δείχνει το αληθινό της πρόσωπο. Η αγάπη και η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που δεν φταίνε σε τίποτα φαίνεται. Όπως είχαμε ζητήσει ήρθαν οικογένειες μες παιδιά. Πιστεύω ότι η κίνηση που έγινε άξιζε τον κόπο. Να ευχαριστήσω όλους που μας στήριξαν αυτές τις ημέρες στην απόφαση που πήραμε, απέναντι σε κάποιες επιθέσεις και φωνές που δημιούργησαν ένα άσχημο κλίμα. Κλίμα που δεν αξίζουν αυτά τα παιδιά. Πιστεύω πως ο κόσμος της Ηλείας θα αγκαλιάσει αυτή την φιλοξενία και θα βοηθήσει ο καθένας όσο μπορεί από την πλευρά του, είτε μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος και να γυρίσουν στη Συρία, είτε να βρουν τρόπο για να φύγουν σε κάποιο άλλο ευρωπαϊκό κράτος, όπως άλλωστε θέλουν οι περισσότεροι. Ας ελπίσουμε να επικρατήσει ειρήνη στη Συρία και να γυρίσουν αυτά τα παιδιά στα σπίτια τους». Ο κ. Μοράντ επισήμανε πως ο χώρος δεν είναι απόλυτα έτοιμος αλλά τα επεισόδια στον Πειραιά χθες, πίεσαν τις εξελίξεις. «Η ηγεσία αποφάσισε την άμεση μεταφορά τους και έτσι και έγινε. Άλλοι δεν πρόκειται να έλθουν σύμφωνα με τα όσα γνωρίζω».
Γεωργιόπουλος: “300 ανθρώπινοι πόνοι…”
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος τόνισε πως «δεν πρόκειται για 300 άτομα, για 300 μονάδες, αλλά για 300 ανθρώπινους πόνους. Το είδατε μπροστά σας και μιλάμε για μικρά παιδιά στην αγκαλιά των μανάδων τους. Είμαστε εδώ στο κέντρο υποδοχής της Μυρσίνης, που επέλεξε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και του συντονιστικού για το προσφυγικό. Οι δήμοι και οι περιφέρειες είμαστε σε διαρκή επαφή. Ο ρόλος μας είναι υποβοηθητικός, δεν μας έχουν ξεκαθαρίσει τι ακριβώς ζητούν από εμάς, παρά μόνο να υποδείξουμε κάποιους χώρους. Έγινε και η σύσκεψη στην περιφέρεια, όπου υπήρξαν δήμαρχοι που υπέδειξαν χώρους και άλλοι που με θάρρος είπαν πως υπό κάποιες συνθήκες θα μπορούσαν να υποδεχθούν κάποια άτομα. Αυτό θα γίνει στην περίπτωση που θα υπάρξουν ροές στην χώρα. Περιμένουμε από την οργανωμένη πολιτεία και με βάση το σχέδιο που έχει σε ότι μας ζητηθεί και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας να προσφέρουμε κάθε βοήθεια που θα μας υποδειχθεί» σχολίασε ο κ. Γεωργιόπουλος επισημαίνοντας την έντονη συγκίνηση που επικράτησε στο χώρο υποδοχής που αποδεικνύει την καρδιά του Έλληνα.
* Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες ο έως τώρα προϊστάμενος του LM Village για λογαριασμό του δήμου Φυλής, ο Ηλείος Παναγιώτης Σολωμός, λόγω της αντιπαράθεσης των δύο δήμων υπέβαλλε την παραίτηση του στο δήμαρχο κ. Παππού όπου έγινε δεκτή.
Πηγή: ilialive.gr