Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα Δασικά Υπολείμματα της Πάρνηθας στο Δήμο Φυλής

Ημερομηνία:

Κοινοποιήση:

Η δημιουργία Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού Βιομάζας ηλεκτρικής ισχύος 1 MWe, που θα λειτουργήσει από τα δασικά  υπολείμματα της Πάρνηθας,  βρίσκεται στον άμεσο σχεδιασμό του Δήμου Φυλής, με στόχο την μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, την αξιοποίηση των τοπικών Πηγών Ενέργειας και την ενεργειακή του αυτοτέλεια, προς όφελος των Δημοτών του.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου, παρέλαβε τη σχετική Εμπεριστατωμένη Μελέτη του έργου από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ).

Πρόκειται για ένα σημαντικό  περιβαλλοντικό έργο που θα δώσει τη δυνατότητα δωρεάν παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και ζεστού νερού μέσω τηλεθέρμανσης στη Δημοτική Κοινότητα Φυλής και στη συνοικία “Πανόραμα”  Άνω Λιοσίων.

Το πολύτιμο έργο, προϋπολογισμού 5.600.000 ευρώ  εντάσσεται στη σύμβαση που υπέγραψε πρόσφατα ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς και πιο συγκεκριμένα  την 1η Δεκεμβρίου 2021,  με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Κώστα Σκρέκα.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση προβλέπει μεταξύ άλλων τη σύνταξη μελετών και την εκτέλεση σημαντικών περιβαλλοντικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 8,57 εκατ. Ευρώ.

Σε ότι αφορά στην ενεργειακή αξιοποίηση βιομάζας (δασικών υπολειμμάτων) αξίζει να σημειωθεί ότι εντάσσεται στην Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει στη μείωση των αερίων ρύπων κατά 55% έως το 2030.

Η χώρα μας, έχει ενσωματώσει στον Εθνικό της Σχεδιασμό την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, την οποία έχει προσυπογράψει, μέσω του Συμφώνου των Δημάρχων, ο Δήμος Φυλής.

Τη Μελέτη Σκοπιμότητας για τη δημιουργία του Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού Βιομάζας παρέλαβε ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς από τον Πρόεδρο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) κ. Σπύρο Οικονόμου, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν η Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Κοινότητας Φυλής Ελένη Λιάκου, ο Γενικός Διευθυντής ΚΑΠΕ Λάμπρος Πυργιώτης και ο Υπεύθυνος Δέσμης Έργων του Τμήματος Βιομάζας Χρήστος Ζαφείρης.

Ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς,  ευχαρίστησε με θερμά λόγια τον Υπουργό  Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Κώστα Σκρέκα καθώς και τα Στελέχη του ΚΑΠΕ,  επισημαίνοντας πως η πρόσφατη  Προγραμματική Σύμβαση που υπέγραψε ο Δήμος Φυλής αναβαθμίζει και αναδεικνύει την πολύτιμη, για όλο το Λεκανοπέδιο χλωρίδα και πανίδα του δάσους και πρόσθεσε ότι με την απομάκρυνση και ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας η Πάρνηθα θα προστατευτεί από τις δασικές πυρκαγιές. “Οι επιλογές του Δήμου Φυλής για την ενεργειακή του αυτοτέλεια αποδεικνύονται σωτήριες, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη, λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους, συγκυρία” κατέληξε ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

παρομοια αρθρα

“Κόβονται” μέχρι νεωτέρας οι λεωφορειακές γραμμές Β12, 733 και 723

Χωρίς βασικές λεωφορειακές γραμμές μένει ο Δήμος Φυλής, όπως γνωστοποιήθηκε και επίσημα σήμερα. Σύμφωνα με απόφαση του ΟΑΣΑ οι...

Πορεία διαμαρτυρίας Ρομά σε Μενίδι και Ζεφύρι – Μικροεπεισόδια και φωτιές σε κάδους

Ομάδα τσιγγάνων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον πυροβολισμό στο κεφάλι νεαρού από αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιούν περίπου από...

Νέα σεισμική δόνηση – Κουνήθηκε πάλι η Αττική

Νέα σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλη την Αττική πριν από λίγα λεπτά, περίπου στις 22.06. Σύμφωνα με...

Βήμα – βήμα η τοποθέτηση καφέ κάδων Δήμο Φυλής με στόχο την απόλυτη επιτυχία του Περιβαλλοντικού Προγράμματος και της μείωσης των απορριμμάτων

Ξεκίνησε η εκστρατεία Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης στους Παιδικούς Σταθμούς Άνω Λιοσίων Βήμα – Βήμα προχωρά ο Δήμος Φυλής στην...